| Autor |
Wiadomość |
tjsz
Puntomaniak
Imię: TOmcio
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 307
Tematy: 18 Skąd: Giżycko
|
Witam!
Pisze juz tutaj ktorys raz w podobnej sprawie...
Punto 1.1S 1997r. benzyna. przebieg 112000km
Najpierw myslalem ze auto nie chce odpalic bo mialem uszkodzona obudowe pompy paliwa. Niedawno wymienilem i przez jakis czas bylo ok do dzisiaj....
Mianowicie.... podchodze do autka otwieram pilotem centralny i alarm wsiadam i przekrecam kluczyk, CODE gasnie, wtrysk gasnie (lub czasami ciut wczesniej krece), slyszac dzwiek pompowania paliwa z charakterystycznym pyknieciem na koncu(zawsze dopiero po tym odpalam) i zaczynam krecic. Ok 80% konczy sie sukcesem . Ale ostatnio coraz czesciej zdaza sie ze auto kreci kreci i nic..... az tu za ktoryms razem zaskoczy i jakby nigdy nic jedzie nawet 300km bez problemu. Zauwazylem ze dzieje sie to czesciej na silniku cieplym (goracym) niz rano na zimnym... NIe chce nic sugerowac ale czy moze byc to czujnik predkosci walu? (mozna to jakos zdjagnozować?)
Gdzie jeszcze zajrzeć zeby djagnozowac problem?
Auto nie przerywa, nie szarpie, nie gasnie podczas jazdy. Ktorko mowiac zachowuje sie idealnie.
Prosze bardzo o pomoc, moze juz ktos sie spotkal z taka dolegliwoscia? |
_________________ Pozdrawiam:
TOmcio
Punto I 1.1S benzyna, 1998 |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Tezet1956
Puntoświr

Dni na forum: 443
Tematy: 4 Skąd: Beskid Wyspowy
|
Kolega miał taki problem z uruchamianiem UNO 60 i był to rzeczywicie czujnik halla. Zawsze problem dotyczył silnika ciepłego. U ciebie też tak może być, ale niekoniecznie, jak i z każdą inną usterką - objawy podobne a winowajca inny.
Jedynym sposobem sprawdzenia jest podmiana czujnika. |
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01 |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 604
Tematy: 16 Skąd: ojczyzna kropka
|
Podjedź do kogoś na komputer i wszystko się wyjaśni. Kropek od strony elektroniki to jedna wielka zagadka i naprawdę ciężko jest cokolwiek zdiagnozować. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
tjsz
Puntomaniak
|
Dzieki za odpowiedzi...
Czy czujnik Halla to czujnik predkosci walu? bo wydaje mi sie ze nie ale moze sie myle. Z tego co kojarzę to czujnik hala byl w uno w aparacie zaplonowym...... |
TOmcio
|
|
|
 |
Tezet1956
Puntoświr

|
Czujnik halla to czujnik halla i w jednych UNO był w aparacie, a w innych był tak jak w Punto na kole pasowym tak z resztą jak w ostatnich 126p.
Nie przeceniałbym znaczenia badań komputerowych, bo w przypadku objawów usterek chwilowych komputer może nic nie wykazać.
Czujnik najlepiej na jakiś czas wymienić z kolegą. |
|
|
|
 |
tjsz
Puntomaniak
|
Jestem juz na 100% pewien ze autko ma problemy z odpaleniem jak jest cieple. Rano pali bez zadnego ale. Wystarczy ze przejade 2-3km, odstawie autko na 5-10 min i juz sie zaczynaja schody. Jak sie zatrzymam i sprobuje od razu odpalac to za kazdym razem chwyci normalnie. Tylko po ww czasie juz jest problem. Rozrusznik kreci a autko nawet nie chce zagadac...
Pomocy  |
TOmcio
|
|
|
 |
Tezet1956
Puntoświr

|
Spróbuj odpalać na różnych położeniach dźwigni gazu. Może mu mieszanka nie odpowiada z winy sondy, lub jest prawidłowa, ale kompresja w silniku nieciekawa.
W starym silniku miałem właśnie podobne problemy. Nieraz wystarczyło po pierwszym nieodpaleniu zaczekać 15 sek i wtedy odpalał od razu. Miałem też problemy na dużym mrozie, mimo że kręcił to jak nie odpalił za pierwszym razem trzeba było odczekać ok. dwóch minut i odpalał. Wcześniejsze kręcenie rozrusznikiem mogło co najwyżej rozładować akumulator.
Wymiana silnika usunęła wszystkie problemy, więc usterka tkwiła w silniku, a raczej słabej kompresji. |
|
|
|
 |
tjsz
Puntomaniak
|
Gdbyby wina byla slaba kompresja to autko by kiepsko jezdzilo i pewnie spożywało olej z silnika. U mnie niestety nie ma takich objawow.... Kropek jedzie (oczywiscie po pewnym czasie) 150km/h, jezdzilem niz tez pod koniec zimy (bo wtedy kupilem) i tez nie bylo problemow...
Dzieki za pomysl ale wydaje mi sie ze nie w tym tkwi problem....Sona i owszem albo czujnik GMP ale to i tak tylko przypuszczenia. |
TOmcio
|
|
|
 |
Tezet1956
Puntoświr

|
Kompresja może też być słaba na za ciasnych lub za luźnych zaworach, moga być też inne problemy związane z zaworami. Tak więc słaba kompresja nie wiąże się z większym spalaniem oleju. Moment rozruchu nakłada na silnik największe wymagania, a jazda nawet na złej kompresji jest normalna.
| tjsz napisał: |
| Dzieki za pomysl ale wydaje mi sie ze nie w tym tkwi problem.... |
Tak się nie postępuje z usterkami, nie zawsze co tobie się wydaje wygodne jest prawdziwe. Kompresję mierzy się taniej niż wymienia czujniki.
Prosisz o pomoc, a odrzucasz sugestie nie sprawdzając.
Ja tę drogę pokonałem już, wymieniałem wszystko i nie było żadnej zmiany.
Czujnik halla może być przyczyną, tylko u kolegi w UNO jak był ciepły to wogóle nie palił, a ty masz objawy bardzo podobne do tych co ja mialem i była tego przyczyną słaba kompresja. |
|
|
|
 |
tjsz
Puntomaniak
|
Prosze nie obrazaj sie i nie badz zly ze tak mysle....ale tak to juz jest - mysli sie o tym co wygodne. Dzis jade na komputer i przy okazji sprawdze kompresje.
Czasami jest tak ze jakas pierdula uszkodzona i paskudzi cale piekno jazdy autem....
Licze ze nie bedzie sie to wiazalo z kompresja i examiner cos powie...
[ Dodano: 14 Maj 2008 06:52 ]
No i wczoraj bylem na badaniach (Fiat Examiner). Niestety komputer nic nie wykazal. Zero jakichkolwiek bledow. Sugestia Tezet1956 tez została wykonana. Mechanik w Fiacie powiedzial ze sprezanie jest tak mocne jak w dieslu.
Co najgorsze w warsztacie autko za kazdym razem odpalalo normalnie. Mechanik powiedzial ze nie ma sie do czego przyczepic....pompa dziala bardzo cicho i dobrze.
Gdzie wiec szukac przyczyny? A moze rozrzad mogl sie lekko sam przestawic? Tak czy inaczej w czerwcu mam zamiar powymieniac wszystkie plyny, rozrzad, filtry i swiece.... wiec wtedy i tak ustawia go dobrze. Ale problem na chwile obecna jest nadal. Wczoraj wieczorkiem tez mialem problem. Za 1 razem krecilem i w ogole nic...za drugim chwile pokrecil i jakby nigdy nic zaczal normalnie pracowac.....
Jezeli macie jeszcze jakies sugestie - prosze piszcie. |
TOmcio
|
|
|
 |
roy61
Sympatyk kropek
Imię: Konrad
Dni na forum: 335
Tematy: 5 Skąd: Oświęcim - okolice
|
Hej
Mam dokladnie to samo.. Zawsze rano odpali, a potem juz za kolejnym razem są problemy.. Mnie na szczescie ratuje gaz, który o dziwo działa normalnie..i na gazie odpalam wtedy gdy na benzynie sie nie da..
Natomiast wystarczy ze zresetuje komputer i od razu odpala na benzynie..ale po jakims czasie znowu to wraca.. |
_________________ Punto I 75 SX + LPG
95r / 180k |
|
|
|
 |
Tezet1956
Puntoświr

|
Często zdarza się czarna magia. Już pisałem jak sobie radziłem z tym problemem - odczekać przed kolejnym kręceniem, może komputer potrzebuje więcej czasu na analizę warunków. To się u mnie sprawdzało, a zniknęło po wymianie silnika. Cały osprzęt został ten sam, tylko świece się zmieniły, ale nie przypuszczam, żeby one to robiły. |
|
|
|
 |
Pazi
Sympatyk kropek
Imię: Grzesiek
Dni na forum: 297
Tematy: 1 Skąd: KROSNO
|
Jesli kropka masz zagazowanego to jest przyczyna nieodpalenia cieplego silnika. Poprostu silnik jest zalewany ktoryms z paliw( zle odcinana jest benzyla lub gaz) po zgaszeniu auta.
Pomodz moze wizyta u gazownika.
A czujnik połozenia wału jak jest uszkodzony to auta nie odpalisz nie wazne czy jest zimny czy cieply!!!! |
_________________ Punto 1.2 75 KM ELX 96r. |
|
|
|
 |
tjsz
Puntomaniak
|
Witam!
Gazu w aucie nie ma. Tez myslalem ze moze silnik jest zalewany, ale pytanie czy monowtrysk moze zalewac silnik? |
TOmcio
|
|
|
 |
Tezet1956
Puntoświr

|
A jak różnica w SPI i MPI? Jak wtrysk puszcza to zaleje jeden jak jest jeden i jeden lub więcej jak są cztery.
Tylko, że ja mam te same wtryski, a problem zniknął. Po przemyśleniach jednak dalej mi stoi ta kompresja. Specjalista zmierzył kompresję zimnego silnika, a ciekawe jak ona wyglada na gorącym silniku?
Czy kiedykolwiek sprawdzałeś luz zaworów? |
|
|
|
 |
|
|