Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Mój Kropek: I shouldn't be alive! - O krok od śmierci Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Nicks0n
Puntoświr

Imię: Niko
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 504
Tematy: 7

Post #93644 Wysłany: 18 Lut 2008 19:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziś rano przy uruchamianiu silnika rozrusznik zaskoczył i po chwili silnik się wyłączył. Spróbowałem jeszcze raz i zamiast normalnej pracy rozrusznika usłyszałem jednostajny gwizd rozrusznika - jakby nie miał żadnego oporu.
Po wzięciu auta na hol próbowałem odpalić go w czasie jazdy z II i III biegu - bezskutecznie. Silnik zaczynał się kręcić, obrotomierz "ożył", lecz auto nie reagowało na jakiekolwiek dodanie gazu. Zadzwoniłem, więc, do elektryka, przedstawiłem jak wygląda sytuacja: "pewnie pompa paliwa" - usłyszałem "bolączka wszystkich Fiatów". No i w to uwierzyłem, wszak w Seicento wymieniałem pompę 2x Smile

Po zepchnięciu auta do mechanika i zamówieniu nowej pompy udałem sie na Uczelnię ze studenckim 3h spóźnieniem Wink Chwilę po 17:00 zadzwonił mechanik, że przyczyną awarii nie była pompa, lecz zerwany pasek rozrządu Shocked Gdyby to się stało podczas jazdy, mógłbym zbierać części silnika z ulicy, łopatą...

Najlepsze jest to, że w książce serwisowej widnieje jak byk: wymiana paska rozrządu wraz z napinaczem; stan licznika: 103.000 km Rolling Eyes Obecnie autko ma 167.000 przebiegu, a stan w jakim znajdywał się pasek (coś w rodzaju starego sznurowadła) wskazywał na to, że nigdy nie był on wymieniany Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Czyli mój Kropek zrobił 167.000km na fabrycznym pasku ...

... Shocked

Na szczęście Kropek już śmiga jak nowy Very Happy W czwartek jadę wstawić nowe sprzęgło i wymienić tuleje wahaczy Very Happy Reasumując, jestem wniebowzięty, że w ciągu 3 dni pozbędę się blisko 1.000zł i nie kupię sobie nowych sprężynek by wyrównać przód i tył auta Confused

Z drugiej strony, gdyby pasek strzelił podczas jazdy wyszłoby trochę drożej Smile

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #93678 Wysłany: 18 Lut 2008 20:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z tymi częściami to tak nie do końca, bo o ile mi wiadomo, to silniki 8v są chyba bezkolizyjne.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kox
Puntoświr

Imię: Tomasz
Dni na forum: 513
Tematy: 9

Post #93685 Wysłany: 18 Lut 2008 20:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n napisał:
Najlepsze jest to, że w książce serwisowej widnieje jak byk: wymiana paska rozrządu wraz z napinaczem; stan licznika: 103.000 km Obecnie autko ma 167.000 przebiegu,

wg tego co mnie uczyli to rozrzad powinno sie robić co 60 000km czyli przekroczyłeś Razz a druga sprawa może ksiazka serwisowa lewa??

Nicks0n
Puntoświr

Post #93690 Wysłany: 18 Lut 2008 20:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax napisał:
Z tymi częściami to tak nie do końca, bo o ile mi wiadomo, to silniki 8v są chyba bezkolizyjne.

Nie są bezkolizyjne Smile

kox napisał:
wg tego co mnie uczyli to rozrzad powinno sie robić co 60 000km czyli przekroczyłeś Razz a druga sprawa może ksiazka serwisowa lewa??

Książka nie jest lewa, bo auto kupione zostało od kuzyna - odbierałem je z nim jako nówkę z salonu...

Image
Dela
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 470
Tematy: 11

Post #93719 Wysłany: 18 Lut 2008 21:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n dlatego powinno się zmieniać pasek przy kupnie auta Smile (bynajmniej ja jestem takiego zdania)

STax napisał:

a mnie się zdaje, że tylko w MK1 były silniki FIRE Razz

[Image
Nicks0n
Puntoświr

Post #93734 Wysłany: 18 Lut 2008 21:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dela napisał:
dlatego powinno się zmieniać pasek przy kupnie auta Smile (bynajmniej ja jestem takiego zdania)

Zaraz po "zakupie" auta od kuzyna zleciłem wykonanie całościowego przeglądu auta i wymiany wszystkich niezbędnych elementów; i tak poszły wszystkie płyny ustrojowe, filtry i inne pierdoły, ale najwidoczniej nie sprawdzono paska rozrządu Shocked Wierz mi, że nie zaniechałem wymiany ze względów oszczędnościowych Mr. Yellow Po prostu o tym nie wiedziałem, gdyż auto stało i się naprawiało w Wiśle, a ja w tym czasie byłem w Gdańsku, więc już jechałem po odbiór gotowego auta Smile

Image
Dela
Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 470
Tematy: 11

Post #93736 Wysłany: 18 Lut 2008 21:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n napisał:
a stan w jakim znajdywał się pasek (coś w rodzaju starego sznurowadła) wskazywał na to, że nigdy nie był on wymieniany

Z tego wynika, że Panowie mechanicy chyba faktycznie zaniechali sobie sprawdzenie paska rozrządu.

W każdym razie, ja czy tak, czy tak wymieniłbym pasek razem z płynami i innymi, niezależnie od tego, co powiedzieliby mi mechanicy Smile

Teraz już napewno zmienisz zdanie Wink

[Image
Lupus
Puntoświr

Imię: Wojtek
Dni na forum: 591
Tematy: 15

Post #93738 Wysłany: 18 Lut 2008 21:52 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n napisał:
STax napisał:

Nie są bezkolizyjne Smile

kox napisał:

Książka nie jest lewa, bo auto kupione zostało od kuzyna - odbierałem je z nim jako nówkę z salonu...

8v są bezkolizyjne. A po ponad 60 kkm pasek mógł się zerwać. to 120 kkm to wartość teoretyczna którą należy skrócić o połowe. Ojcu w sienie 1,6 pasek zerwał się po 67kkm.

Nicks0n
Puntoświr

Post #93751 Wysłany: 18 Lut 2008 22:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lupus napisał:

8v są bezkolizyjne

Mechanik, który dziś wymieniał mi pasek twierdzi, że nie są bezkolizyjne. Ja się kłócić nie będę, bo nie bardzo się na tym znam Smile

Wiem natomiast, że lepszy jest łańcuch niż pasek... a lepsze niż łańcuch są koła zębate jak w Nissanie Terrano II (może w innych modelach też Smile )

Image
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #93758 Wysłany: 18 Lut 2008 22:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Łańcuch czy lepszy to kwestia otwarta, bo niby jest bezobsługowy, ale znowu jest głośniejszy i bardziej obciąża silnik czy coś (gdzieś to przeczytałem).
Natomiast gdzieś na froum, ktoś pisał właśnie kiedyś, że wszystkie silniki 8v są bezkolizyjne.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #93761 Wysłany: 18 Lut 2008 22:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Z drugiej strony, gdyby pasek strzelił podczas jazdy wyszłoby trochę drożej

To samo by było :] Przy zerwanym pasku, silniku kolizyjnym i pracujących tłokach wystarczy przepchać auto na biegu kilka metrów żeby uszkodzić zawory.

Co do zbierania łopatą to ostro przesadzone... nic by nie wypadło, tylko, że silnik na śmietnik w sumie.

Puntoświr

Imię: Wojtek
Dni na forum: 591
Tematy: 15

Post #93765 Wysłany: 18 Lut 2008 22:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nicks0n napisał:
Lupus napisał:

8v są bezkolizyjne

Mechanik, który dziś wymieniał mi pasek twierdzi, że nie są bezkolizyjne. Ja się kłócić nie będę, bo nie bardzo się na tym znam Smile

Wiem natomiast, że lepszy jest łańcuch niż pasek... a lepsze niż łańcuch są koła zębate jak w Nissanie Terrano II (może w innych modelach też Smile )

Jeśli tak twierdzi twój mechanik, to jak najszybciej zmień mechanika. A pozatym jak twój 8v byłby kolizyjny to nie obyło by się bez ściągania głowicy.

Nicks0n
Puntoświr

Post #93950 Wysłany: 19 Lut 2008 08:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

je**e mnie to czy jest bezkolizyjny czy nie... ważne, że nic się nie stało Rolling Eyes i że już śmiga jak prawie-nówka Very Happy w czwartek, wymiana sprzęgła i tulei i może nim bezawaryjnie pojeżdżę jakiś czas Rolling Eyes

Image
PUNCIACHO
Puntomaniak

Imię: dawid
Dni na forum: 350
Tematy: 17

Post #135829 Wysłany: 16 Cze 2008 15:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

te silniczki sa bezkolizyjne w przeciwienstwie do 16v tam po zerwaniu paska silnik na zlom

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #135833 Wysłany: 16 Cze 2008 15:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

PUNCIACHO napisał:
16v tam po zerwaniu paska silnik na zlom

nie koniecznie, w lepszym wypadku remont głowicy Wink

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat