| Autor |
Wiadomość |
marek_marecki
Forumowicz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 258
Tematy: 0 Skąd: Rydułtowy
|
Dodam swoje 3 grosze.
Jak kupiłem swoje punto w lutym, też tak miałem że wkazówka sięgała 1/4 i ani mm wyżej. Poczytałem temat i wymieniłem termostat gdzyż nie jest to drogi element.
Od tamtej pory silnik gdy się zagrzeje to wskazówka jest w połowie pomiędzy 1/4 a 1/2 (czyli trochę cieplej niż na początku). Natomiast jak się zatrzymam na chwilę to przy 1/2 włącza się wentylator. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
monia89
Sympatyk kropek

Dni na forum: 170
Tematy: 10
|
u mnie natomiast wskaxnik jest minimalnie przed wskazówka 1/4 i bardzo żadko żeby sie zwiekszała powyżej 1/4 |
|
|
|
|
 |
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 377
Tematy: 18 Skąd: okolice Słupska
|
u mnie natomiast zawsze jak jadę to oscyluje 2 mm poniżej 1/2 skali a jak chwile gdzieś postoje w korku to mam połowę 1mm poza połową załącza sie wentyl. I myślę ,że to są prawidłowe wskazania a nie 1/4 skali |
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r. |
|
|
|
 |
kiler168
Sympatyk kropek

Imię: Łukasz
Dni na forum: 366
Tematy: 2 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
|
Ja powiem tak tez sie zastanawialem kiedy ma sie wlaczac ten wentylator czy przed H czy na polowie, co sie raz okazalo sadzilem ze padl termowlacznik wentylatora wymienilem i sadzilem ze dobrze wszystko bedzie, no ale nadal sie nie zalaczalo tak jak powinno, sprawdzilem zasilanie do tego czujnika, co sie okazalo zostal przetarty i laczyl lub nie laczyl wymienilem je i teraz zalacza sie rowniutko na polowie skali |
_________________ Kropek 1,2 75KM SX kat |
|
|
|
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 632
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
mi sie wlacza po przekroczeniu polowy skali i wg mnie tak jest ok  |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 467
Tematy: 15 Skąd: Olsztyn
|
Ja powiem tak, umnie normalna tem.podczas jazdy na wskazniku 3mm nad 1/4 ,a wentyl sie załącza 1mm przed pierwsza kreską połowy.
Różne wskaźniki i czujniki dlatego u każdego co innego. |
_________________ Puntomaniak
Dla forumowiczów służę Euroscanem
MK1 55ED 3D 95r 149kkm
TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200 |
|
|
|
 |
SnakeX
Puntoświr

Dni na forum: 497
Tematy: 16
|
A umnie jest roznie przewaznie polowa skali a wentylator wlacza sie od tego zalezy jak ma ochote tzn, raz w polowie raz 3 mm za polową a czasami nawet przy przed ostatniej kresce Nie wiem od czego to zalezy jak miezylem temperature płynu w zbiorniku to bylo gdzies 95 stopni a temp. silnika 96 stopni (kolo czujnika temp.) pomiaru dokonywalem spec. termometrem
Wiec tak jak mowie umnie roznie z tym bywa, ale jezdzi płyn sie nie gotuje i jest jak narazie ok, a termostatu nie mam  |
_________________ | 1.1 SX 55 | LPG | 5 D | CB | '97 | Cz. Parkowania | 185x60x14 | CB Alan 101 | |
|
|
|
 |
marcinwrc2
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 467
Tematy: 15 Skąd: Olsztyn
|
| Cytat: |
| a termostatu nie mam |
Chyba nie ma sie czym cieszyć, wahania tem. silnika ,w zimie nie dogrzany.To nie jest dobry pomysł. |
_________________ Puntomaniak
Dla forumowiczów służę Euroscanem
MK1 55ED 3D 95r 149kkm
TTI 770+Wilson Wittle Wil
MIO moov 200 |
|
|
|
 |
SnakeX
Puntoświr

|
marcinwrc2, dobrze otym wiem...
Wywalilem go niedawno jak zaczol sie przegrzewac podczas tych upalow... bo myslalem ze znow nawalil jak rok temu...
Na zime mam zamiar go zalozyc...
A napisalem ze go nie mam po to zeby za chwile ktos nie pisal ze to moze byc termostat.... |
_________________ | 1.1 SX 55 | LPG | 5 D | CB | '97 | Cz. Parkowania | 185x60x14 | CB Alan 101 | |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 181
Tematy: 7 Skąd: Śląsk
|
No to mam pecha
Dzisiaj poszła mi chłodnica - tzn w ogóle nie chodzi a chodziła i prawie mi się woda zagotowała (tzn. płyn chłodniczy).
Jutro auto zostaje w domu i trzeba będzie lokalizować czy to kable, sama chłodnica, wentylator itd.
Pech to pech. |
|
 |
SnakeX
Puntoświr

|
adam88 masz na mysli wentylator na chlodnicy ?  |
|
|
|
 |
adam88
Puntoświr

Dni na forum: 181
Tematy: 7 Skąd: Śląsk
|
Już usterka zlokalizowana i naprawiona - termostat szlak trafił - na szczęście miałem drugi nowy - teraz wszystko działa cacy i się nie grzeje a wentylator działa jak ta lala.
Jutro o 8.00 auto jedzie na wymianę rury kolektora (tej z siatką). |
|
 |
sid
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz
Dni na forum: 86
Tematy: 3 Skąd: Orzesze
|
w moim przypadku wskazówka cały czas leży. No czasem reaguje np jak mam ok 4tyś obr i puszcze nogę z gazu to się lekko podniesie. Czujniki były wymieniane, termostat sprawny. Byłem na warsztacie i każdy mechanik powiedział, że by to olał. Wentylator się włącza jak ma, silnik się chłodzi prawidłowo. Nie będę tego robił, dopiero przy kapie silnika. |
_________________ Srebrny Kropek 1.2 75km, 1998r. |
|
|
|
 |
Kamillozzr
Puntoświr

Imię: Kamil
Dni na forum: 236
Tematy: 6 Skąd: Starachowice
|
U mnie normalnie jest na 1/2 skali a wentylator włącza się na ok 3/4 |
_________________ Fiat Punto 1,2 Midnight Blue- Niebieska Strzała |
|
|
|
 |
Łodziak
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 268
Tematy: 2 Skąd: Łódź
|
| marcinwrc2 napisał: |
| Ja powiem tak, umnie normalna tem.podczas jazdy na wskazniku 3mm nad 1/4 ,a wentyl sie załącza 1mm przed pierwsza kreską połowy. |
ja mam identycznie jak marcinwrc2, nawet podpinalem auto pod kompa zeby zobaczyc czy silnik pracuje w odpowiedniej temperaturze i czy wentylator załącza sie w dobrym momencie. na zdjeciu ponizej przy takim polozeniu wskazowki mam 90 stopni
 |
_________________ punto I sx 1.1 55KM '97---> kliknij
zapraszam również do galerii |
|
|
|
 |
|
|