Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum Posiadaczem fiata jestem od paru dni i nadchodzi czas na montaż sprzętu grającego.
Pierwszy problem to brak odpowiedniej kieszeni w kokpicie- z autem dostałem tylko tą dla emerytów. Czy zakup kieszeni na radio jest czymś trudnym czy raczej łatwo ją dostać?
Przechodząc do sedna, chciałbym prosić o radę co do najlepszej konfiguracji. Chcę kupić coś co będzie grało przyzwoicie, ale nie będzie drogie.
Radio będzie najprawdopodobniej JVC, z tego co wiem 4x45 (albo i 4x50). Konkretnego modelu nie znam gdyż radio kupuje od znajomej, prawie nowe. Większym problem są głośniki. Z tego co wyczytałem w instrukcji na przód wchodzą 165mm, natomiast na tył 100mm + tweetery w oprawach lusterek.
radio nie ma 4x45W chyba że to moc maksymalna, końcówki bez przetwornicy maja 18Wrms
głośniki z przodu daje się dobre i teraz tak, musisz zdecydować czy będzie wzmacniacz czy nie, jeśli będzie to szukaj takich o mocy powyżej 60Wrms a jeśli bez wzmacniacza to takich poniżej 60Wrms
głośników w półkę się nie montuje, scena muzyczna jest i ma być z przodu słuchacza a nie z jego tyłu, dla pasażerów możesz zostawić seryjne i faderem wyregulować ich głośność, pieniążki zaoszczędzone nie kupując głośników do tyłu dokładamy do lepszych głośników z przodu
gdyby okazało się że masz przypływ gotówki można dać małą skrzyneczkę do bagażnika dla polepszenia efektu masowania pleców
najlepszym rozwiązaniem jest montaż dobrych głośników w przednie drzwi, wytłumienie drzwi, głośnik oczywiście na dystansie do blachy, a nie do plastikowego boczka i zasilenie ich wzmacniaczem
takie jest moje zdanie, ale to Twój samochód i Twoje pieniadze
Przemas Puntomaniak
Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 292
Tematy: 12 Skąd: Łódź
Dzięki za informacje. Skoro byłem w błędzie stwierdzając, że radio ma 4x45W (czyli tak zwana moc muzyczna RMS), jak obliczyć prawidłową moc głośników, to znaczy taką, żeby radio je bez problemów "utrzymało"? Wdzięczny będę za chociaż połowiczne wtajemniczenie mnie w świat tych wszystkich oznaczeń
O wzmacniaczu raczej nie myślę, nie zamierzam w tym momencie montować profesjonalnego sprzętu, zależy mi na dobrym (w miarę możliwości) odbiorze w oparciu o tradycyjne (tj głośniki + radio) rozwiązania. Spytam jednak profilaktycznie- koszt przyzwoitego, niewygórowanego audio ze wzmacniaczem to..?
Dodatkowo, fabryczne "głośniki" pasażerów z tylnej półki zostały wymontowane przez poprzedniego właściciela. Jest w takim razie sens ich zakładania czy lepiej zainwestować w dwa porządne woofery z tweeterami na przód?
Dzięki za szybką odpowiedź, pzd!
Dni na forum: 337
Tematy: 12 Skąd: Łódź
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach