Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Manifest - wizerunkowa kampania Fiata Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Fiat_Cento
Moderator

Imię: Mikołaj
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 736
Tematy: 128

Post #95145 Wysłany: 21 Lut 2008 20:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ciekawostki/news/opluwaja-nas-z-ekranu,1062510,1718
Od kilku dni w telewizji natrafić można na bardzo interesujący spot reklamowy. Mały chłopiec w starym kinie, a na ekranie obrazy wywołujące szybsze bicie serca.

Wspaniały, refleksyjny klimat i przepiękna muzyka zachęcają do pozostania przed telewizorem. Spot zmusza do myślenia, sekwencja zdjęć przypomina nam o najnowszej historii Polski i świata. Na ekranie pojawiają się złowrogie oddziały ZOMO, Lech Wałęsa podpisujący porozumienia gdańskie, Janusz Korczak z dziećmi, okrągły stół... Wszystko to poprzeplatane jest obrazami ze świata - oglądamy manifestacje na placu Tianenmen, obrazy wojny. Można by rzec, że specjaliści z Ministerstwa Kultury odwalili kawał dobrej roboty, gdyby nie fakt, że spot nie ma z nimi nic wspólnego. Na końcowej planszy pojawia się za to... nowy fiat 500!
czytaj dalej

* Kanciak zwany kredensem

Chociaż spot po raz pierwszy pojawił się na antenie ledwie kilka dni temu, reklama szybko podzieliła Polaków. Wielu twierdzi, że odwoływanie się do historii to tani i żałosny chwyt, pojawiają się nawet głosy, jakoby "opluwano" nas z ekranu. Co ciekawe swoje oburzenie wyraził również jeden z bohaterów - sam Lech Wałęsa. Znany z tego, że nie raz bywał już "za, a nawet przeciw" stwierdził, że nie przypomina sobie, by wyrażał zgodę na wykorzystanie w reklamie jego wizerunku. Nam udało się jednak ustalić, że każda z osobistości, jakie pojawiły się w spocie wyraziła na to pisemną zgodę. Wygląda więc na to, że nie po raz pierwszy podsunięto mu coś do podpisania...

Wracając jednak do treści i formy reklamy wypada się zastanowić, czy powszechne oburzenie nie jest przypadkiem nieco przesadzone. To prawda, że kończąca spot plansza z napisem Fiat wywołuje zaskoczenie, ale czy mamy się o co obrażać?

Ciekawy artykuł interii, z którym się po częsci zgadzam.

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
uzziah
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 486
Tematy: 18

Post #96540 Wysłany: 25 Lut 2008 02:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co by nie powiedzieć o tej reklamie... pomysłodawcy uzyskali pożądany efekt. Może sie podobać, a może i nie. Jedni są oburzeni drudzy zachwyceni. Mało kto "przechodzi" obojętnie. Szacunek za pomysł, bo reklama spełnia swoją role. Jest dostrzegana i dużo sie o niej mówi.
Komunikowanie perswazyjne w najczystszej postaci Szczerbol

daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #96629 Wysłany: 25 Lut 2008 13:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Reklama swoje osiągnęłą. O 500 jest głośno Smile A i reklama niczego sobie.

Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37

Post #97629 Wysłany: 28 Lut 2008 22:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

tak a ostatnio TV TWN pozwoliła sobie na małą modyfikację w głównej roli Pana Majewskiego....

co mnie wogóle nie śmieszy.... Rolling Eyes

Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 551
Tematy: 30

Post #97683 Wysłany: 29 Lut 2008 06:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziobel napisał:
tak a ostatnio TV TWN pozwoliła sobie na małą modyfikację w głównej roli Pana Majewskiego....

ja widziałem wczoraj i mam mieszane udczucia Razz

Sympatyk kropek

Imię: Piotr
Dni na forum: 306
Tematy: 0

Post #100507 Wysłany: 09 Mar 2008 09:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wydaje mi się, że przekroczyli pewną granicę. Pomijając już to, że nie zapytali niektórych bohaterów reklamówki o pozwolenie na wykorzystanie wizerunku (np. Wałęsę) Rolling Eyes

Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 452
Tematy: 22

Post #100530 Wysłany: 09 Mar 2008 10:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wierzbol88 napisał:
Wydaje mi się, że przekroczyli pewną granicę. Pomijając już to, że nie zapytali niektórych bohaterów reklamówki o pozwolenie na wykorzystanie wizerunku (np. Wałęsę) Rolling Eyes

i tu chyba nie masz do końca racji, gdyż dziennikarze chyba TVN-u doszli do dokumentu, gdzie Wałęsa podpisał zgodę na wykorzystanie jego wizerunku. To dowodzi tylko o tym, że Wałęsa podpisuje to co mu podadzą Cool

Moderator

Dni na forum: 682
Tematy: 12

Post #100545 Wysłany: 09 Mar 2008 11:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

wierzbol88

Przeczytaj najpierw cały wątek nim coś napiszesz...Rolling Eyes

Na poprzedniej stronie zamieściłem coś takiego:

Cytat:
Pozwoliłem sobie zmienić nazwę tematu, ponieważ budził on wiele wątpliwości.

Nie jest to reklama Fiata 500 - Fiat 500 na samym końcu - jako teraźniejszy symbol marki, najnowszy model koncernu, który odnosi największe sukcecy, z którym Fiat wiąże nadzieje.

Teraz coś więcej o samym spocie, może wyjaśni kilka kwestii:

Fiat rozpoczął kampanię wizerunkową. 90-sekundowy spot pod tytułem “Manifest“, ma na celu podkreślenie wieloletniej obecności marki na rynku polskim. Film jest kompilacją zdjęć przedstawiających selekcję najważniejszych wydarzeń historycznych oraz ludzi kultury z ostatnich 70 lat naszej historii.

Celem projektu oraz intencją jego autorów jest zwrócenie uwagi na fakt, że Fiat jest z Polakami od zawsze, także w przełomowych chwilach naszej najnowszej historii. Stąd w filmie pojawiają się odniesienia do wydarzeń i postaci – ikon bogatej polskiej rzeczywistości. Kampania Manifest jest elementem międzynarodowej strategii komunikacji marki Fiat. Podobne materiały powstały na rynku włoskim i francuskim.

Wszystkie osoby i organizacje, których wizerunek bądź symbole występują w filmie reklamowym „Manifest” wyraziły na to formalną zgodę osobiście bądź poprzez uprawnionych pełnomocników. Fiat Auto Poland posiada wszelkie licencje i prawa autorskie do materiałów wykorzystanych w filmie „Manifest” w postaci pełnej dokumentacji.

Fiat Auto Poland pragnie poinformować, że: „Koncepcja filmu jest wynikiem wielomiesięcznej pracy” – mówi Bogusław Cieślar, Rzecznik Fiat Auto Poland. „Dobór wydarzeń, osób i symboli został dokonany ze szczególną starannością. W pracy konsultowaliśmy się z wieloma specjalistami, którzy mieli znaczący wpływ na treść i ton filmu” – dodaje.

Stworzono go na bazie nagrodzonego w 1990 roku Oscarem filmu „Nuovo Cinema Paradiso“ w reżyserii Giuseppe Tornatore. Podobnie jak w filmie fabularnym, kronikę przełomowych wydarzeń historycznych oraz kulturowych oglądamy oczami chłopca siedzącego na kinowej sali. Muzykę do spotu skomponował Giovanni Allevi, wschodząca gwiazda włoskiej sceny muzycznej, a głosu narratorowi użyczył Krzysztof Kolberger.

Lektor przeprowadza nas przez bieg wydarzeń - objaśniaja ich znaczenie, zmusza do przemyśleń poprzez oceny zdarzeń oraz ludzkich postaw, nie odnosząc się bezpośrednio ani do produktu, ani do marki. Hasło końcowe: „Nowy Fiat. On także jest częścią naszej historii“ podkreśla fakt obecności Fiata w Polsce już od 1920 roku.

To pierwsza wizerunkowa kampania Fiata w Polsce, a „Manifest“ to spot, który poprzez pokazanie przemian społecznych i kulturowych uświadamia nam jak dynamicznie zmienia się Fiat, nie tylko w Polsce.

Sympatyk kropek

Imię: Piotr
Dni na forum: 306
Tematy: 0

Post #100835 Wysłany: 10 Mar 2008 10:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przyznaje mój błąd. Sugerowałem się wypowiedzią Wałęsy w Faktach TVN.

Puntoświr

Imię: Przemek
Dni na forum: 312
Tematy: 20

Post #123484 Wysłany: 09 Maj 2008 07:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

a oto i werdykt w sprawie "Maniestu"
komisja etyki uznała go za nieetyczny
Cytat:

Komisja Etyki Reklamy uznała, że spot telewizyjny Fiata 500 jest sprzeczny z dobrymi obyczajami.

Stwierdziła przy tym, że kampania nie narusza zasad wykorzystania wizerunku osób znanych publicznie.

W kwietniu do komisji wpłynęła skarga na kampanię Fiata Auto Poland. Reklamie zarzucono stawianie autorytetów i symboli w jednym rzędzie z samochodem. Skarżący nie zgodził się, aby "jakakolwiek firma podnosiła sobie poziom sprzedaży wizerunkiem Papieża, czy zdjęciami z jego pogrzebu".

"Reklama wykorzystuje ważne wydarzenia, postacie i miejsca do celów komercyjnych. Dotyczy to zwłaszcza wydarzeń tragicznych, jak Powstanie Warszawskie, z którym związana jest śmierć wielu tysięcy osób, masakry demonstrantów na placu Tiananmen, a także postaci historycznych, zamordowanych w obozie koncentracyjnym, jak Janusz Korczak" - ogłosiła komisja.

Za nieetyczne uznano zawłaszczanie do prowadzenia kampanii wizerunkowej firmy lub reklamy produktu symboli wydarzeń i postaci najważniejszych w życiu Polaków, jak m.in. wykorzystane w reklamie obrazy związane z powstaniem "Solidarności", obradami Okrągłego Stołu oraz scena z pogrzebu papieża Jana Pawła II.

Fiat Auto Poland wyjaśnia, że intencją autorów spotu było zwrócenie uwagi na fakt, że Fiat jest z Polakami od zawsze, także w przełomowych chwilach naszej najnowszej historii.

http://www.youtube.com/watch?v=g_RR0hVgyaI

Imagewspiera moją pasję nr 2
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
marjan1985
Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 529
Tematy: 7

Post #124525 Wysłany: 12 Maj 2008 09:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

etam Cool mi sie akurat to podoba http://www.youtube.com/watch?v=9NXXvthqZrU&feature=related Razz

A jezeli chodzi o reklame 5oo,to nie mam wiekszego zdania...przyciaga uwage,a chyba o to chodzi w reklamach...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat