Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Kontrolka silnika Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
aikib
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 234
Tematy: 2

Post #110159 Wysłany: 31 Mar 2008 17:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziś w moim kropku zapaliła się kontrolka awari wspomagania i za chwilę silnika.Po odłączeniu akumulatora wspomaganie zgasło ale kontrolka silnika świeci nadal światłem ciągłym.Silnik chodzi normalnie i nic nie przerywa.Czy ktoś wie o co chodzi .
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
yogi.g
Puntomaniak

Dni na forum: 311

Post #110163 Wysłany: 31 Mar 2008 17:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

spróbuj uruchomienia w trybie awaryjnym, może ci ta kontrolka zgaśnie. W moim kropku tak było zapaliły się obydwie kontrolki od wspomagania kierownicy i kontrolka silnika. Po próbie odpalenia awaryjnego kontrolki zgasły i jak do tej pory jest wszystko ok Very Happy Na szczęscie!!!

Sympatyk kropek

Post #110167 Wysłany: 31 Mar 2008 18:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki za radę.u mnie tak czasami parę razy się świeciła a po postoju na całą noc rono było ok.zobaczę to jutro.Jeszcze raz dzięki.

[ Dodano: 31 Mar 2008 19:37 ]
yogi.g silnik awaryjnie idzie tylko uruchomić jeżeli świeci ci cały czas fiat code i silnika nie idzie odpalić a u mnie silnik normalnie chodzi.Czyli nic z tego
yogi.g
Puntomaniak

Dni na forum: 311

Post #110190 Wysłany: 31 Mar 2008 19:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja wiem o tym tylko jak u mnie zapaliły sie te kontrolki to spróbowałem uruchomić auto w systemie awaryjnym i po tym było ok. P.S kontrolka silnika odpowiada z tego co pamietam za sondę a świecenie się jej może także oznaczać uszkodzenie katalizatora.

[ Dodano: 31 Mar 2008 18:54 ]
no doczytałem awaria systemu kontroli silnika EOBD.

[ Dodano: 31 Mar 2008 19:05 ]
odpalenie awaryjne " jeżeli system Fiat CODE nie dezaktywuje zablokowania silnika, lampki sygnalizacyjne " kłodeczka" i " silnik" w zestawie wskaźników pozostaną zapalone ........".
Dlatego też aikib napisałem ci żebys tego spróbował bo u mnie taka usterka wystąpiła tj zapliła się kontrolka wspomagania , a zataz potem silnika EOBD- a nie CODE - czyli jak u ciebie. Kropek normalnie jechał dalej nie miał spadków mocy i wszystko wyglądało ok po za świeceniem sie kontolek Idea . Już miałem jechać z kropkiem na kompa na reset błedu i wydać ok 80 zł bo u nas tyle serwis krzyczy i tak mi myśl zabłysła żeby spróbowac takiego odpalenia to może.... i spróbowałem i wszystko zgasło i je do tej pory ok.

[ Dodano: 31 Mar 2008 19:08 ]
wow chyba mamy czas zimowy na forum Very Happy

[ Dodano: 31 Mar 2008 19:11 ]
a jeszcze ja nie przeprowadziłem całej procedury odpalenia kropa awaryjnie tylko ją rozpocząłemtj pierwsze trzy pozycje a trzecia jest taka : wcisnąć do oporu i przytrzymać pedał przyśpieszenia; lampka sygnalizacyjna "silniczek" w zestawie zaświeci się na ok 8 sekund i poczym zgaśnie... Very Happy - no i u mnie zgasała i jest ok

[ Dodano: 31 Mar 2008 19:22 ]
aikib jak masz książkę serwisowa to doczytaj całą procedurę odpalenia awaryjnego to zobaczysz że te dwie lampki współgrają ze sobą tj code i silnik. Myślę że u ciebie także to pomoże i obędzie się bez serwisu. Chociaż Fiat zaleca po takim odpaleniu kontakt z serwisem , ale u mnie już ok 2, 5 miesiąca po tej próbie i raczej jest wszystko ok spalanie w normie, żadnych spadków mocy i Razz ect.Powodzenia, daj znać czy pomogło czy był Evil or Very Mad serwis Evil or Very Mad

Sympatyk kropek

Post #110511 Wysłany: 01 Kwi 2008 15:15 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Naprawiło się samo na drugi dzień.Pierw odczepiłem + akumulatora na około minutkę i jak podłączyłem go z powrotem to wspomaganie zgasło a silnik świecił dalej. teraz jest ok. Gadałem dziś z kumplem w kropku jest tak że jeżeli zapali się jakaś usterka to zaraz zapali się i kontrolka silnika,jeśli po odłączeniu na chwilę akumulatora zgaśnie inna usterka a silnik świeci dalej to komputer czeka na około 12-krotne odpalenie silnika do pełnego rozgrzania,jeżeli w tym czasie nie wykryje nic nowego to gaśnie sama po 12 kontroli.Dzięki yogi.g za rady .TEMAT JEST ZAMKNIĘTY.Jeszcze raz dzięki.
Dziara
Puntoświr

Imię: Mariusz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 298
Tematy: 33

Post #160912 Wysłany: 25 Sie 2008 22:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Panowie a jaka jest procedura awaryjnego odpalania?Krok po kroku...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat