Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Problem z nagrzewaniem Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Crafe
Sympatyk kropek

Imię: Piotrek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 348
Tematy: 2

Post #85560 Wysłany: 27 Sty 2008 16:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam Smile mam problem z grzaniem w wewnatrz;/ problem polega na tym iż:
1. podczas jazdy gdy zalaczam ogrzewanie to leci chlodne powietrze nawet kiedy dlugo jezdze samochodem.
2. jak odpalam silnik to po 5 minutach na skali temperatury silnika strzalka zaczyna sie szybko podlnosic do polowy, a przy wolnej jezdzie skacze do przed ostatniej przy czerwonej wlacza sie wentylator natomiast jak jade szybciej spada spowrotem na polowe skali.

w zwiazku z brakiem cieplego powietrza proszę o sugestie co moze być tego przyczyną??

Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
luk-asz
Puntomaniak

Dni na forum: 421
Tematy: 6

Post #85576 Wysłany: 27 Sty 2008 17:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Crafe jesli chodzi o polozenie wskazowki to temat juz byl przerobiony kilka razy - na moj gust nie jest tak zle z twoja wskazowka . natiomiast jesli chodzi o brak cieplego powietrza to moim zdaniem winna bedzie nagrzewnica albo zabrudzona i powietrze przez nia nie ma dobrego przelotu albo jest niedrozna i efekt jak wyzej bo woda nie przeplywa w dostateczny sposob jest jeszcze jedna mozliwosc ktora przerabialem w sluzbowym niesmiertelnym SC - klapka ktora reguluje doplyw zimnego powietrza po prostu sie nie domykala - pokretlo na max cieple a klapka w rzeczywistosci na polowie skali

dzikidaniel
Puntoświr

Imię: Daniel
Dni na forum: 677
Tematy: 16

Post #85589 Wysłany: 27 Sty 2008 17:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Albo masz zapowietrzona nagrzewnice albo już na nią czas... Tak więc bez mechanika się nie obejdzie...

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tezet1956
Puntoświr

Dni na forum: 443
Tematy: 4

Post #85653 Wysłany: 27 Sty 2008 19:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja raczej proponuję dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia, jak nie pomoże to do mechanika.

Juras
Puntoświr

Imię: Jurek
Dni na forum: 385
Tematy: 3

Post #85680 Wysłany: 27 Sty 2008 20:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Crafe napisał:
jak odpalam silnik to po 5 minutach na skali temperatury silnika strzalka zaczyna sie szybko podlnosic do polowy, a przy wolnej jezdzie skacze do przed ostatniej przy czerwonej wlacza sie wentylator natomiast jak jade szybciej spada spowrotem na polowe skali.

Może (choć nie musi) taka sytuacja świadczyć o niesprawnej pompie cieczy chłodzącej i tak jak Tezet1956 napisał o zapowietrzonym układzie chłodzenia.

Crafe
Sympatyk kropek

Post #85699 Wysłany: 30 Sty 2008 20:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dziekuje za rady bede z tym kombinowal:)
teraz wrocilem do domu samochodem ale jak jechalem to przez chwile dzialalo dopuki nie wjechalem w wieksza dziure i juz wiecej nie grzalo ale zrobie jak piszecie poszukam wady:)

Jeszcze raz dziekuje:)

[ Dodano: 30 Sty 2008 20:17 ]
mam jeszcze jedno pytanie gdzie sie znajduje nagrzewnica? i klapka regulujaca doplyw powietrza?

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #86894 Wysłany: 30 Sty 2008 20:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nagrzewnica jest mniej więcej tam gdzie pokrętła nawiewów, tylko że głębiej, a o jaką klapkę ci chodzi to nie wiem.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
xspeed99
Puntoświr

Imię: Marcin
Dni na forum: 350
Tematy: 10

Post #86907 Wysłany: 30 Sty 2008 20:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a w plynie nie masz oleju albo w oleju plynu??Ja miałem coś takiego w ibi i ... walnięta głowica ;/

Marzenia:
- kochająca dziewczyna ;]
-punto 2 hgt Very Happy

Image Piszę poprawnie po polsku.

Masz jakiś problem dotyczący auta??od tego jest forum Smile
gg zostawmy ewentualnym interesom.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kgorka
Puntoświr

Dni na forum: 685
Tematy: 12

Post #87048 Wysłany: 31 Sty 2008 12:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

[ Dodano: 30 Sty 2008 20:17 ]
mam jeszcze jedno pytanie gdzie sie znajduje nagrzewnica? i klapka regulujaca doplyw powietrza?[/quote]

Klapka przełączająca obieg zewnetrzny na wewnetrzny znajduje sie w okolicy wentylatora czy nawet nad nim a inne klapki to nad nagrzewnica jest ich chyba ze 3 jak sie nie myle i wszystkie współgraja ze soba, tzn jedna sie troche przymyka zas druga otwiera.
suchy468
Sympatyk kropek

Dni na forum: 488
Tematy: 3

Post #87543 Wysłany: 01 Lut 2008 16:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Panowie ja mam problem takiej natury, dzis podczas jazdy ok 3 - 4 km w miescie, silnik sie nagrzał prawie do czerwonej kreski, wentylator cały czas chodził i chłodził, czy moze być to spowodowane walnientym termostatem, proszę o podopowiedzi co moze być??

[ Dodano: 01 Lut 2008 17:47 ]
Panowie jeszcze jedno, w dni jak jest nawet temp ujemna i przejeżdzam 5 km w miescie, to potrafi sie właczyc wentylator, czy jest jakis czujnik który pokazuje temperaturę na zegarach,
sajdol87
Forumowicz

Dni na forum: 342
Tematy: 1

Post #87830 Wysłany: 02 Lut 2008 12:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja mialem taka sytuacje mialem zimno w aucie pomimo iz wskazowka temperatury byla na 90stopniach i dlugo mi sie silnik nagrzewal wymienilem termostat i teraz wszystko jest oki
Tezet1956
Puntoświr

Dni na forum: 443
Tematy: 4

Post #87847 Wysłany: 02 Lut 2008 14:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Macie koledzy różne problemy i często wyciągacie błędne wnioski.

sajdol87 napisał:
mialem zimno w aucie pomimo iz wskazowka temperatury byla na 90stopniach i dlugo mi sie silnik nagrzewal wymienilem termostat i teraz wszystko jest oki
Nie ma takiej możliwości, aby z winy termostatu silnik miał 90 stopni a w kabinie nie grzało. Wyglada to tak, że silnik sie długo nagrzewał bo termostat był uszkodzony i cały czas otwarty. Po wymianie termostatu, dolano płyu i odpowietrzono układ chłodzenia. Podczas tej czynności odpowietrzono wcześniej zapowietrzoną nagrzewnicę i ta zaczęła grzać. Tak więc grzanie naprawiło odpowietrzenie, a nie termostat.

suchy468 napisał:
Panowie ja mam problem takiej natury, dzis podczas jazdy ok 3 - 4 km w miescie, silnik sie nagrzał prawie do czerwonej kreski, wentylator cały czas chodził i chłodził, czy moze być to spowodowane walnientym termostatem, proszę o podopowiedzi co moze być??
Coś jest nie tak z obiegiem płynu. Jak się włącza wentylator to znaczy, że termostat raczej wcześniej puścił płyn do chłodnicy. To, że wentylator cały czas chodzi wskazuje na trudności ze schłodzeniem płynu. Moze to oznaczać pozatykaną chłodnicę (jakimś szlamem), niewydolność pompy wodnej itp. Może też jednak termostat nie otwiera się całkowicie i ogranicza przepływ swoim kanałem.
To wszystko ma się tak pod warunkiem, że jest odpowiedni poziom płynu i układ nie jest zapowietrzony, oraz szczelna uszczelka pod głowicą.

kgorka
Puntoświr

Dni na forum: 685
Tematy: 12

Post #88080 Wysłany: 03 Lut 2008 11:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak jak kolega napisal wyzej,normalnie nic dodac nic ujac.
Crafe
Sympatyk kropek

Post #88117 Wysłany: 03 Lut 2008 13:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dziekuje ze porade z tym odpowietrzeniem Mr. Green teraz grzeje jak ta lala:> az mi teraz za cieplo Laughing hehe teraz juz sie nie boje ze bedzie mi zimno:) i zaoszczedizlem kase bo mialem kupic termostat Rolling Eyes

Jeszcze Raz dziekuje Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat