| Autor |
Wiadomość |
adrian
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 640
Tematy: 5 Skąd: Kolobrzeg
|
Witam!
Panowie, czytalem juz, ze niektorzy z nas mieli kolizje. Oczywiscie naprawy odbywaja sie w ASO (chocby ze wzgledu na gwarancje).
Mnie tez niestety to nie ominelo. Sprawa stala sie w mikolajki starego roku. Moj kropek zostal uderzony w przod. Do wymiany: zderzak, reflektory, kratki wlotu powietrza itd. Maska nie zostala ruszona.
Cesja na ASO, nie chcialem miec z tym nic wspolnego. Robota w tydzien z kawalkiem, odbieram kropka, zlozony ladnie, male odstepstwa w kolorze lakieru zderzaka (w mikolajki krop mial 1r 4 m-ce).
Dzisiaj, roznice w szparach nadkole - maska ok 2-3 mm, zderzak-maska szpara zaczyna sie przy prawym reflektorze od 2mm, konczy przy lewym na 5. Znaczne roznice w kolorze zderzaka, opadajace swiatlo lewe.
Panowie z ASO w protokole naprawy napisali, ze wymielili lewe nadkole (po cholere?), jednak roznicy w kolorze miedzy nadkolami, a reszta wozu nie ma (innej farby uzyli do malowania nadkola ktore rzekomo wymienili?).
Przechodze do sedna.
Czy u Was naprawy pokolizyjne mialy podobny skutek? Mysle, ze w przypadku sprzedarzy auta musialbym sporo opuszczac za ta spaprana robote.
Teoretycznie mam mozliwosc reklamacji. Czy ktos z Was juz to robil? Wiecie moze, czy warsztat robi problemy z tego typu sprawa wymaga orzeczenia eksperta, czy raczej przyznaja sie naprawiaja bledy?
Reklamacja slowna, czy ladne pisemko wystosowac?
Pozdrowienia. |
_________________ GP 1.3 MJ 75 KM |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
zyga670
Puntoświr

Dni na forum: 416
Tematy: 7
|
|
|
|
 |
adrian
Puntoświr

|
| zyga670 napisał: |
| A po co wogóle odbierałeś auto jak już widziałeś róźnicę ?? |
1. Odbieralem o godz. 18;
2. Roznicy w szparach nie bylo;
3. Nie mialem auta zastepczego, a kropa jezdzi dla firmy;
4. Roznica w lakierze byla naprawde znikoma i widoczna tylko w swietle slonecznym(chyba dobrze wypastowali); |
|
|
|
 |
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 894
Tematy: 36 Skąd: Chełm/Sławno
|
jesli widzę kołobrzeg...to pewnie w super serwisie naprawiałeś w koszalinie
pisałem o pewnych dolegliwościach z tym serwisem w moim wątku ;>
tak ...wystosuj pismo ...do tego ASO
2 egz. z potwierdzeniem doręczenia...
temat jak najbardziej do ruszenia  |
|
 |
adrian
Puntoświr

|
| Dziobel napisał: |
| pewnie w super serwisie naprawiałeś w koszalinie |
Racja, widze, ze nie tylko ja juz mialem przeprawe z panami z gazopolu...
Pojdzie oficjalna droga, w przyszlym tygodniu bede robil przeglad na 60 tys, wiec pisemko dorecze osobiscie.  |
|
|
|
 |
gustaw
Sympatyk kropek
Imię: Tomek
Dni na forum: 364
Tematy: 0 Skąd: Mrągowo
|
hejka
Czy robiłeś naprawę przez firmę ubezpieczeniową czy tylko jako firma.
Choć nie dam wiary ze jako firma robiliście sami?  |
_________________ Tomek GP 1,4 8V 5-drzwi |
|
|
|
 |
Yoka
Moderator

Dni na forum: 644
Tematy: 22 Skąd: Tychy
|
Ja tam nie narzekam. Kolor taki sam dobrany. Szpar nie ma..jedyny kłopot jaki wynikł w późniejszym okresie był związany z obluzowaniem się rygla drzwi...bez szemrania zostało wszytsko szybko naprawione na gwarancji Zresztą ...chłopaki widzielimój samochód po naprawie blacharskiej w ASO .....całkiem ładnie sie prezentował.
O ile moge doradzić - reklamuj  |
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V ACTIV
65.000 km
Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto |
|
|
|
 |
adrian
Puntoświr

|
| gustaw napisał: |
| Czy robiłeś naprawę przez firmę ubezpieczeniową czy tylko jako firma. |
Przez firme ubezpieczeniowa. |
|
|
|
 |
pajaczek
Puntomaniak
Dni na forum: 453
Tematy: 0
|
| adrian napisał: |
Dzisiaj, roznice w szparach nadkole - maska ok 2-3 mm, zderzak-maska szpara zaczyna sie przy prawym reflektorze od 2mm, konczy przy lewym na 5. Znaczne roznice w kolorze zderzaka, opadajace swiatlo lewe.
Panowie z ASO w protokole naprawy napisali, ze wymielili lewe nadkole (po cholere?), jednak roznicy w kolorze miedzy nadkolami, a reszta wozu nie ma (innej farby uzyli do malowania nadkola ktore rzekomo wymienili?). |
Wydaje mi się że mylisz błotnik z nadkolem, nadkole to cześć z tworzywa sztucznego umieszczony nad kołem pod błotnikiem i nie jest malowany.
Co do koloru na zderzaku, tylko dobrym lakiernikom udaje się dopasować
lakier na zderzaku do lakieru na samochodzie a to z powodu innego układania się płytek metalicznych na powierzchni oraz załamującego kolor lakieru bezbarwnego. Bardzo często się zdarza że przy swietle dziennym wszystko jest dobrze a różnica pojawia się dopiero w dzień pochmurny lub przy sztucznym oświetleniu, fabryki też mają z tym problem.
Nierówne szpary mogą wynikać z niechlujnego montażu lub przestawienia punktów mocowania przedniego pasa. W przypadku niewielkich uszkodzeń takie trudno zauważalne przestawienia uniemożliwiają dokładny montaż pozostałych elementów. Doświadczeni blacharze wiedzą o tym bardzo dobrze, w ASO na ogół nie. TTTM |
|
|
|
|
 |
adrian
Puntoświr

|
| pajaczek napisał: |
| Wydaje mi się że mylisz błotnik z nadkolem |
Mozliwe, ale cytuje protokol przyslany z aso po dokonanej naprawie.
| Cytat: |
Doświadczeni blacharze wiedzą o tym bardzo dobrze, w ASO na ogół nie. TTTM
|
Niestety, ale do konca gwarancji juz tylko 5 miesiecy. Potem w aso mnie nie zobacza.  |
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 565
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
Różnica koloru zderzaków występuje nawet w nowych samochodach malowanych fabrycznie i problem nie polega na tym, że lakier inaczej układa się na tym elemencie. Po prostu lakier na zderzak ma dodawane uplastyczniacze czyli ma odrobinę inny skład. Zderzak jest elastyczny i jednocześnie lakier na nim też musi być elastyczny. Lakier na pogiętej blasze popęka a na zderzaku nie. Różnice w odcieniu oczywiście są minimalne albo nie musi być ich wcale ale jest takie ryzyko. W moim Seju są widoczne tylko po bardzo dokładnym przyjrzeniu i tylko w świetle sodowym a w GP nie zauważyłem. Za to prawe drzwi które wymieniało mi ASO niestety odrobinę się różni od całości. Ale tak to już jest. Idealnie nigdy Ci nikt nie dobierze. Chyba, że masz malowany cały bok wtedy będzie to trudniej zauważalne. Ten sam lakier z innej serii produkcyjnej ma inny odcień. |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
Michal_0603
Sympatyk kropek
Imię: Michał
Dni na forum: 107
Tematy: 3 Skąd: Kraków
|
Głupotą jest oddawanie auta do ASO ponieważ tam zawsze żle zrobią ... a jeśli chodzi o ustawienie samochodu to najlepiej jehcać do blacharza , on wszystko super poustawia |
_________________ Pozdrawiam
Michał |
|
|
|
 |
|
|