| Autor |
Wiadomość |
puntolot
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 204
Tematy: 4 Skąd: pomorskie
|
Witam serdecznie. Chciałbym wymienić sobie rozrząd w moim kropku
benzyna 1.2 8V Zwracam sie z zapytaniem na co należy uważać przy wymianie? Jak tam ustawić zapłon? i ogólnie żeby nie namieszać. Wiem że powinny być tam jakieś znaki. Jeśli byłaby możliwośc wklerjenia fotki - byłbym bardzo wdzięczny |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
tom_1969
Sympatyk kropek
Dni na forum: 425
Tematy: 3
|
|
|
|
 |
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 366
Tematy: 18 Skąd: okolice Słupska
|
jeżeli nigdy tego nie robiłeś a z postu wnioskuje że nie oddaj to do mechanika. i po problemie. |
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r. |
|
|
|
 |
barT
Puntoświr

Imię: Bartosz
Dni na forum: 460
Tematy: 5 Skąd: Tuchola
|
Ja zrobiłem to sam. Najważniejsze to żeby ustawić na cechach wał i wałek rozrządu ot cała filozofia z resztą masz wszystko opisane ze zdjeciami w linku ktory podał tom_1969. 2 godziny i po sprawie  |
_________________ Punto I 1.2 MPI ELX 75KM '94
http://fiatpunto.com.pl/topic2740.html |
|
|
|
 |
czech22
Puntoświr
Dni na forum: 221
Tematy: 8
|
Specjaliści forumowicze, chciałbym się dowiedzieć, jak ustawia się rozrząd po zerwaniu paska Sama wymiana paska to żaden problem, ale w przypadku zerwania Chodzi mi o to, jak ustawić wał korbowy w stosunku do wtrysku i zapłonu. W końcu górne położenie tłoka może być po suwie sprężania jak również po suwie wydechu. I tu mam problem, skąd wiadomo jaki cykl jest w I cylindrze. |
|
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 554
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
czech22 jeśli dobrze pamiętam to w tym okienku na obudowie sprzęgła (taka ta guma, wiesz na pewno o co chodzi) jest znak na kole zamachowym. Ustawiasz ten znak i zakładasz nowy pasek według znaków na kołach pasowych tak jak przy wymianie paska. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 568
Tematy: 35 Skąd: Białystok
|
Na pasku jak kupisz, będą dwie kreski, jedna ma sie zgodzić z rowkiem na kole wałka rozrządu, a drugi pasek, na rowku koła wału korbowego:). A na koniec, patrzysz, do okienka w skrzyni biegów(wyjmij gumową zagłuszkę), czy wycięcie na kole zamachowym, zgadza sie z z 0 Stopni...
[ Dodano: 16 Sie 2008 07:26 ]
p.s. ostatnio też wymieniałem, bułka z masłem 1.2 8V  |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html |
|
|
|
 |
czech22
Puntoświr
|
Pięknie dziękuję za powyższe posty. Samo ustawienie według znaków również nie stanowi problemu. Chodzi mi o to, że jeżeli tłok I cylindra ustawimy w GMP / według znaków i po suwie sprężania/ , to jeżeli obrócimy wał o 360 stopni będziemy mieli również tłok I cylindra w GMP , ale po suwie wydechu.Dlatego skąd wiemy jaki jest cykl w cylindrze , żeby dostosować do wtrysku i zapłonu. Może się mylę i jest to bez różnicy  |
|
|
|
|
 |
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Dni na forum: 568
Tematy: 35 Skąd: Białystok
|
Ustaw na pasku, a pasek załóż zgodnie ze strzałka/kierunek obrotu silnika. I będzie ok, do tego w punto 1, sa znaki i na kołach i na odpowiednio, koło wałek rozrządu/głowica, koło wału korbowego/blok silnika. |
_________________ Mk2 ForEver ? <LOL>
Moja "Kropka" >>
http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html |
|
|
|
 |
barT
Puntoświr

|
|
|
|
 |
czech22
Puntoświr
|
barT Ty sobie jaj nie rób, tylko odpisz poważnie. Przy takich odpowiedziach można prędzej klęknąć na kolana przy kropku niż go naprawić. Adas jeszcze raz dzięki za odpowiedż , ale dodam jeszcze, że brałem pod uwagę czujnik Halla, który przy określonym położeniu wału korbowego, steruje iskrą. Dlatego pisałem o położeniu wału i określonym cyklu pracy w I cylindrze. |
|
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 554
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
czech22 przeczytałeś w ogóle mojego posta?
Specjalnie podałem abyś ustawił ten znak na kole zamachowym gdyż wtedy wał jest ustawiony na zapłon, czyli GMP po suwie ssania.  |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 883
Tematy: 151 Skąd: Ruda Śląska
|
Nie ma znaczenia.... ustawiamy pi*oko koło wałka rozrządu ze znakiem, wał korbowy też pi*oko ze znakiem, zakładamy pasek zgodnie z namalowanymi na nim kreseczkami tak aby pokryły się z znakami na kołach pasowych... sprawdzamy ewentualnie zgodność ze znaczkiem na kole zamachowym i kole wałka rozrządu i głowicy. Najprościej Nie ma co wymyślać jakiś teorii o suwie wydechu, czy sprężania czy czegokolwiek. Jak się ustawi zgodnie ze znakami to każdy tłok będzie w takim suwie jakim ma dokładnie być. |
|
 |
czech22
Puntoświr
|
mrider wszystkie posty czytam, dzięki. Trochę narobiłem zamieszania, ale wszystko gra .Dziękuję. |
|
|
|
|
 |
barT
Puntoświr

|