Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Dziwny dźwięk podczas hamowania Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
eskulap
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 280
Tematy: 3

Post #120113 Wysłany: 29 Kwi 2008 10:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam,
W moim kropku podczas hamowania z większych prędkości 140-160 słychać dziwny dźwięk. Przy hamowaniu z mniejszych prędkości nie ma tego problemu. Ciężko mi opisać ten dźwięk, ale postaram się Wink
Jest to coś podobnego do dźwięku jaki słychać przejeżdżając autem po nawierzchni "poszarpanej", tzn. nie płaskiej. Czasami pasy wzdłuż drogi nie są tylko namalowane ale też pokryte jakąś nawierzchnią, po której jak się przejedzie słychać ten dźwięk. Tak jakby na drodze były poprzeczne paski, wybrzuszenia, nie za wysokie i blisko siebie położone, wtedy jak auto przejedzie po czymś takim, słychać ten dźwięk.
Mam nadzieję że jesteście w stanie wyobrazić sobie ten dźwięk Smile
Jeśli ktoś miałby pojęcie co może być nie tak z moim autkiem, proszę dajcie znać.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 933
Tematy: 156

Post #120116 Wysłany: 29 Kwi 2008 10:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Huczenie?

Tarcze albo klocki się przegrzewają Razz pewnie do czerwoności Szczerbol Smile

Mam to samo.... ale mam tarczę za cienką o 1mm a klocki maja 5mm okładziny... Wink

[ Dodano: 29 Kwi 2008 11:27 ]
no i wtedy zaczyna trochę autem telepać, a najbardziej to czuć to w pedale hamulca Razz

Dlatego do 2m-c będę montować tarcze wentylowane 257 i zaciski z P2fl 1.3MJ Smile

Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 655
Tematy: 23

Post #120255 Wysłany: 29 Kwi 2008 19:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

albo ja miałem pofalowaną tarczę, ale kolega ma rację

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misiu7231
Puntomaniak

Imię: Marcin

Post #120655 Wysłany: 30 Kwi 2008 21:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Myślę że kolega ipIV ma rację też stawiam na tarczę i/lub klocki .

Sympatyk kropek

Post #123599 Wysłany: 09 Maj 2008 14:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki chłopaki za odpowiedź. W sumie przed zakupem kropka byłem w ASO na sprawdzeniu autka i wyszło, że hamulce/klocki? są zużyte w 23% a jak będzie to 30% powinno się je wymienić. Tzn. coś mi mówili że o tych 23 i 30 procentach ale za bardzo się nie znam, więc domyślam się, że chodzi o zużycie Wink W takim razie jak najszybciej muszę zmienić klocki i tarcze.
Pozdrawiam
misza_89
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz
Dni na forum: 116
Tematy: 4

Post #199449 Wysłany: 15 Gru 2008 14:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

też mam problem z tym huczeniem podczas hamowania z większych prędkości Confused
koledzy na jakie proponujecie zmienić te klocki i tarcze Question

zaglądałem dziś do moich tarcz mają grubość 0,8cm z tego co gdzieś czytałem to kwalifikuje się do wymiany, tak?

Ostatnio zmieniony przez misza_89 dnia 15 Gru 2008 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Łodziak
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 307

Post #199469 Wysłany: 15 Gru 2008 15:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

misza_89 napisał:
na jakie proponujecie zmienić te klocki i tarcze

http://fiatpunto.com.pl/topic4270.html

zapraszam również do galerii

Image Piszę poprawnie po polsku.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat