Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Jak odpalam - to słychać przelewający się płyn w kierownicy! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
PrzemekN
Puntomaniak

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 519
Tematy: 18

Post #88086 Wysłany: 03 Lut 2008 11:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

maxx_krk napisał:
mam te same objawy (odglos przelewajacej sie wody) - u mnie dochodzi to wyraznie z okolic nog pasazera,m ciesze sie, ze to nic powaznego

pozdrawiam

No i wczoraj wymieniłem płyn chłodzący... (stary miał chyba ponad 4 lata /od nowości/ choć po zlaniu był na oko czysty).
1. Zlałem stary (kurcze, ten patent "bezśrubkowej" obejmy na rurze jest jakiś dziwny)...
2. Założyłem rurę i nalałem wody do pełna, spuściłem całość i zalałem Dynagela (przy otwartych odpowietrznikach) i gdy zaczeło wylewać, zakręcałem odpowietrzniki.
3. Ustawiłem auto leciutko przodem w górę (tyle co zjechał tylnymi kołami z najazdu do garażu)... zapaliłem silnik i w miarę jak się nagrzewał, odkręciłem lekko odpowietrzniki tak, żeby bańki powietrza na nich sobie "pykały"... czasem odkręcałem troszkę mocniej, żeby i płyn się polał.
4. Po 3 włączeniach wentylatora zakręciłem odpowietrzniki.
5. Zrobiłem w tym dniu jeszcze ok. 50km
Odpukać dziś rano po odpaleniu cisza - nic się nie przelewa! Mam nadzieję, że tak zostanie.

Swoją drogą, zakładając, że UPG jest ok co mogło być przyczyną tego zapowietrzenia? Dodam, że przez ostatnie 3-4 mies. auto więcej stało w garażu niż jeździło, a pokonywane trasy miały zwykle kilkanaście km. Może po prostu układ nie miał się kiedy odpowietrzyć sam? Jednak skąd się brało to powietrze?

Fiat Punto 2FL 1.2 8v
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
toom
Puntomaniak

Dni na forum: 610
Tematy: 4

Post #108266 Wysłany: 26 Mar 2008 22:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzisiaj tez uslyszalem u siebie to bulgotanie ale przy ruszaniu na zimnym silniku potem wszystko ucicha
malgo79
Sympatyk kropek

Dni na forum: 203
Tematy: 0

Post #137158 Wysłany: 20 Cze 2008 20:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Równie dobrze może to być płyn w chłodnicy przy stanie poniżej min- ja tak miałam, bulgotanie, tak jakby się woda przelewała i co się okazało: uszkodzony przewód od chłodnicy i cały płyn wyciekł- nie było co pobierać- tylko na dnie, stąd to bulgotanie. Pozdrawiam
zeetung
Puntomaniak

Dni na forum: 404
Tematy: 6

Post #137264 Wysłany: 21 Cze 2008 10:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Panowie!
Czasem jest tak, że gdzieś w układzie jest jakaś bańka powietrza "uwięziona" w jakimś miejscu i po czasie zostanie przepchnięta do nagrzewnicy. Wtedy właśnie będzie bulgotało. No czasem to wina UPG a wtedy objaw się będzie nasilał i często towarzyszą mu wtedy inne dolegliwości jak np: grzanie się silnika, mieszanie cieczy chłodzącej z olejem itp. Fiaty lubią sobię troszkę bulgotać ale wcześniej napisałem jak się tego pozbyć. Po solidnym odpowietrzeniu wszystko powinno ustąpić raz na zawsze.
Pozdrawiam!
malgo79
Sympatyk kropek

Dni na forum: 203
Tematy: 0

Post #137347 Wysłany: 21 Cze 2008 20:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Panowie ;-)))))))) Hm.... :-DDDD

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat