Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Tuning Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
misieq79
Puntoświr

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 669
Tematy: 14

Post #19288 Wysłany: 15 Kwi 2007 16:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Xyś napisał:
Należy pamiętać, że dużą rolę odgrywa również długość przewodu ssącego między filtrem powietrza a zaworem.

Zestawy dedykowane nie zmieniają długości - filtr na który czekam (oj nie spieszą się...) siedzi na przepustnicy. Ciekawe jak z temperaturką tam będzie...

Żeby było śmieszniej, dedykowany stożek do 1.2 16v K&N wisi nad kolektorem wydechowym... a wydaje mi się, że wlazłby np przed donicę z aku

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
marcinkowski
Sympatyk kropek

Dni na forum: 445
Tematy: 0

Post #64825 Wysłany: 17 Lis 2007 12:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich.Mam Fiata Punto I 1,2 75KM i dostałem ciemne przednie lampy.Czy ktoś ma może takie i wie jak je podłączyć??pozdrawiam i dziekuje z gory
Raq
Sympatyk kropek

Dni na forum: 417

Post #66183 Wysłany: 22 Lis 2007 15:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

SandworM napisał:

Jak to jest powiedzcie, że moje Punto S55 ma do 100 ze stoperem w reku grubo ponizej 14 sekund, a osmiele sie powiedziec ze ponizej 13 sekund... bez zadnych modyfikacji. Smile

już Ci mówię - prawda jest goła - prędkościomierze kłamią Evil or Very Mad
sprawdz GPS-em lub stoperem na znaym odcinku drogi i ....bedziesz wszystko wiedział Smile

Puntoświr

Imię: Maciek
Dni na forum: 455
Tematy: 15

Post #66355 Wysłany: 22 Lis 2007 21:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale jakie te przednie lampy masz??

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #66368 Wysłany: 22 Lis 2007 21:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Raq napisał:
SandworM napisał:

Jak to jest powiedzcie, że moje Punto S55 ma do 100 ze stoperem w reku grubo ponizej 14 sekund, a osmiele sie powiedziec ze ponizej 13 sekund... bez zadnych modyfikacji. Smile

już Ci mówię - prawda jest goła - prędkościomierze kłamią Evil or Very Mad
sprawdz GPS-em lub stoperem na znaym odcinku drogi i ....bedziesz wszystko wiedział Smile

Inna sprawa, że fabryka też kłamie i podaje zaniżone dane odnośnie mocy i przyspieszeń/-vmax

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Raq
Sympatyk kropek

Post #66430 Wysłany: 23 Lis 2007 08:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

STax napisał:

Inna sprawa, że fabryka też kłamie i podaje zaniżone dane odnośnie mocy i przyspieszeń/-vmax

prędkościomierz - jest produktem fabryki Wink
i szczerze mówiąc nie słyszałem o takiej praktyce przy europejskich pojazdach, ale może mało słyszałem Wink
każda fabryka chwali się raczej, a nie zaniża parametry pojazdu.
oczywiście dodaje informacje, że pomiary mogą się różnić od tych z tabeli i w ten sposób "zabezpiecza" się gdyby się okazało, że są rozbieżności.
ale żeby świadomie zaniżała - Shocked
przy okazji często wartości podawane przez użytkowników danych pojazdów są świadomie lub mniej świadomie zawyżane.
cóż - przyznam się - pewnie wielu z forum mnie za to nie pokocha, ale jeżdżę motocyklami.
w związku z tym wiem, że z 50KM nie wykręci więcej niż 170-175 km/h.
Z 65 KM można wykręcić około 205-210km/h (motocykle)*
oczywiście przy masie niepomiernie mniej (okolice 200kg) niż średnia masa np. Kropka.
A do tego z jego silników średnio-obrotowych - a V-max to przecież nic innego jak max Obroty i max Moc silnika.
Dlatego opowieści w stylu - mój Kropek ma 55-60KM i lata 170km/h i więcej spokojnie miedzy bajki wkładam Laughing

*(mam na myśli moto cywilne - takie jaki można kupić w salonie bez posiadania licencji, a nie specjalnie konstruowane do sportu)

PS - oczywiście jestem otwarty na dyskusję, może mnie przekonasz Rolling Eyes

Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 575
Tematy: 39

Post #66461 Wysłany: 23 Lis 2007 10:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wg mnie v max nie ma za bardzo (a przynajmniej niewielki) związku z masą. Może piszę tu herezje, bo znawcą nie jestem, ale na logikę biorąc, cięższe auto będzie się tylko wolniej rozpędzać. A odnośnie zaniżania mocy. Znalazłem kiedyś w necie artykuł o tym, jak w niemczech przebadano na hamowni 100 fiatów punto 1.1 rocznik 97' i okazało się, że zamiast 54km wszystkie dysponowały mocą od ok 58 do 62km (piszę z pamięci ale mniej więcej takie liczby to były). Poza tym moc to nie wszystko - zapominasz o przełożeniach skrzyni biegów, które też mają wpływ na osiągi a więc i v-max.
Jak się mylę to sory, ale piszę co myślę Twisted Evil

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Raq
Sympatyk kropek

Post #66471 Wysłany: 23 Lis 2007 10:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

gdzieś, kiedyś, ktoś, coś tam zrobił - uwielbiam Wink takie argumenty.
jak zaczniemy teoretyzować o dowolnej masie i V-max to może się okazać, że droga nam się skończy, a do V-max'a będzie ho ho ho albo jeszcze dalej.
jak damy za duża masę i za mało mocy/momentu to z miejsca nie ruszy Smile
a jak skrzynia będzie z przełożeniami właśnie "za długa" żeby zwiększyć v-max to możemy otrzymać efekt jak powyżej.
a tak z faktów - 1.2 i 1.6 mają taką samą skrzynię i co - max też taki sam mają?

Puntoświr

Dni na forum: 672
Tematy: 16

Post #66503 Wysłany: 23 Lis 2007 13:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

panowie prostu wzór na tarcie Ft= u*m*g; Ft- siła tarcia, u-powinno być "mi" współczynnik tarcia, m-masa, g-przyspieszenie ziemskie, I widać ze masa ma wpływ na Vmax. Fizyka nie kłamie.

Sympatyk kropek

Post #66512 Wysłany: 23 Lis 2007 15:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Fizyka... jak dobry mechanik - prawdę Ci powie Very Happy

Sympatyk kropek

Dni na forum: 644
Tematy: 3

Post #66515 Wysłany: 23 Lis 2007 15:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

przy mierzeniu predkości nie zapomnijcie sprawdzic czy auta maja takie same opony( wielkośc) odpowiednie cisnienie takie some warunki atmosferyczne i wiele innych pierdól które maja duzy wpływ na to wszystko. to ze ktos ma na liczniku 170km/h nieznaczy ze tyle jest a rzeczywistosci albo radar albo gps nam pokażew 99% ile jedziemy a jeszcze sam licznik moze kłamac duzo.w niemczech zawsze podaja mniej koników niz jest bo tam płaca od koni podatek np audi 1.9 tdi powinno miec 110 KM a miało 119 KM i duzo wiekszy moment byłem swiadkiem na hamowni w krk. TTC wszyscy byli zdziwieni.

tj temat do bardzo duzej i długiej dyskusji.
ps. pamietajcie tez o jakosci paliwa Laughing Laughing

pozdro

Puntoświr

Dni na forum: 695
Tematy: 4

Post #66517 Wysłany: 23 Lis 2007 16:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Największy wpływ na prędkość max. w Punto 1,1 ma wiatr...znaczy sie jego siła jak jest słaby to naprawde mozna poszaleć Laughing Laughing
A tak naprawde to skrzynia biegogów jest tu ograniczeniem każdy silnik można wykręcić do max. a moc przenosi skrzynia i jej przełożenia Wink

Sympatyk kropek

Post #66519 Wysłany: 23 Lis 2007 16:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Lampy te maja czarne środki i sa na żarowki H1 a w Punciaku mam H4 i chciałbym dowiedzieć sie czy trzeba coś przerabiać,jezeli tak to co i jak:)?
gagapunto
Sympatyk kropek

Dni na forum: 644
Tematy: 3

Post #66608 Wysłany: 23 Lis 2007 22:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

marcinkowski napisał:
Lampy te maja czarne środki i sa na żarowki H1 a w Punciaku mam H4 i chciałbym dowiedzieć sie czy trzeba coś przerabiać,jezeli tak to co i jak:)?

robiłem to samo z H4 na 2xH1 musisz tylko podpiąc 2xminus z jednego seryjnego kabelka od lampy a pozostałe podpiac pod swiatła dzienne a drugi pod długie i tyle. pamietaj ze jak przełaczysz z dziennych na długie to dzienne zgasna.tyle roboty z tym jest!!! Laughing
marcinkowski
Sympatyk kropek

Post #66771 Wysłany: 24 Lis 2007 19:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Aha wielkie dzieki:),kurcze troche tego nie ogarniam heheh.Bo w tych czarnych lampach jest gniazdo z czterema bolczykami,a w punciaku jest wtyczka na trzy i to mnie wlasnie zastanawia,ale rozumiem ze trzeba tak zrobić jak napisaleś.Miałbym prośbe jakbyś mógł mi napisac tak bardziej dokladnie jak to zrobić to byłbym wdzięczny:).A i czy zeby zdjać stare lampy i założyć te nowe to trzeba ściagać zderzak czy nie??tak dla pewności pytam:)i jakie żarowki H1 polecasz?.pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat