| Autor |
Wiadomość |
ka-8
Puntoświr
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 707
Tematy: 26
|
Wysłany:
06 Lut 2008 23:00 |
  |
| filip76 napisał: |
| Na co zwrócić uwagę?? |
Teraz to juz po zawodach. Ostatnia stluczka jaka mialem to gosc mi najechal wlasnie na zadek. Wszystko z zewnatrz wygladalo OK, ale jak zdjeli zderzak to juz nie wygladalo dobrze. |
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 31.56% (78900km) |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 670
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
Wysłany:
06 Lut 2008 23:12 |
  |
| ka-8 napisał: |
| jak zdjeli zderzak to juz nie wygladalo dobrze. |
a co tam bylo nie tak ?? pogiete elementy ?? |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
ka-8
Puntoświr
Dni na forum: 707
|
Wysłany:
06 Lut 2008 23:43 |
  |
| Thomas napisał: |
| a co tam bylo nie tak ?? pogiete elementy ?? |
Dokladnie tak. Zderzak byl na tyle elastyczny ze wytrzymal uderzenie (ale to nie bylo Punto wiec trudno porownywac), ale pod zderzakiem blacha byla juz niezle pogieta. Tworzywo sie odksztalcilo w momencie uderzenia i wrocilo do ksztaltu pierwotnego, blacha juz tej wlasciwosci nie ma. Tak czy inaczej faktura byla na dobrych pare tysiaczkow, dobrze ze z OC sprawcy to poszlo. |
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 31.56% (78900km) |
|
|
|
 |
Grzegorz1976
Ekstremista

Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 481
Tematy: 26 Skąd: Katowice
|
Wysłany:
06 Lut 2008 23:56 |
  |
Właśnie, w tych wszystkich "drobnych" stłuczkach, najgorsze są nie te otarcia zewnętrzne, ale to że padają różne części zderzaka, zaczepy, zaczepy lamp itd, jakieś osłony plastikowe oraz pasy wzmacniające (czyli elementy, które właśnie mają zadanie się odkształcać, pochłaniając w ten sposób energię). A tego na pierwszy rzut oka nie widać. I potem można się zdziwić, ze taka niby stłuczka, ze nic nie widać, a pod spodem kaszana na ciężkie tysiące. Dlatego jak nie z nasze winy to nie ma co odpuszczać, tylko autko przynajmniej porządnie sprawdzić. I to co pisał krowka. Jak autko nowe i nie chcemy zarabiać na stłuczce, tylko zależy nam na przywróceniu oryginalnego stanu, to tylko naprawa bezgotówkowa. |
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony |
|
|
|
 |
filip76
Puntoświr
Dni na forum: 531
|
Wysłany:
07 Lut 2008 08:43 |
  |
Na plastiku widać rysy ale obawiam się, że ten kto nie chce ich nie zobaczy.
Jestem zdecydowany, żeby ściągać plastik w celu oceny stanu pod nim.
Zgłoszone. Czekam na rzeczoznwcę z aljanca |
|
|
|
|
 |
pajaczek
Puntomaniak
Dni na forum: 491
Tematy: 0
|
Wysłany:
08 Lut 2008 07:57 |
  |
| ka-8 napisał: |
| Thomas napisał: |
| a co tam bylo nie tak ?? pogiete elementy ?? |
Dokladnie tak. Zderzak byl na tyle elastyczny ze wytrzymal uderzenie (ale to nie bylo Punto wiec trudno porownywac), ale pod zderzakiem blacha byla juz niezle pogieta. Tworzywo sie odksztalcilo w momencie uderzenia i wrocilo do ksztaltu pierwotnego, blacha juz tej wlasciwosci nie ma. Tak czy inaczej faktura byla na dobrych pare tysiaczkow, dobrze ze z OC sprawcy to poszlo. |
Uderzenie w tył to znacznie większy problem niż z przodu(oczywiście w granicach rozsądku).Z przodu wszystko jest przykręcane a z tyłu lekkie uderzenie i blacha do wymiany. Po roku już rdza wyłazi i właściwie samochód już nigdy nie będzie taki sam jak przed wypadkiem. Chociaż ostatnio jakas firma ubezpieczeniowa zapewnia w reklamach że ma sieć warsztatów które dają dwa lata gwarancji na naprwę, ale jakoś nie chce mi się wierzyć. |
|
|
|
|
 |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 576
Tematy: 8 Skąd: Toruń
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:00 |
  |
pajaczek, tak, oddaj samochód na gwarancji do ich warsztatu, to pożegnasz się z gwarancją fabryczną  |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
pajaczek
Puntomaniak
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:13 |
  |
| krowka napisał: |
pajaczek, tak, oddaj samochód na gwarancji do ich warsztatu, to pożegnasz się z gwarancją fabryczną  |
Serwisy ASO dają tylko rok a czasami nawet mniej gwarancji na naprawę a gwarancję fabryczną masz tylko na części zamontowane przez fabrykę i jeżeli już coś jest wymienione to na tej części i wszystkich uszkodzonych w czasie naprawy nikt ci nie uzna gwarancji fabrycznej. Tak jest bez względu na to czy robi to ASO czy inny warsztat. |
|
|
|
|
 |
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 486
Tematy: 18 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:18 |
  |
pajaczek cos mi sie nie wydaje. Jezeli masz auto na gwarancji i dokonywana jest naprawa w autoryzowanym przez producenta warsztacie to ZAWSZE jest gwarancja na ta naprawe jak i cale auto. Po to wlasnie jedziesz do ASO zeby nie utracic gwarancji. Moze sie myle, ale ja nie spotkalem sie z innym traktowaniem przez ASO. Jak wyobrazasz sobie gwarancje, ktora tracisz po pierwszym miesiacu uzytkowania auta, bo miales drobna stluczke?! |
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut |
|
|
|
 |
pajaczek
Puntomaniak
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:41 |
  |
| uzziah napisał: |
| pajaczek cos mi sie nie wydaje. Jezeli masz auto na gwarancji i dokonywana jest naprawa w autoryzowanym przez producenta warsztacie to ZAWSZE jest gwarancja na ta naprawe jak i cale auto. Po to wlasnie jedziesz do ASO zeby nie utracic gwarancji. Moze sie myle, ale ja nie spotkalem sie z innym traktowaniem przez ASO. Jak wyobrazasz sobie gwarancje, ktora tracisz po pierwszym miesiacu uzytkowania auta, bo miales drobna stluczke?! |
Wszystko co robi serwis jest objęte gwarancją serwisu a nie producenta auta z kolei serwis ma gwarancje producenta cześci. I to bez wzgledu na to jaki jest to serwis. Dla przykładu jeżeli w jednym ASo fiata wymienią ci błotnik i on ci zardzewieje lub odpadnie lakier to inne ASO fiata nie naprawi ci tego błotnika w ramach gwarancji, bo na ten błotnik gwarancje daje wykonujące wymianę. Jest to takie "drobne" niedoinformowanie klijenta. Te same zasady dotyczą naprawy w warsztacie niezależnym. ASO zgodnie z prawem niczym nie różni się od nie ASO poza tym że ASO wykonuje bezpłatne naprawy w ramach gwarancji producenta auta.
Kiedyś tak było że w przypadku naprawiania poza siecią ASO zabierano gwarancję producenta auta ale z chwilą wejścia Polski do UE takie praktyki są zakazane. |
|
|
|
|
 |
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 486
Tematy: 18 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:46 |
  |
pajaczek zakładając że to co mówisz, jest prawdą, to faktycznie bardzo nieładnie z ich strony. Jak będę następnym razem w mnie w mieści w ASO to zapytam jak to jest - ciekawe co oni powiedzą? |
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut |
|
|
|
 |
mireks
Puntomaniak
Dni na forum: 416
Tematy: 5
|
Wysłany:
08 Lut 2008 08:50 |
  |
| filip76 napisał: |
| Dzięki, umyłem zderzak, jest porysowany. Dowalił mi pod tablicą na nie nad. Obawiam się, co powie rzeczoznawca.... |
Szkoda, że nie wezwałeś Policji. Poczekałbyś dłużej, ale za to informacja, że sprawca został ukarany mandatem działa na każdą instytucję jak klucz wytrych.
Lakierowanie całego zderzaka - bo pewnie tylko to Ci zaproponują w ASO - może kosztować w granicach 600-1200 zł w zalezności od tego czy sam usuwasz szkodę czy robisz to z OC sprawcy.
Jeśli nie widać żadnych uszkodzeń typu złe spasowanie zderzaka, popękany zderzak itp, to wysoce jest prawdopodobne, że zderzak przejął na siebie całe uderzenie i niie masz żadnych uszkodzeń elementów karoserii |
_________________ Pzdr
Mirek
---------------------------
Linea Dynamic 1.3 Multijet 90KM
Szary Techno |
|
|
|
 |
filip76
Puntoświr
Dni na forum: 531
|
Wysłany:
08 Lut 2008 09:09 |
  |
Będę chciał lakierować z OC sprawcy. W końcu to jego robota...
Był rzeczoznawca, zakwalifikował plastik do wymiany. Czekam na rozwój wypadków.... |
|
|
|
|
 |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 576
Tematy: 8 Skąd: Toruń
|
Wysłany:
08 Lut 2008 11:39 |
  |
filip76, a w moim zakwalifikował do malowania  |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
Wysłany:
08 Lut 2008 11:41 |
  |
krowka
No dziwne Bo jak to są delikatne ryski to może wystarczy malowanie...
 |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
|
|