Witam forumowiczów Czy ktoś wymieniał chłodnicę w Punto II FL? Czy można zrobić to samemu, czy trzeba korzystać z usług serwisu??? Jeżeli można samemu to proszę o porady, fotki, linki itp. Pozdrawiam (szybko padła - 5 lat)
Uwagi:
Przeniosłem i na przyszłość nie pisz pogrubieniem... //Liper
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Liper Moderator
Imię: Jarek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 753
Tematy: 21 Skąd: Bytów
Jeśli chodzi o chłodnice to miałem wymienianą po niecałych dwóch latach bo coś tam piszczało(piszczał wiatrak a wymienili wszystko) i mnie drażniło i oczywiście byłem w ASO i zrobili w ramach gwarancji
Moja padła zaraz po gwarancji. Wymieniałem sam. Nie ma żadnych problemów aby zrobic to samemu. Oprócz nowej chłodnicy potrzebne będą nowe opaski zaciskowe na węże chlodnicy, nowy płyn (bo po 5 latach warto wymienić), podstawowy zestaw kluczy.
Zwróć uwagę jakiego producenta masz zamontowaną chłodnicę w samochodzie (Denso czy Valeo) abyś mógł przełożyć kompletny wentylator ze starej do nowej (nie są kompatybilne).
Kosz nowej chlodnicy Denso w 2006 r to 960PLN.
_________________ Punto II FL, 1.2 8V, czerwony scilla
pawelko150 Forumowicz
Imię: Pawcio
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 482
Tematy: 1
[ Dodano: 06 Lut 2008 16:11 ]
Po wymianie chłodnicy wszystko byłoby OK, gdyby nie "bulgotanie" w nagrzewnicy szczególnie wyraźnie słyszalne podczas pracy zimnego silnika. Po zagrzaniu jest troszkę ciszej. Odpowietrzałem układ zaworkiem na wężu łączącym nagrzewnicę z silnikiem, ale nic to nie pomogło. Czy są sposoby na pozbycie się tego problemu? Czy ktoś z Was miał podobną sytuację
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach