Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Stukanie pod kierownicą Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
paweell
Forumowicz

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 242
Tematy: 1

Post #111528 Wysłany: 04 Kwi 2008 06:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od niedawna jestem posiadaczem Fiata Punto II 1,2 8V z 2000r. i od czasu zakupu przy przejeżdżaniu po dużych nierównościach słychać we wnętrzu stukanie, które dochodzi wg. mnie spod kierownicy jakby z silnika wspomagania, albo jakiejś przekładni która łączy ten silnik z kolumną kierowniczą. Dodam że sprawdzałem całe zawieszenie na stacji diagnostycznej i "od dołu" wszystko jest ok. Czy ktoś może mi pomóc co to stuka?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
vojt
Puntomaniak

Imię: Wojtek
Dni na forum: 289
Tematy: 14

Post #112160 Wysłany: 05 Kwi 2008 21:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam coś podobnego, dzisiaj doszedłem do wniosku że to jakiś element układu kierowniczego ponieważ jak skręcam kierownicą (na zakręcie),stukanie ustępuje, jak jadę prosto powraca. Może się mylę, sprawdź.

مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 895
Tematy: 155

Post #112163 Wysłany: 05 Kwi 2008 21:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Też tak mam, ale nie zawsze..... na kocichłbach tego nie ma, na takim nierównym asfalcie jest.... sam nie wiem....

Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 632
Tematy: 17

Post #112165 Wysłany: 05 Kwi 2008 21:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to jest kolumna kierownicy Smile ... znaczy sie w tej listwie w srodku jest luz miedzy zebami ... miedzy listwa a zebatka i to tak stuka... mozna to zmniejszyc ... jest regulacja tego.... jest sruba ktora dociska listwe do zebatki ale trzeba pamietac ze im bardziej dokrecimy tym ciezej kierownica bedzie chodzic.... tak wiec umiar byc musi Szczerbol

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
paweell
Forumowicz

Post #112564 Wysłany: 07 Kwi 2008 06:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Być może to przekładnia, ale jak w sobotę zdjąłem obudowę kolumny i odkręciłem sterownik wspomagania, to doszedłem do wniosku, że może to być drążek który łączy kolumnę z przekładnią. Jest teleskopowy i może między tymi dwoma elementami powstał luz. Taki drążek http://www.allegro.pl/item336948070_fiat_punto_ii_wspomaganie_kierownicy_walek_dolny.html Co o tym myślicie?
punto1,9jtd
Forumowicz

Dni na forum: 233
Tematy: 0

Post #114747 Wysłany: 13 Kwi 2008 13:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

co do tego walka to mysle ze to nie to ci stuka chyba ze twoje auto mialo powazny wypadek przy takiej opcji moze to tez byc kolumna ktora jest przkrecona czteroma nakretkami do deski moze ktos ich niedokrecil Sad
ale watpie w taka opcje bo kierownica latala by gora dul tak jak przy luznej srubce regulacji

tak po srodku za silnikiem stukaja najczesciej drazki kierownicze te przy przekladni przypomina to dzwiek wydobywajacy sie gdzies w srodku auta Cool ale niby nadole wszystko ok to moze to ten walek z allegro

podstawa to dobrze posluchaj a prawde ci powie Very Happy

napisz dokladniej gdzie ci puka w aucie czy gdzies pod maska czy puka na postoju jak skrecasz kierownica w lewo i w prawo czy tylko jak jedziesz a i czy kierownica jest luzna? Confused
widmofpcs
Puntomaniak

Imię: Bartek
Dni na forum: 432
Tematy: 3

Post #114802 Wysłany: 13 Kwi 2008 16:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam ten sam problem. U mnie na postuju jak krece kierownica nic nie puka,nie wyczuwam tez luzu na kierownicy(a to chyba objaw drazkow prawda?) Stukanie dochodzi jakbym dokladnie z silnika wspomagania i objawia sie gdy jedzie sie po niewielkich dziurach z kierownica na wprost.Gdy zaczynam skręcać to stukanie ustępuje(tzn podczas skręcania ustępuje, gdy jade ze skręconą kierownicą to też stuka) Ma ktos jakiś pomysł? i jak to naprawic ew?
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 632
Tematy: 17

Post #114815 Wysłany: 13 Kwi 2008 17:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

poszukajcie luzu na listwie.... niech ktos zejdzie pod samochod na kanale najlepiej zlapie za listwe a drugi niech szybkie ruchy kiera wykonuje takie krotkie i mozna wyczuc co to jest jak bedzie czuc takie lekkie minimalne luzy to jest taka sruba regulacyjna listwy... ale trzeba pamietac zeby nie za mocno gdyz wtedy ciezko kiera bedzie chodzila .... tam wlasnie od tego wysteuja glownie takie stuki....

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
paweell
Forumowicz

Post #115024 Wysłany: 14 Kwi 2008 07:54 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Co do luzów na listwie to wykasowałem je właśnie tą śrubą regulacyjną, mimo to przy jeździe po dużych dziurach słychać takie stukanie, jak łapałem ręką za ten drążek teleskopowy, to wydawało mi się, że to właśnie on. Nic nie stuka na postoju, a tylko w czasie jazdy po dużych nierównościach i też ustępuje na momencik jak ruszę kierownicą. Według mnie odgłos dobiega ze środka.
bysy
Forumowicz

Dni na forum: 324

Post #115175 Wysłany: 14 Kwi 2008 18:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie też stuki dochodzą spod kierownicy na nierównościach, jak sie skręci kierownicą to tego nie ma.
Pod koniec tygdnia bede w serwisie to bede wiedział co i jak, chce to usunąć bo mnie denerwuje Mad
widmofpcs
Puntomaniak

Imię: Bartek
Dni na forum: 432

Post #115280 Wysłany: 14 Kwi 2008 21:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

bysy daj znać koniecznie co to jest.. bardzo mi na tym zalezy...
AsKier
Sympatyk kropek

Dni na forum: 303

Post #118128 Wysłany: 23 Kwi 2008 00:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja u siebie wymieniłem właśnie wałek kierowniczy i stuka puka zdecydowanie mniej... czasami coś tam jeszcze słychać ale to rzadkość...

ewentualnie wina leży po stronie silnika wspomagania to czerwone ustrojstwo należy zdemontować i element, na którym jest osadzone nasilikonować, zostawić aby silikon stwardniał (24 h) i tyle..

jak nie pomoże to wymiana tegoż elementu lub wymiana kolumny or silnika wspom.

Image
punto1,9jtd
Forumowicz

Post #118130 Wysłany: 23 Kwi 2008 00:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

askier jaki masz przebieg? Confused
AsKier
Sympatyk kropek

Dni na forum: 303

Post #118131 Wysłany: 23 Kwi 2008 00:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

77 kkm
punto1,9jtd
Forumowicz

Post #118132 Wysłany: 23 Kwi 2008 00:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

77tys km tak?

[ Dodano: 23 Kwi 2008 01:51 ]
jesli 77tys to dziwne zeby pukal ci ten drazek Confused a bite bylo auto? Sad

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat