| Autor |
Wiadomość |
weksla
Puntomaniak

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 278
Tematy: 19
|
Witam,
Jechałem dziś w korkach, włączam kierunkowskaz w lewo, nastepnie zapaliła mi się pomaranczowa kontrolka silnika???? Świeciła w trybie migajacym. Jak wyłączyłem kierunkowskaz to zgasła automatycznie, albo to zbieg okoliczności. Potem się już nie zapalila. Moje punto to 1.2 V8, 86000km przebiegu. pzdr i bardzo proszę o odpowiedź. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
|
Jak zgasła to luz:).
Spadek napięcia, był po włączeniu, i już coś dla Kompa się nie spodobało, nie przejmuje się nią, dopóki, non stop nie zacznie się palić, wtedy to centralka wtrysku ma problemy  |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Najładniejsze: GumisioweOczy |
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
Dzięki za odpowiedz, tylko problem tkwi w tym, że przejechałem się teraz i ona znów się zapaliła migająco, zauważyłem zależność, że jak mu "depne" to wtedy się zapala, a jak jadę spokojnie to gaśnie, co to może być, to chyba nie przypadek bo zapaliła mi się już 3-4 razy zawsze migająco i zawsze po chwili gasła. Co robić powiedzcie i co może być tego przyczyną>?? Cos z katalizatorem?? Bo tak pisze w instrukcji. To jeden problem, drugi to taki że czasem zacina mi się sprzęgło jak je wcisnę do końca, zostaje w podłodze i nie wraca, dziś stało mi się tak na skrzyzowaniu i dopiero jjak docisne je "na chama" do dechy to odskakuje?? Co to może być. Z góry dzięki za odpowiedz, bo już te problemy spędzają mi sen z powiek, Punto nabyłem około 1,5 tygodnia temu, jest to moje I auto, zapłaciłem 13.000 rocznik: listopad 2001, wersja GO, przebieg 86000. |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36 Skąd: Białystok
|
To bym powiedział dość dużo dałeś . Też mam Punto 2 z 2001 roku Z listopada:D.
Przeszukaj Forum, (Dział: Silnik itp), tam dużo będzie o Pomarańczowej Kontrolce i Centralce Wtrysków. Miałeś Pecha, pewnie temu poprzedni sprzedał Punto ,bo zaczął sprawiać mu problemy, a elektryka to najgorsza rzecz w tym samochodzie. No..moim skromnym zdaniem.. Ja jutro jadę z rana na wieś, muszę wymienić poduszki w przednich mcpersonach, i wogóle docisnąć taka śrubę bo mi stuka na wertepach:D, no i w końcu zamontuje Subwoofer Seryjny z Wersji Punto Sound, lub i w chyba wersji GO, też był . Zrobię manuala, z mojej jutrzejszej roboty.
Przeszukaj forum, tam będzie odpowiedź na Twoje problemy, tak samo z pedałem sprzęgła, bo i to i to to Typowe dla "Kropków". |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html
Najładniejsze: GumisioweOczy |
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
Nie wytrzymałem, poczytałem trochę na forum i poszedłem do garażu, wyjechałem autem i pojechałem się przewieść stestować go:
- temat sprzęgła już nieaktualny:) faktycznie dywanik gumowy podszedł pod sprzęgło ale mi ulżyłe.
- temat pomarańczowej kontrolki pozostał; mianowicie, w pierwszą stronę pojechałem łagodnie, spokojnie, zmieniając biegi max przy 3000obr/min, było wszystko ok, nic nie swieciło itp, jak wracałem postanowiłem bardziej go przykręcić aby zobaczyć co się stanie, rozpędziłem się do około 120km/h, przy tym kręcąc silnik do około 5000obr/min przy każdym biegu i wtedy kontrolka zaczęła migać, na parę sekund, wystarczyło że zdjąłem nogę z gazu i obroty spadły kontrolka zgasła!!!! No i co jest grane?? Dodam jeszcze że auta nie szarpie, nie jest słabe, nie dusi go itp, nic nie stuka, nie wydaje dziwnych dzwięków. No ale coś jest nie tak, tylko co??? |
|
|
|
|
 |
bossboss
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 487
Tematy: 10 Skąd: Legnica
|
kurde mi sie zapaliła po zatankowaniu na shellu i pozniej zgasła i znów sie zapaliła---czuje ze mam cos z czujnikiem odpowiedzialnym za ta kontrolkę bo w deszczowe dni pali się a w słoneczne gasnie--ale wale aso i nie jade bo auto jezdzi ok |
|
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
No moje też dobrze chodzi, nic nie słabnie, nic nie przerywa itp. Więc też chyba wale ASO?? Co wy na to? |
|
|
|
|
 |

Dni na forum: 473
Tematy: 2 Skąd: Lasy Podkarpacia
|
Może druga sonda lambda za katalizatorem zaczyna zdychać i kiedy go wkręcisz na obroty i zwiększy sie spalanie to jej odczyt wychodzi poza zakres który komp uznaje za dopuszczalny. |
_________________ Fiat Punto 2FL 1.2 8v - Rodzinna terenówka  |
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
POst, chyba dobrze gadasz i cos w tym jest, musze podjechac do ASO, niech sprawdzą, ale mysle ze to nic powaznego, jednakze bardzo drazni:)
[ Dodano: 24 Kwi 2008 22:32 ]
nie wiem co jest, ale dziś cisnąłem go i nic mi się nie zapaliło, nierozumiem tego, byłem w ASo, i za samo podłączenie do kompa chcą 85zł, a facet powiedział ze to mogą byc swiece, mogą kable, moze cewka, a moze centralka, i ze jak bede jezdzil to moge uszkodzic katalizator, nastraszyl mnie slowem mowiac. Wiem ze jak pojade i zaczną to robic to wymienia wszystko cewke, kable swiece i nie wiadomo czy trafią, czyli min. 1000 zostawie, a w trj chwili naprawde mnie nie stac, co poradzicie?? |
|
|
|
|
 |
jurasek
Sympatyk kropek
Imię: Jerzy
Dni na forum: 539
Tematy: 0 Skąd: W-wa
|
Mialem podobnie, jedna cewka do wymiany, potem druga a skonczylo sie na centralce gdy silnik zdechl. 1600,- z rok temu w ASO. Cewki byly ok, podobno kompiuter nie mowi czy to cewka czy centralka:).
pozdrawiam,
jur |
_________________ Punto II 1.2 8v 2002r |
|
|
|
 |
bossboss
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 487
Tematy: 10 Skąd: Legnica
|
mi nadal sie pali i wale to---nie raz mi gasnie i znów sie zapala--autko jezdzi wiec nie place aso--u mnie 100 za samo podlaczenie do kompa |
|
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
Byłem u mechanika, ale nei w ASo, podłączył do kompa niby wyskoczył jakiś błąd, skasował go, potem przegazował fure chyba do 6500 obr i nic, zero błędów, polecił wymienić swiece i kable i to wszystko powiedzial ze reszta ok, teraz nawet jak mu depnę to nic mi nie swieci, także od razu lepszy komfort jazdy:)- psychiczny:) Aha mówił ze to mogła się jakaś wilgoś dostać czy coś takiego, więc wymienie kable i świece dla swietego spokoju, napiszcie prosze jakie swiece i kable kupic, chciałbym się zmiescic tak do 150 zł max. Dajcie jakies linki albo cos co polecacie. z góry dzięki. pzdr |
|
|
|
|
 |
stepien
Sympatyk kropek
Dni na forum: 246
Tematy: 1
|
Witam!!
Mam podobny problem przy czym u mnie kontrolka zapala się w momencie gdy dłuższy czas jadę z obrotami w okolicach 3000 np na 5 biegu w momencie kiedy obroty zejdą ponizej 3000 kontrolka gaśnie świece były zmieniane około 2 tyg temu. Czy ktoś miał podobny problem?? |
|
|
|
|
 |
drmartin
Puntomaniak

Imię: Marcin
Dni na forum: 449
Tematy: 7 Skąd: Toruń
|
ta kontrolka zapala się gdy lejecie do kropków paliwo o słabej jakości. Polecam zresetować pamięć komputera i zmienić stację. |
_________________ Był czerwony, jest niebieski, ale też go kochamy...
Zapraszam: http://www.lorki.pl-[size=8][color=#C0C0C0] |
|
|
|
 |
weksla
Puntomaniak

|
Myslisz ze paliwo ze Statoilu jest złej jakości, ja myśle ze nei. Tankuje tylko na statoilu i niestety mam ten problem, właśnie gdy jade na 5 biegu około 120km/h przy ponad 3000obr/min |
|
|
|
|
 |
|
|
|
[ Strona wygenerowana w: 0.942796 sekund ] :: [ 75
zapytań SQL ] :: [ Kompresja GZIP wyłączona ]
|