w GP - konieczny demontaż lampy; swiatła przeciwmgielne przód, tył i wsteczny - only ASO
... a niby dlaczego jechac do ASO zeby wymienic zarowke w tylnych lampach?! Odkrecasz dwie sruby ... wkretakiem z zestawu, wyczepiasz z zatrzasku, odpinasz kostke z przewodami i tyle... pozniej te same czynnosci w odwrotnej kolejnosci i po sprawie.
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
Courage Puntoświr
Imię: Krzysiek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 353
Tematy: 16 Skąd: Lubliniec
... a czy stwierdzenie "zwrocic sie" wyklucza samodzielna wymiane
_________________ GP 5d 2007 czarny crossover
In theory there is no difference between theory and practice. But in practice there is. - Jan L. A. van de Snepscheut
ka-8 Puntoświr
Dni na forum: 708
Tematy: 26
Gdyby jeszcze policaje rzeczywiście wlepiali mandaty za "ślepego na jedno oczko"... pozostaje pomarzyć. Wczoraj w drodze do pracy widziałem 6 ślepych autek.
No niestety ale moga wpasc na taki pomysl... I beda mieli stuprocentowe prawo wlepic mandat, a moze i wpadna na pomysl zeby zabrac DR jak sie nie bedzie w stanie wymienic zarowki na miejscu.
michalj napisał:
Swoją drogą, zastanawia mnie jak można nie zauważyć, że żarówka się przepaliła (zwłaszcza po zmroku).
Zauwazyc to sie da... tylko jeszcze trzeba ja wymienic... Z H4 w Lanosie czy Astrze problemu nie ma, piec minut i zalatwione. Z H7 w Punto juz tak prosto nie jest... I na dodatek lubia sie przepalac parami. Wlasnie dlatego tak mnie to wk...
_________________ Dlugodystansowy test Fiat Punto IIFL 1.3 Multijet wersja specjalna "Miś". Stan zaawansowania: 31.56% (78900km)
Courage Puntoświr
Imię: Krzysiek
Dni na forum: 353
Tematy: 16 Skąd: Lubliniec
a w instrukcji nie jest czasem napisane, ze najlepiej zwrócić sie do ASO?
No bo trudno, zeby w istrukcji pisało, ze masz walnąć się na glebę i kręcić coś od spodu, jeszcze na jakimś lichym lewarku. Jakby ci się coś stało to masz wtedy prawo zaskarżyć producenta, ze w instrukcji nakłaniał cię do niebezpiecznych manewrów przy aucie. Dlatego piszą, ze lepiej udać się z tym do ASO. Ale żarówki przeciwmgielnych przednich można z łatwością wymienić dysponując kanałem lub dobrym podnośnikiem. Ewentualnie gimnastykując sie trochę na glebie
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Dzióbel مدير
Imię: Zbyszek
Dni na forum: 932
Tematy: 37 Skąd: Chełm/Sławno
Jeszcze żadnych żarówek w GP nie wymieniałem, ale przyjrzałem się sposobowi montażu tylnych. Jest bardzo podobny do tego w Pandzie. I na tej podstawie się wypowiem - kilka śrub krzyżakowych, potem wyczepienie z jakichś zatrzasków (zdecydowanie ale z wyczuciem), odpięcie szybkozłączki, rozkręcenie klosza, wymiana właściwa... ufff. Do najprostrzych nie należy, jednak osoby z jedną lewą i jedną prawą ręką powinny sobie poradzić.
Co do mandatów za "niemanie świateł" to wiem o tym, że mogą i mają całkowitą rację wlepiając takowe. Swoją drogą, to zdziwiłbym się, że w Lanosie by było ciężej wymieniać żarówki niż w Astrze I - to jest mechanicznie kopia Astry I w innym "ubranku".
Natomiast kwestia zabierania dowodu rejestracyjnego przy niemożności wymiany żarówki - spotkałem się kiedyś z opinią (ale nie jest to wykładnia!), że jeśli technologicznie nie jest możliwa wymiana żarówki "na poboczu", to policjanci przymykają oko na taką sytuację i nakazują uzupełnić braki najszybciej jak to możliwe. Ale to wszystko oczywiście zależy od policjanta i jego humoru*).
*) Kuzynka opowiadała mi, że kiedyś zatrzymał ją patrol policji do rutynowej kontroli. Kuzynka przełączyła światła na pozycyjne. Oczywiście kontrola przebiegła pozytywnie, więc ruszyła się w dalszą drogę. Nie zdołała wyjechać jeszcze z tego miasta, gdy zatrzymał ją drugi patrol policyjny z pytaniem "czemu pani jedzie na światłach pozycyjnych". Po wyjaśnieniu, że nie można na podstawie stanu wskaźników na desce rozdzielczej ustalić czy włączone są światła mijania czy pozycyjne i potwierdzeniu przez policjanta tej wersji "organoleptycznie", została puszczona bez żadnego mandatu dalej.
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach