Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Zapaliła mi się migająco pomarańczowa kontrolka silnika??? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
weksla
Puntomaniak

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 278
Tematy: 19

Post #116375 Wysłany: 18 Kwi 2008 17:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,
Jechałem dziś w korkach, włączam kierunkowskaz w lewo, nastepnie zapaliła mi się pomaranczowa kontrolka silnika???? Świeciła w trybie migajacym. Jak wyłączyłem kierunkowskaz to zgasła automatycznie, albo to zbieg okoliczności. Potem się już nie zapalila. Moje punto to 1.2 V8, 86000km przebiegu. pzdr i bardzo proszę o odpowiedź.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36

Post #116381 Wysłany: 18 Kwi 2008 17:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jak zgasła to luz:).

Spadek napięcia, był po włączeniu, i już coś dla Kompa się nie spodobało, nie przejmuje się nią, dopóki, non stop nie zacznie się palić, wtedy to centralka wtrysku ma problemy Smile

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
weksla
Puntomaniak

Post #116405 Wysłany: 18 Kwi 2008 18:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki za odpowiedz, tylko problem tkwi w tym, że przejechałem się teraz i ona znów się zapaliła migająco, zauważyłem zależność, że jak mu "depne" to wtedy się zapala, a jak jadę spokojnie to gaśnie, co to może być, to chyba nie przypadek bo zapaliła mi się już 3-4 razy zawsze migająco i zawsze po chwili gasła. Co robić powiedzcie i co może być tego przyczyną>?? Cos z katalizatorem?? Bo tak pisze w instrukcji. To jeden problem, drugi to taki że czasem zacina mi się sprzęgło jak je wcisnę do końca, zostaje w podłodze i nie wraca, dziś stało mi się tak na skrzyzowaniu i dopiero jjak docisne je "na chama" do dechy to odskakuje?? Co to może być. Z góry dzięki za odpowiedz, bo już te problemy spędzają mi sen z powiek, Punto nabyłem około 1,5 tygodnia temu, jest to moje I auto, zapłaciłem 13.000 rocznik: listopad 2001, wersja GO, przebieg 86000.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 618
Tematy: 36

Post #116425 Wysłany: 18 Kwi 2008 20:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

To bym powiedział dość dużo dałeśSmile. Też mam Punto 2 z 2001 roku Z listopada:D.

Przeszukaj Forum, (Dział: Silnik itp), tam dużo będzie o Pomarańczowej Kontrolce i Centralce Wtrysków. Miałeś Pecha, pewnie temu poprzedni sprzedał Punto ,bo zaczął sprawiać mu problemy, a elektryka to najgorsza rzecz w tym samochodzie. No..moim skromnym zdaniem.. Ja jutro jadę z rana na wieś, muszę wymienić poduszki w przednich mcpersonach, i wogóle docisnąć taka śrubę bo mi stuka na wertepach:D, no i w końcu zamontuje Subwoofer Seryjny z Wersji Punto Sound, lub i w chyba wersji GO, też byłSmile. Zrobię manuala, z mojej jutrzejszej roboty.

Przeszukaj forum, tam będzie odpowiedź na Twoje problemy, tak samo z pedałem sprzęgła, bo i to i to to Typowe dla "Kropków".

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
weksla
Puntomaniak

Post #116450 Wysłany: 18 Kwi 2008 21:11 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wytrzymałem, poczytałem trochę na forum i poszedłem do garażu, wyjechałem autem i pojechałem się przewieść stestować go:
- temat sprzęgła już nieaktualny:) faktycznie dywanik gumowy podszedł pod sprzęgłoSmile ale mi ulżyłe.
- temat pomarańczowej kontrolki pozostał; mianowicie, w pierwszą stronę pojechałem łagodnie, spokojnie, zmieniając biegi max przy 3000obr/min, było wszystko ok, nic nie swieciło itp, jak wracałem postanowiłem bardziej go przykręcić aby zobaczyć co się stanie, rozpędziłem się do około 120km/h, przy tym kręcąc silnik do około 5000obr/min przy każdym biegu i wtedy kontrolka zaczęła migać, na parę sekund, wystarczyło że zdjąłem nogę z gazu i obroty spadły kontrolka zgasła!!!! No i co jest grane?? Dodam jeszcze że auta nie szarpie, nie jest słabe, nie dusi go itp, nic nie stuka, nie wydaje dziwnych dzwięków. No ale coś jest nie tak, tylko co???
bossboss
Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 487
Tematy: 10

Post #116758 Wysłany: 19 Kwi 2008 18:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

kurde mi sie zapaliła po zatankowaniu na shellu i pozniej zgasła i znów sie zapaliła---czuje ze mam cos z czujnikiem odpowiedzialnym za ta kontrolkę bo w deszczowe dni pali się a w słoneczne gasnie--ale wale aso i nie jade bo auto jezdzi ok
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
weksla
Puntomaniak

Post #117068 Wysłany: 20 Kwi 2008 19:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No moje też dobrze chodzi, nic nie słabnie, nic nie przerywa itp. Więc też chyba wale ASO?? Co wy na to?

Dni na forum: 473
Tematy: 2

Post #117243 Wysłany: 21 Kwi 2008 08:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Może druga sonda lambda za katalizatorem zaczyna zdychać i kiedy go wkręcisz na obroty i zwiększy sie spalanie to jej odczyt wychodzi poza zakres który komp uznaje za dopuszczalny.

Puntomaniak

Post #117431 Wysłany: 24 Kwi 2008 21:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

POst, chyba dobrze gadasz i cos w tym jest, musze podjechac do ASO, niech sprawdzą, ale mysle ze to nic powaznego, jednakze bardzo drazni:)

[ Dodano: 24 Kwi 2008 22:32 ]
nie wiem co jest, ale dziś cisnąłem go i nic mi się nie zapaliło, nierozumiem tego, byłem w ASo, i za samo podłączenie do kompa chcą 85zł, a facet powiedział ze to mogą byc swiece, mogą kable, moze cewka, a moze centralka, i ze jak bede jezdzil to moge uszkodzic katalizator, nastraszyl mnie slowem mowiac. Wiem ze jak pojade i zaczną to robic to wymienia wszystko cewke, kable swiece i nie wiadomo czy trafią, czyli min. 1000 zostawie, a w trj chwili naprawde mnie nie stac, co poradzicie??
jurasek
Sympatyk kropek

Imię: Jerzy
Dni na forum: 539
Tematy: 0

Post #119365 Wysłany: 26 Kwi 2008 22:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mialem podobnie, jedna cewka do wymiany, potem druga a skonczylo sie na centralce gdy silnik zdechl. 1600,- z rok temu w ASO. Cewki byly ok, podobno kompiuter nie mowi czy to cewka czy centralka:).

pozdrawiam,
jur

Puntoświr

Imię: Piotr
Dni na forum: 487
Tematy: 10

Post #119891 Wysłany: 28 Kwi 2008 19:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mi nadal sie pali i wale to---nie raz mi gasnie i znów sie zapala--autko jezdzi wiec nie place aso--u mnie 100 za samo podlaczenie do kompa
weksla
Puntomaniak

Post #120221 Wysłany: 29 Kwi 2008 17:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Byłem u mechanika, ale nei w ASo, podłączył do kompa niby wyskoczył jakiś błąd, skasował go, potem przegazował fure chyba do 6500 obr i nic, zero błędów, polecił wymienić swiece i kable i to wszystko powiedzial ze reszta ok, teraz nawet jak mu depnę to nic mi nie swieci, także od razu lepszy komfort jazdy:)- psychiczny:) Aha mówił ze to mogła się jakaś wilgoś dostać czy coś takiego, więc wymienie kable i świece dla swietego spokoju, napiszcie prosze jakie swiece i kable kupic, chciałbym się zmiescic tak do 150 zł max. Dajcie jakies linki albo cos co polecacie. z góry dzięki. pzdr
stepien
Sympatyk kropek

Dni na forum: 246
Tematy: 1

Post #125676 Wysłany: 15 Maj 2008 21:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam!!

Mam podobny problem przy czym u mnie kontrolka zapala się w momencie gdy dłuższy czas jadę z obrotami w okolicach 3000 np na 5 biegu w momencie kiedy obroty zejdą ponizej 3000 kontrolka gaśnie świece były zmieniane około 2 tyg temu. Czy ktoś miał podobny problem??
drmartin
Puntomaniak

Imię: Marcin
Dni na forum: 449
Tematy: 7

Post #125790 Wysłany: 16 Maj 2008 08:31 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ta kontrolka zapala się gdy lejecie do kropków paliwo o słabej jakości. Polecam zresetować pamięć komputera i zmienić stację.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
weksla
Puntomaniak

Post #127200 Wysłany: 20 Maj 2008 20:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Myslisz ze paliwo ze Statoilu jest złej jakości, ja myśle ze nei. Tankuje tylko na statoilu i niestety mam ten problem, właśnie gdy jade na 5 biegu około 120km/h przy ponad 3000obr/min

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat