Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Uruchamianie silnika - 1.9 JTD Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
czlowieksukcesu
Puntoświr

Imię: Marek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 499
Tematy: 12

Post #97695 Wysłany: 29 Lut 2008 08:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,
od pewnego czasu jestem posiadaczem PII 1.9 JTD i zauważyłem taką przypadłość:
uruchamiam silnik, gasną wszytskie kontrolki jakie mają zgasnąć, zwykle mija jeszcze z 10-15 sek. zanim znajdę radio włączę CB itp, przekręcam kluczyk i wszystko OK ale wczoraj próbowałem odpalić go od razu po wygaszeniu kontrolek i d**a - rozrusznik kręcił ale silnik nie chciał podjąć współpracy Neutral
wyciągnąłem kluczyk, spróbowałem jeszcze raz tylko dałem mu czas do namysłu i działa aż miło. To tak ma być czy może coś wymieniać - akku na te z większym prądem rozruchowym, nowe świece żarowe bo sam już zgłupiałem.
Pozdrawiam Smile Smile Smile

Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Rafalinek
Puntoświr

Imię: Rafał
Dni na forum: 674
Tematy: 5

Post #97732 Wysłany: 29 Lut 2008 10:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to świece żarowe, które trzeba podgrzać w dieslach przed uruchomieniem silnika (od kilku do kilkunastu sekund), ale niech się wypowiedzą użytkownicy jtd.

Fenix
Puntoświr

Imię: Roman
Dni na forum: 492
Tematy: 22

Post #97757 Wysłany: 29 Lut 2008 12:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to nie jest benzyniak żebyś go palił od razu ty masz diesla ... świece i silnik swoją temperaturę świece muszą mieć by zakręcić........nawet jak go zgasisz i zaraz chcesz zapalić to czasami pójdzie czasami nie to jest właśnie diesel trzeba do grzać by jechać Razz

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
lupo4801
Sympatyk kropek

Imię: Krzych
Dni na forum: 341
Tematy: 2

Post #97812 Wysłany: 29 Lut 2008 16:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, jako ostatnie wygasają poduszki(mam 4) i w pośpiechu przy słabym aku. odpalilem przed wygaśn. i zarejestrowało poduchy, trzeba było kasować błedy. Komputer wykazał słaby aku.
Co do świec żarowych to zaczynają grzać ok. -5 stopni C. a ich uszkodzenie jest wyświetlane.(mruganie spirali ok. 30 sekund). Jest to wtrysk bezpośredni i stąd brak podgrzewania.
Pozdrawiam.

Czarne JTD ELX
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
czlowieksukcesu
Puntoświr

Post #98008 Wysłany: 01 Mar 2008 10:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam ponownie

jak narazie wszytsko OK ale się pilnuję żeby przyzwyczajenia z benzyniaka nie były górą Smile

pozdrawiam Very Happy

Gennosuke
Puntoświr

Dni na forum: 601
Tematy: 3

Post #98029 Wysłany: 01 Mar 2008 11:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak zgasły wszystkie kontrolki to znaczy ze i świece żarowe także były rozgrzane wiec powinien od razu zapalić może masz zabrudzony filtr paliwa słabą ropę ? wiem ze u barciaka w audi wsiadam do samochodu i odpalam odrazu nawet nie czekam aż zagaśnie lampka od świec żarowych mówię tu oczywiście o temperaturze powyżej 0 stopni w innym przypadku jest ciężko zapalić samochód nie rozgrzewając świec żarowych
czlowieksukcesu
Puntoświr

Post #98687 Wysłany: 03 Mar 2008 17:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

oczywiście powaliłem i dziś znowu mój sadzomiotacz stwarzał problem przy odpalaniu, mimo że odczekałem po przekręceniu kluczyka z minutę więc tak na logikę:
- świece - raczej nie bo ciężko odpalałby za każdym razem tym bardziej że kontrolka świec się nie pali ani nie miga po uruchomieniu
- filtr paliwa - też odpalenie byłoby utrudnione przy każdej próbie
- ropa - tankuje na lotosie więc chyba też OK

więc mam nowego podejrzanego: czujnik położenia wału korbowego - jak myślicie Question

pozdro Smile

lupo4801
Sympatyk kropek

Imię: Krzych
Dni na forum: 341
Tematy: 2

Post #99010 Wysłany: 04 Mar 2008 13:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tankuje zawsze BP, Schell. Spuść wodę z filtra paliwa.
Co do podejrzanego to wykaże komputer, ale jak odpali i pracuje to trudna diagnoza.
Moj kiedyś zasłabł do takiego stopnia że nie mógł się uciągnąć, kopcił że z tyłu aut nie widziałem, na skrzyżowaniu a było pod górke myśle nie rusze i wciąłem się Autosanowi i kopce niech myślą że to ON, ja caly gaz a gazu może na 1000 obr. i nagle wszystko wruciło do normy aż do dziś.
Zajechałem do speca od dymomiotów a on przyczyn mogło być 100. Ale ja od siebie wyczyściłem zawór EGR i doładowania.
Znowu innym razem chyba dwa latka temu -20 mrozu odpaliłem i podczas jazdy zapaliła sie kontrolka silnika, po wyłączeniu silnika nie odpaliłem a za minute OK.
Pozdro.
czlowieksukcesu
Puntoświr

Post #100122 Wysłany: 25 Mar 2008 23:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jako że choroba Kropka postępowała i coraz częściej nie chciał palić jak należy zaprowadziłem go do ASO (bardzo dobre ASO Resma w Olsztynie), żeby złapali go na gorącym uczynku i podpięli do examinera. niestety diagnoza prawdopodobnie będzie bolesna - źródłem probelmu jest na 99% centralka, w której nagle niewiadomo skąd "rozjeżdża się" program i "nie widzi" wtryskiwaczy Evil or Very Mad 100% pewności będzie po podpięciu centralki z innego auta. w każdym razie jeśli okaże się że komp do zrobienia to znalazłem w necie fimę Ko-Car
www.kocar.com.pl którą też polecili mi w ASO.
Ale tak myślę, czy nie wykorzystać okazji i od razu nie popełnić chiptuningu Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
wyrok w poniedziałek

pozdro Smile

[ Dodano: 26 Mar 2008 00:06 ]
mam winnego Exclamation okazało się że nie jest to centralka zapłonowo-wstryskowa - przynajmniej wszystko na to wskazuje. Mianowicie w sytuacji gdy auto nie chce odpalić wyciągam ze skrzynki w komorze silnika i wkładam z powrotem przekaźnik odp. za centralkę zapł.-wtr.
jednak taka kuracja to tylko doraźnie, czy to może być coś w samej skrzynce Question , bo przekaźnik wmieniłem na nowy i nic to nie zmieniło

ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #107891 Wysłany: 25 Mar 2008 23:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czlowieksukcesu napisał:
czy to może być coś w samej skrzynce

A mi się wydaje, że to nadal centralka - wyciągając przekaźnik odłączasz ją po prostu od zasilania i robisz jej hard reset Szczerbol

Puntoświr

Post #107899 Wysłany: 25 Mar 2008 23:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

niekoniecznie, centralke mam na testy nowa

ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #107902 Wysłany: 25 Mar 2008 23:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

czlowieksukcesu napisał:
centralke mam na testy nowa

A to inna sprawa.... może z wtryskami jest coś nie tak?

Puntoświr

Post #107938 Wysłany: 28 Kwi 2008 20:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ipIV napisał:
A to inna sprawa.... może z wtryskami jest coś nie tak?

ha i tu też zonk, wtryski OK, podobnie jak pompa paliwa

[ Dodano: 28 Kwi 2008 21:28 ]
nie chcę zapeszać, ale chyba rozgryzłem mojego kropka dlaczego stwarzał takie problemy. otóż nałożyły się dwie przyczyny objawiające się takim samym skutkiem:

1) zgłupiał immobiliser i odcinał zasilanie centralki zapłonowo-wtryskowej i to akurat było wykryte przez examiner

2) w przypadku gdy examiner nie zapisywał błędu a auto nie odpalało odmawał współpracy czujnik obrotów wału

jak narazie z nową centr. i czujnikiem punciak smiga aż miło Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat