Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Gwarancja na akumulator Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
lichy
Puntomaniak

Imię: Mirek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 561
Tematy: 10

Post #97343 Wysłany: 27 Lut 2008 01:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Właśnie dzisiaj w ASO wymieniono mi akumulator z powodu znaczących spadków napięcia przy rozruchu, a wcześniejsza wymiana oprogramowania oczywiście nic nie dała.
Wymieniono mi fabryczny: Varta 40 Ah / 300 A (EN) na nowy Centra Futura 50 Ah / 510 A (EN).
W związku z powyższym mam pytanie dotyczące gwarancji na nowy akumulator.
Producent (Centra) daje na ten akumulator 3 lata gwarancji, w ASO natomiast powiedziano mi, że na wszystkie u nich montowane części (akumulator też) dają tylko 1 rok gwarancji na podstawie "informacji o wykonanej naprawie".
Do obudowy akumulatora była przyklejona oryginalna karta gwarancyjna z Centry, więc ją mam ale niewypełnioną.

Czy w ASO powinni jednak wypełnić kartę gwarancyjną?
A może zgłosić się z tym do sklepu Centry?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
daras
Puntoświr

Dni na forum: 750
Tematy: 19

Post #97397 Wysłany: 27 Lut 2008 09:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ustal kto udziela gwarancji na produkt: Centra czy ASO? Kto jest gwarantem.
Myślę, że powinieneś mieć gwarancję producenta, czyli Centry.
A tak w ogóle, czy nie było po wejściu do UE zmian w prawie naszym? Teraz chyba na wszystko jest obligatoryjna, 2 letnia gwarancja.
Nawet na chińskie trampki z Tesco.

Jedi
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 348
Tematy: 7

Post #97398 Wysłany: 27 Lut 2008 09:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

lichy generalnie to ASO może dać na usługę 1 rok. Ale na towar ustawowo jest 2 lata gwarancji. Ew zawsze możesz u producenta reklamować aku po tym okresie

Wielki Kropek 1,4 8V 5D Dynamic @ Tartarini Sequential
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
damian33
Sympatyk kropek

Dni na forum: 456
Tematy: 3

Post #97959 Wysłany: 01 Mar 2008 00:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Miales pewnie na mysli Jedi niezgodnosc towaru z umowa. Tu faktycznie mowimy o okresie 2 lat, natomiast z reklamacja udajemy sie zawsze do sprzedawcy. Oczywiscie producent moze dac gwarancje 3 lat, ale wcale nie musi.
W przypadku tego akumulatora, jezeli gwarancja jest faktycznie na 3 lata to tylko sie cieszyc, a serwis w zadnym przypdku nie moze tego ograniczac.

Puntoświr

Post #98018 Wysłany: 01 Mar 2008 10:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

damian33 niezupełnie. Niezgodność towaru z umową to jest zupełnie inna kwestia - podlegająca pod gwarancję / rękojmię ale nie jest to to.
Niezgodność towaru z umową wynika z tego że w trakcie użytkowania zauważasz cechy których brakuje / być nie powinno. Nie jest to kwestia odpowiedzialności za usterki. Jedno i drugie realizujesz z gwarancji ale masz inne możliwości dochodzenia w obu przypadkach.
Tak czy siak dla osób fizycznych (nie firm) ustawowo odpowiedzialność za wady towaru jest 2 letnia - a od nas zależy czy korzystamy z gwarancji czy też rękojmi.
Tak samo nie masz obowiązku reklamowania u sprzedawcy towaru. Bo jak auto ci sie zepsuje nad morzem to nie sciągasz go do salonu który ci sprzedał - a jak by nie patrzeć każdy salon to osobna firma tylko markowana przez producenta aut.

Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37

Post #98041 Wysłany: 01 Mar 2008 12:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam taki sam aku...
jesli popsuje się w ciągu roku - to do ASO - i ASO da do Centry
po roku - przez kolejny rok tylko do producenta

tak mi się wydaje

Sympatyk kropek

Post #99436 Wysłany: 05 Mar 2008 19:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No nie zgodze sie z Toba Jedi. Obecnie nie ma juz rekojmi. Zastapila ja wlasnie niezgodnosc towaru z umowa, i zaliczamy tu oczywiscie elementy ktore Ty wymieniasz, ale rowniez wszelkie usterki wynikle w trakcie uzytkowania towaru, poniewaz producent zapewnia kupujacego o prawidlowym dzialaniu nabytego sprzetu. Jezeli cos jest nie tak (np. cos sie popsuje) to wowczas wystepuje niezgodnosc co do zapewnien producenta.
(Tak to postaralem sie wyjasnic wlasnymi slowami)

Puntoświr

Post #99518 Wysłany: 05 Mar 2008 23:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

damian33 pokaż mi przepis znoszący rękojmię. Niby kiedy weszły w życie. Chodzi ci pewnie o to co było kiedyś, że rękojmia obowiązywała po zakończeniu gwarancji. Ja mówię o przepisach obowiązujących od wejścia do UE.

Usterkowość produktu to nie jest niezgodność towaru z umową (poza sporadycznymi kwestiami). Poza tym tą niezgodność, jak już występuje, załatwiasz właśnie rękojmią - tak sie nazywa zabezpieczenie kupca przy transakcji gwarantowane przepisami Kodeksu Cywilnego.

Przepisy są bardzo niejasno sformułowane, to fakt. Ale trochę mam obycia z prawem (ponad 20 lat pod jednym dachem z sędzią potrafi skrzywić spojrzenie na świat Rolling Eyes ) i dużo się wczytywałem ostatnio w ustawy, bo się dochodzę z pewną firmą o zwrot kasy.

damian33
Sympatyk kropek

Post #99645 Wysłany: 06 Mar 2008 16:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Troche w niepotrzebny spor wdalismy sie Jedi. Jezeli chodzi o przepisy to reguluje to USTAWA z dnia 27 lipca 2002r o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176, ze zm.).

To tam wlasnie slowo rekojmia zostalo zastapione niezgodnoscia towaru z umowa (nastapily tez pewne zmiany jesli chodzi o odpowiedzialnosc sprzedawcy). Mozesz sobie to przejrzec i sam sie przekonasz. Wszystko tam jest lacznie z terminem dwuletnim odpowiedzialnosci sprzedawcy za towar.

Tez to niestety kiedys przerabialem na wlasnej skorze, dlatego sie tym interesowalem i pamietam do dzisiaj.

[Edycja: 07-03-2008 23:03]
Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie to iz zostalem wywolany do odpowiedzi przez kolege Jedi w temacie ustaw. Ja ze swojej strony zakoncze na tym poniewaz trudno tu jeszcze cos dodac i jesli to Jedi nie przekona to niech kazdy pozostanie przy swoim zdaniu.

Uwagi:
to jest forum...wymiana zdań wskazana Smile...a jak już są przepisy i ustawy ...Razz //Dziobel

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat