mam te same objawy (odglos przelewajacej sie wody) - u mnie dochodzi to wyraznie z okolic nog pasazera,m ciesze sie, ze to nic powaznego
pozdrawiam
No i wczoraj wymieniłem płyn chłodzący... (stary miał chyba ponad 4 lata /od nowości/ choć po zlaniu był na oko czysty).
1. Zlałem stary (kurcze, ten patent "bezśrubkowej" obejmy na rurze jest jakiś dziwny)...
2. Założyłem rurę i nalałem wody do pełna, spuściłem całość i zalałem Dynagela (przy otwartych odpowietrznikach) i gdy zaczeło wylewać, zakręcałem odpowietrzniki.
3. Ustawiłem auto leciutko przodem w górę (tyle co zjechał tylnymi kołami z najazdu do garażu)... zapaliłem silnik i w miarę jak się nagrzewał, odkręciłem lekko odpowietrzniki tak, żeby bańki powietrza na nich sobie "pykały"... czasem odkręcałem troszkę mocniej, żeby i płyn się polał.
4. Po 3 włączeniach wentylatora zakręciłem odpowietrzniki.
5. Zrobiłem w tym dniu jeszcze ok. 50km
Odpukać dziś rano po odpaleniu cisza - nic się nie przelewa! Mam nadzieję, że tak zostanie.
Swoją drogą, zakładając, że UPG jest ok co mogło być przyczyną tego zapowietrzenia? Dodam, że przez ostatnie 3-4 mies. auto więcej stało w garażu niż jeździło, a pokonywane trasy miały zwykle kilkanaście km. Może po prostu układ nie miał się kiedy odpowietrzyć sam? Jednak skąd się brało to powietrze?
_________________ --
Przemek
Fiat Punto 2FL 1.2 8v
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
toom Puntomaniak
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 610
Tematy: 4 Skąd: Słupsk
Równie dobrze może to być płyn w chłodnicy przy stanie poniżej min- ja tak miałam, bulgotanie, tak jakby się woda przelewała i co się okazało: uszkodzony przewód od chłodnicy i cały płyn wyciekł- nie było co pobierać- tylko na dnie, stąd to bulgotanie. Pozdrawiam
zeetung Puntomaniak
Dni na forum: 404
Tematy: 6
Panowie!
Czasem jest tak, że gdzieś w układzie jest jakaś bańka powietrza "uwięziona" w jakimś miejscu i po czasie zostanie przepchnięta do nagrzewnicy. Wtedy właśnie będzie bulgotało. No czasem to wina UPG a wtedy objaw się będzie nasilał i często towarzyszą mu wtedy inne dolegliwości jak np: grzanie się silnika, mieszanie cieczy chłodzącej z olejem itp. Fiaty lubią sobię troszkę bulgotać ale wcześniej napisałem jak się tego pozbyć. Po solidnym odpowietrzeniu wszystko powinno ustąpić raz na zawsze.
Pozdrawiam!
malgo79 Sympatyk kropek
Dni na forum: 203
Tematy: 0
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach