Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Chlopaki chce zdemontowac zegary...mala podpowiedz.. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Hubi
Moderator

Imię: Hubert
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 655
Tematy: 23

Post #102401 Wysłany: 13 Mar 2008 20:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dokladnie tak, ale diody SMD inne nie wchodzą w rachubę juz to przerabiałem, a pod kompem to juz innej mozliwosci nie ma, ale bedziesz mial problem z przygasaniem kompa bo tam jest za male napiecie, jak nacisniesz stop to bedzie ci przygasal, mozna troche pominąć jeden rezystor ale i tak efekt pozostanie

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Marson22
Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 436
Tematy: 18

Post #102458 Wysłany: 13 Mar 2008 21:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Image

[ Dodano: 13 Mar 2008 22:57 ]
ultra jasne biale i niebieskie pod wskazowki tak jak obiecalem zamiescilem fotke...Jak zlobie calosc to wrzuce Smile Dzieki wszystkim za podpowiedzi Laughing
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dracoone
Sympatyk kropek

Dni na forum: 348
Tematy: 6
Skąd: Tomaszów Lubelski / Kraków / Przemyśl/ Bielsko-Biała

Post #102485 Wysłany: 13 Mar 2008 22:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

niezły widok Kolego
myślę że efekt końcowy będzie bardzo fajny Smile

[ Dodano: 13 Mar 2008 22:16 ]
Hubi czy wymiana diód zawsze będzie powodować przygasanie ? Czy to zależy od rodzaju diód ?

Moderator

Post #102630 Wysłany: 14 Mar 2008 13:05 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to zalezy od koloru niebieskie są najgorsze bo potrzebuja najwiekszego napiecia

Marson22
Puntoświr

Post #102826 Wysłany: 14 Mar 2008 21:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

polutowalem dzisiaj w pracy wszystkie diody w tym liczniku...zadowolony podlaczam a tu lipa...swieci sie predkosciomierz, obrotomierz, a wskaznik temperatury i paliwa ciemny...O co chodzi robilem juz wszystko co mi przyszlo do glowy i nic...pod wskazowkami mam diody niebieskie 1206 a reszta to biale 1206...Czy ktos z Was mial podobny problem....

[ Dodano: 14 Mar 2008 22:28 ]
Image
Gennosuke
Puntoświr

Dni na forum: 601
Tematy: 3

Post #103082 Wysłany: 15 Mar 2008 10:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

może te diody nie działały lub uległy zniszczeniu przy lutowaniu ? albo odwrotnie przylutowałeś chociaż wątpię bo z tego co widzę to znasz się na robocie Smile) mam nadzieję że szybko rozwiążesz ten problem bo efekt widzę będzie wart włożonego wysiłku pozdrawiam
Marson22
Puntoświr

Post #103152 Wysłany: 15 Mar 2008 15:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zamieniam cuduje czaruje i nic...dwie sie nie pala..co ciekawe napiecie ktore do nich dochodzi to tylko 1.33V a na pozostalych jest powyzej 2.7V..w artykule o wymianie podswietlenia na fiatpuntoorg.pl Felix napisal ze pozaklejal tasma te fabryczne diody smd i na nie nalutowal te nowe 1206....Czy Wy tez tak robiliscie w swoich zegarach...Pomozcie cos bo ja juz odchodze od rozumu drugi dzien sie z tym mecze a najgorsze ze nie moge jezdzic autem...Pozdrawiam
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #103155 Wysłany: 15 Mar 2008 15:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wlutowałeś ich na odwrót albo nie popaliłeś ścieżek?

Puntoświr

Post #103156 Wysłany: 15 Mar 2008 15:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

przylutowane sa na bank dobrze bo sie zaza gdy sprawdzam pobor pradu na pozostalych...tylko cos je strasznie obciaza i nie wiem co..???ipIV a Ty tez wymieniales u siebie podswietlenie zegarow...??
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #103158 Wysłany: 15 Mar 2008 15:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Marson22 napisał:
przylutowane sa na bank dobrze bo sie zaza gdy sprawdzam pobor pradu na pozostalych...tylko cos je strasznie obciaza i nie wiem co..???

Proponuję bateryjkę ohmomierzem je zaświecić - w ten sposób sprawdzisz czy działają czy nie.

Marson22 napisał:
ipIV a Ty tez wymieniales u siebie podswietlenie zegarow...??

Nie, bo czerwony jest fajny Razz

Puntoświr

Post #103159 Wysłany: 15 Mar 2008 15:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To zrobilem na samym poczatku...:)Tu chodzi o cos innego...mysle ze zle zrobilem usuwajac te fabryczne diody pomaranczowe..gdybym te nowe przylutowal na te stare nie byloby problemu....
dracoone
Sympatyk kropek

Dni na forum: 348
Tematy: 6
Skąd: Tomaszów Lubelski / Kraków / Przemyśl/ Bielsko-Biała

Post #106133 Wysłany: 22 Mar 2008 17:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Marson22 i jak udało Ci sie uruchomić ten licznik w koncu ? widze ze temat nie odswiezny wiec chyba tak . Jeśli tak to czy mógłbys napisac co sie stało i jak ten problem rozwiazales i jakies foto z efektem koncowym ?

Moderator

Post #106230 Wysłany: 22 Mar 2008 20:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja wylutowałem stare i wlutowałem nowe, lutując nowe uszkodziłem chyba ze 2 szt i dlatego mi nie świeciło, więc sprawdz dokładnie czy nie masz gdzies przerwy

Marson22
Puntoświr

Post #106322 Wysłany: 22 Mar 2008 22:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam po dlugiej przerwie... Very Happy Ale z tymi zegarami to ja sie nameczylem niestety musze zmartwic niektorych biale tarcze ktore mialy byc w moim kropku niestety nie doszly do skutku...diody ktore kupilem mialy za wysokie napiecie i za duzy pobor mocy...strasznie obciazaly caly uklad a co za tym szlo..spadek napiecia na tych wlasnie 2 ktore oswietlaly wskaznik temp i paliwa...takze poraz juz nie wiem ktory wylutowalem wszystkie diody smd 1206....i w tym momencie narodzil sie nowy pomysl na inne podswietlenie zegarow..znalazlem diody ktore mialy nizsze napiecie 1.9V a nie jak poprzednie 3.2V w kolorze super czerwonym...takie jak wczesniej wlutowalem do konsolki od sterowania elekt.szybami funkcja city i innymi rzeczami...wlutowalem je pod tarcze i modlilem sie zeby wszystkie sie zapalily...po wlutowaniu zszedlem do auta i podlaczylem calosc...doznalem szoku efekt byl niesamowity Laughing tarcze swiecily super czerwonym kolorem jak w audi i seatach...pomyslalem ze pod wskazowki wlutuje diody super jasne niebieskie...i naprawde musze Wam powiedziec ze efekt koncowy jest swietny...Zamiar byl zupelnie inny no ale ciesze sie ze wyszlo jak wyszlo... Laughing

Pozdrawiam wszystkich zrobie jutro wieczorem fotki to wrzuce... Very Happy
el_electron
Puntoświr

Imię: Bart
Dni na forum: 353
Tematy: 14

Post #146373 Wysłany: 18 Lip 2008 00:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A jakby do każdej białej diody tej na 3,2V dolutować rezystor 1kOhm... wtedy napięcie spadło by do około 2V.
Chyba by się tam znalazło miejsce na ten rezystor?
Tylko czy wtedy by nie świeciły za słabo?

Jeszcze jedno... czemu nie robią białych na 1,9V?? ...chyba że są ale ja nie znalazłem.

Jeszcze nie rozbierałem licznika... tylko kombinuje jak dać białe Very Happy [Musze mieć BIAŁE Smile]

...ostatnie wyjście - dodatkowe zasilanie ;/

PS. Troche odkopałem Smile

[ Dodano: 18 Lip 2008 01:17 ]
właśnie se przeczytałem to co napisałem ...zwątpiłem Razz
hmmm to coś zmieni?

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat