Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

malejaca temperatura plynu chlodzacego Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
robcok
Puntoświr

Imię: Robert
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 368
Tematy: 12

Post #104498 Wysłany: 18 Mar 2008 20:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam
dzis w trakcie jazdy zauwazylem takie cos:
silnik nagrzany do odpowiedniej temp, nastepnie stoje na swiatlach, radyjko gra, ogrzewanie chodzi na 1 biegu i widze jak wskazowka temperatury oleju maleje co mnie zdziwilo ;/ co prawda nie bylo to jakies natychmiastowe opadniecie tej wskazowki ale powiedzmy ze spadala na doj rowno proporcjonalnie do wskazowki poziomu benzyny w aute patrzac na nia co kilka/kilkanascie km :]
tez tak macie??

Ostatnio zmieniony przez robcok dnia 18 Mar 2008 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #104500 Wysłany: 18 Mar 2008 20:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

robcok napisał:
i widze jak wskazowka temperatury oleju maleje co mnie zdziwilo

To punto ma wskazówkę temperatury oleju?! hmmm nie wiedziałem Szczerbol

Chyba wskazówkę temperatury cieczy chłodzącej.

Kolego blokuje Ci się termostat w pozycji otwartej, a jak się zablokuje zamknięty, to bardzo szybko sie zagotuje.

http://fiatpunto.com.pl/topic6421.html <- Manual jak się z tym uporać Wink

Puntoświr

Post #104519 Wysłany: 18 Mar 2008 21:28 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok dzieki
hmm pomylilo mi sie rzaeczywiscie temp oleju z temp cieczy chlodzacej Very Happy
a kiedy moze sie zagotowac? tzn jak bede jezdzil to kiedy moge sie dowiedziec ze sie gotuje Very Happy
mam takie pytanie ile taka wymiana tego calego sprzetu bedzie wynosic u mechanika? ;/
no chyba ze jest ktos z pn kto umie takie cos zdzialac za pare piwek :]
i ile czasu zajmuje taka operacja?

ipIV

Post #104522 Wysłany: 18 Mar 2008 21:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

robcok napisał:
a kiedy moze sie zagotowac?

Po prostu wskazówka nie zatrzyma się na połowie, tylko poleci wyżej, płyn chłodniczy zacznie się gotować i w gorszym przypadku wydmucha Ci uszczelkę pod głowicą, w jeszcze gorszym wypadku jak pęknie jakiś wąż to będzie buba, że skończy się na lawecie Szczerbol

Jak pójdzie wyżej niż 1-2 kreseczki powyżej 1/2 to zatrzymać się poczekać aż silnik trochę ostygnie, ogrzewanie max, dmuchawa max i prosto do mechanika.

robcok napisał:
mam takie pytanie ile taka wymiana tego calego sprzetu bedzie wynosic u mechanika? ;/

Nie wiem... zależy ile liczy za 30min pracy, mi zeszło 1h + 30min jazdy próbnej Mr. Yellow a robiłem to pierwszy raz w życiu.

Puntoświr

Post #104525 Wysłany: 18 Mar 2008 21:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
Po prostu wskazówka nie zatrzyma się na połowie, tylko poleci wyżej, płyn chłodniczy zacznie się gotować i w gorszym przypadku wydmucha Ci uszczelkę pod głowicą, w gorszym wypadku jak pęknie jakiś wąż to będzie buba, że skończy się na lawecie Szczerbol

aha hmm
nie zauwazylem ze ta wskazowka szla w gore, zawsze wspinala sie do polowy tak jak powinno byc i ostatnio zaczelo lekko opadac

ale tez zauwazylem ze np jak wylacze ogrzewanie i leciutko przygazuje raz czy 2 na swiatlach to ta wskazowka wraca do normalnej pozycji Neutral

[ Dodano: 18 Mar 2008 21:37 ]
Cytat:
Jak pójdzie wyżej niż 1-2 kreseczki powyżej 1/2 to zatrzymać się poczekać aż silnik trochę ostygnie, ogrzewanie max, dmuchawa max i prosto do mechanika.

aaa a ja pomyslalem ze jezeli mi sie podwyzszy poziom temp to wylaczyc ogrzewanie calkowicie....a tu sie okazuje ze trzeba wlaczyc na max ciepelko hehe

ipIV

Post #104526 Wysłany: 18 Mar 2008 21:41 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
ale tez zauwazylem ze np jak wylacze ogrzewanie i leciutko przygazuje raz czy 2 na swiatlach to ta wskazowka wraca do normalnej pozycji

To blokuje się otwarty Smile i silnikowi jest zimno przez co się szybciej zużywa.
Tymczasowa metoda: karton pomiędzy zderzak a chłodnicę tak, żeby zasłonił połowę chłodnicy, żeby była mniej wydajna.

Te zablokowanie się w pozycji otwartej to tylko opcja taka jest co by było gdyby, ale jest to możliwe jak się zaczyna blokować. Więc lepiej zrobić to jak najszybciej - koszt nie jest duży.

[ Dodano: 18 Mar 2008 21:41 ]
robcok napisał:

aaa a ja pomyslalem ze jezeli mi sie podwyzszy poziom temp to wylaczyc ogrzewanie calkowicie....a tu sie okazuje ze trzeba wlaczyc na max ciepelko hehe

Jak jest za niska WYłączyć ogrzewanie, jak jest za wysoka WŁączyć ogrzewanie Wink

Puntoświr

Post #104528 Wysłany: 18 Mar 2008 21:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok dzieki za porady, czuje ze bede musial oddac do mechanika....;/
to bym przy okazji zrobil klocki i moze ta pompe wodna przekleta...;/

[ Dodano: 18 Mar 2008 21:47 ]
a jeszcze mam jedno pytanie:
to sie moglo poprostu tak zepsuc czy np od troche dynamicznej jazdy bardziej?

ipIV

Post #104530 Wysłany: 18 Mar 2008 21:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

robcok napisał:
to sie moglo poprostu tak zepsuc

Tak, to się samo psuje, styl jazdy nie ma tutaj raczej nic do powiedzenia.

Puntoświr

Post #104871 Wysłany: 19 Mar 2008 23:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dzis nie zaobserwowalem jakis zmian malejacych czy grzejacych sie plynu chlodniczego....
pojezdze jeszcze te kilka dni i moze po swietach oddam do majstra kropa jezeli bedzie sie dalej tak dzialo z tym plynem...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat