U mnie kontrolka też się palila, ( stałym światłem .. co jakiś czas migała.. )
Dziś montowałem LPG ... zadzownili do mnie że mam świece do wymiany że auto jest już na warsztacie i trzeba mojej zgody na instalację nowych świec ( 65 zł ) .
Zgodziłem się , autko już jezdzi, kontrolka nie świeci się ...
Przejechałem na świecącej kontrolce 1000 km teraz jakoś dziwnie mi się przywyczaić że się nie świeci
Prawda jest taka, w warsztacie podłączyli pod komuputer.... i tam wszystko widać więc jako nowy posiadacz Kropka radze innemu nowemu posiadaczowi ... podjedź podłącz pod komputer dowiesz się wszystkiego...
Dni na forum: 349
Tematy: 17 Skąd: Brzeziny
jesli kontrolka mryga moze to byc zapchany katalizator niema odpowiedniego przeplywu albo wlasnie 2 sonda lambda u mnie byla walnieta 2 i niechcial wcale chodzic kopcil itd wymienilem i jest jak nowy podawala zla mieszanke :o
_________________ punto 1.2 8v FAIERV12
sp4xkp Sympatyk kropek
Imię: Bogdan
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 296
Tematy: 1 Skąd: Augustów
Ja też miałem problem z dwójeczką. Podłączyłem do kompa, skasowałem ustawienia (wtedy lampka błyska), zaprogramowałem od nowa (silnik pracuje aż do włączenia się wentylatora, następnie trzy przygazówki do 6000 obr/min i lampka zgasła na amen) i od tamtej pory nie błysnęła ani razu. A tak wogóle, problemem była pompa paliwa.
_________________ Punto II 1,2/8V - Grande Punto 1,4/8V.
Cytat:
"Kto nie wyszalał się za młodu, będzie świnią na starość" - Józef Piłsudski.
Lastek Grafik
Imię: Tomek
Dni na forum: 212
Tematy: 8 Skąd: Pszczyna
U mnie zaczęło pojawiać się to samo , tzn może nie do końca, jak go podkręce ponad 3 tyś obrotów - jadę 120-130 i chcąc zwolnić puszczam nogę z gazu, faktycznie zaczyna migać kontrolka, podejrzewam że ma to związek ze źle wyregulowaną nowa instalacją gazową ( pisałem w innym wątku ).
Ale oczywiście może to być coś innego dlatego pytam.
Pozdrawiam
Dni na forum: 244
Tematy: 1 Skąd: Tarnów
mam ten sam problem od jakiegoś czasu.. paliwo nie jest problemem, bo tankuję na Statoilu. Zarówno na LPG jak i na benzynie przy kręceniu kropka na 4 albo 5 biegu do ok 3000 obrotów zaczyna migotać "check engine". Zastanawiam sie czy nie jest to problem z lambda. Odepne obie sądy i przejadę się nim na trasie - zobaczymy czy nadal będzie migotała.
Dodatkowo falują mi wolne obroty (tylko na benzynie!) - silnik krokowy?
Zna ktoś odpowiedź co powoduje migotanie kontrolki przy większym obciążeniu silnika, czy nadal tylko domysły?
Slovan Forumowicz
Dni na forum: 124
Tematy: 1 Skąd: Poznań
hej!
Jeżeli chodzi o tankowanie paliwa, to swojego punciaka tankuje na Neste. Moim zdaniem najlepszymi świecami zapłonowymi do fiatów są świece m-ki Champion; najlepiej jest przestrzegac tego co jest napisane w instrukcji obsługi nt. świec. Ale do sedna sprawy,wyczytałem w tym temacie że zajeliście się kontrolką check engine. Mnie też się zapaliła takowa kontrolka, silnik zaczął pracowac tak jak fcc700 i to był właściwie koniec jazdy. Chciałbym się dowiedziec jaki były wasze doświadczenia związane właśnie z tą kontrolką i jak sobie poradziliście z późniejszą naprawą kropka. Ja już właściwie mam pojazd w warsztacie a naprawa ma przekroczyc 750zł (wymiana jednej z cewek zapłonowych oraz centralki wtrysku)
Pozdroall!!
Adas Puntoświr
Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
Zaczął tak pracować, bo chodził tylko na 2 z 4 cylindrów. Przed wymiana centralki, najlepiej pierw odłączyć akumulator na 30 minut i znów ze 2 razy odpalić silnik jak to nie pomoże, to jeszcze cewkę na podmiankę, a jak to już nie pomoże to Centralka. U mnie kiedyś tak było, ale odłączyłem aku, i spokój do dziś, a to było rok temu
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach