Nie podważam tego co jest na wykresie powyżej 2000obr/min. ale poniżej. Może samo badanie na hamowni zostało przeprowadzone w nieodpowiedni sposób? Przecież na każdym wykresie krzywa momentu i mocy powinna zaczynać się od obrotów użytkowych czyli od około 1000obr/min a na tym wykresie z hamowni krzywa startuje dopiero od bodajże 1500obr. Widocznie pomiar nie był robiony "od zera" a w takiej sytuacji nie możemy twierdzić, że przy 1800obr jest tylko 58Nm. Jeśli się mylę to mnie poprawcie ale idąc tym tropem to na tym wykresie przy 1400obr/min jest 0Nm momentu i 0KM mocy. To co jest poniżej 1400obr/min? Żeby ruszyć z miejsca trzeba byłoby rozkręcać silnik do co najmniej 1700obr/minutę. To takie moje przemyślenia.
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty!
daras Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 750
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
Coś chyba jednak jest nie teges z wykresem albo kropek ma jeszcze za mały przebieg. Tam jest zbyt gwałtowny przyrost w wąskim zakresie obrotów. Nie sądzę, żeby szanujący się tuner zrobił coś takiego, pozostawiając ogromną dziurę poniżej 2 tyś. obr. i NIC poniżej 1400 obr.
Moje odczucia z jazdy są takie, że samochód budzi się do życia przy1900- 2000 obr. i ciągnie nieprzerwanie do ok. 4500 obr., potem troszkę słabnie i odcina przy nieco ponad 5100 obr..
Poza tym potrafi toczyć się na wolnych obrotach, z włączoną jedynką a nawet dwójką, bez dodawania gazu, czyli na ok. 850 obr..
Gdyby tam nie było żadnych Nm to raczej by się to nie udało
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06
PiotrT Puntoświr
Imię: Piotr
Dni na forum: 507
Tematy: 3 Skąd: Legionowo
Hmm, ja nie chcę podgrzewać atmosfery i nie twierdzę że wiem więcej od was - kilka uwag był bardzo celnych i jeśli będziemy rzeczowo dyskutowali to wszyscy się czegoś nauczymy.
Po pierwsze wskazanie każdej hamowni jest obciążone jakimś błędem - nie sądzę żeby to było więcej niż 5% (jeśli zostało prawidłowo wprowadzone przełożenie główne), ale ten błąd może być różnie rozłożony w funkcji obrotów.
Dwa - auta hamuje się na czwartym biegu - to normalna procedura, ale nie wiem jak ma się do pomiaru przy niskich predkościach obrotowych.
Z jednej strony tłumaczy to że na 4 biegu przy obrotach ~1000 nie mamy mocy, z drugiej zupełnie bez sensu czyni rozważania jak wygląda moment i moc podczas ruszania autem, bo tej mocy nie znamy ( i tu przyznaję że wcześniej się zapędziłem - moje rozważania mogły być całkiem błędne, dodatkowo źle odczytałem wykres momentu).
Trzy - zarzuty że program prawie nic nie dodał w zakresie niskich obrotów są i celne i jednocześnie chybione - program turbiny nie napędzi - robią to spaliny, a tych przy niskich obrotach jest za mało aby turbina doładowała więcej powietrza. Ubolewam nad tym, bo zależało mi aby poprawić dół, ale niestety to poza możliwościami tej turbinki.
Zapewniam też że to co na wykresie wygląda jak gwałtowny przyrost mocy i momentu, w praktyce sprawdza się bardzo sympatycznie - reakcja na gaz nie jest nerwowa, pojawienie się mocy (czyli w serii ok 2200obr/min) przebiega płynniej i wreszcie przełożenia skrzyni 6 pasują o niebo lepiej niż do seryjnych parametrów.
Chętnych zapraszam na przejażdzkę
_________________ Clockwork Orange
filip76 Puntoświr
Dni na forum: 531
Tematy: 26
PiotrT
odnośnie pomiarów z różnych hamowni byłem świadkiem jak to samo auto wychodziło z 20% różnicą mocy i momentu na 2 hamowniach
moje grande na wiosne też zostanie (w końcu) zchipowne
_________________ czarne Grande Punto Sport 1.9
sadoo Puntoświr
Dni na forum: 674
Tematy: 19 Skąd: Jelenia G.
Jaki to koszt takiej przyjemności??, i do jakiej granicy bedzie bezpiecznie??, jak bym sobie z 90 na 100 podniósł bedzie bezpiecznie dla silnika?? i czy w ogóle sie oplaca??
Ceny są różne, podzwoń, popytaj.
Czy się opłaca to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
Ja zaufałem tej firmie, bo znam kilka zrobionych przez nią diesli.
Auta zrobione kilka lat temu jeżdżą do dziś, zrobiły po programie 140~170kkm i nie był z nimi kłopotów.
daras Puntoświr
Dni na forum: 750
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
Piotr wykres jest byle jaki ale najważniejsze, że w praktyce jest OK i samochód lepiej jedzie. Jakie masz teraz spalanie? Bo wspominasz, że mniejsze o 0,5 l.. Wydech nie dymi?
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06
PiotrT Puntoświr
Imię: Piotr
Dni na forum: 507
Tematy: 3 Skąd: Legionowo
Nie dymi, nawet jak mocno dołożę. Tył czyściutki, ani plamki sadzy.
Przed programem spalanie miasto ~7,4 (nie zerowałem przebiegu przez ~2kkm). Obecnie ok 400km po programie, spalanie ~6,8.
W trasie nie miałem okazji sprawdzić.
sadoo Puntoświr
Dni na forum: 674
Tematy: 19 Skąd: Jelenia G.
wdg tego co zamieścił daras w szczegółowej informacji o GP to wyczytałem ze moja skrzynia 5 biegowa teoretycznie z slnika diesla 1,3MJ 75KM a ja mam ja w silniku 1,3MJ 90KM , może przenieść 21kGm a to jest równe 210Nm, biorąc pod uwage ze silnik który mam generuje ok 200-205Nm to jeszcze 5-10 Nm i skrzynia powie bye bye!, to ogranicza możliwość zawirusowania tego silnika z tą skrzynia bo skrzynia w takim wypadku zrobi kwiata:/
(...) może przenieść 21kGm a to jest równe 210Nm (...)
Błąd: 1 kG (kilogram-siła) jest równy 9,80665 N (newtonów). Wynika to bezpośrednio z przyjętej definicji jednostki kilogram-siła (znanej również jako kilopond).
Tak więc 21 kGm (kilogramometrów) jest równe 21 * 9,80665 N·m = 205,93965 N·m (newtonometrów). Stąd wynikałoby, że w rzeczywistości nie masz praktycznie żadnego marginesu przenoszonego momentu siły.
hmmm z tego co pamiętam z fizyki ale zawsze w nią słaby byłem wiec mogę sie mylić, a 1J=0,10197 kGm a 1J=1Nm wiec wdg moich obliczen wychodzi wiekszy zakres w granicach 214Nm ale mówie ja sie nie znam wiec moge sie mylic,
a jak by wychodziło tak jak mówisz 205,94 Nm a wdg wykresu co zrobil Piotr to u niego jest 206,7Nm wiec mysle ze w moim silniku jest bardzo podobnie wiec ten zakres już został przekroczony.
i teraz jaka fiat stosuje polityke (na granicy) a nóż widelec nie rozsypie sie czy te skrzynie piątki sa może troszkę wzmocnione, bo jak wiadomo teraz modne jest wirusowanie i popełnili by taki bład i nie dali rezerwy??
Panowie, ja się wypowiem tylko odnośnie skrzyni - nie wydaje mi się, by fiat dawał tak "słabe" skrzynię. Obciążenie jakie przytaczacie (21kGm) raczej nie jest maksymalnym, tylko jak to fiat określa "dopuszczalnym", czyli można je przekroczyć byle nie za dużo. W innym wypadku, skrzynia z marginesem 5-10nm sypały by się już po kilku bardziej dynamicznych przejazdach, a póki co chyba nikt z posiadaczy GP na forum nie zgłaszał usterki skrzyni?
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304 => LPG sucks
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach