Witam, zastanawiam sie nad wymiana rozrzadu. Auto ma brdzo maly przebieg bo nie wiele jezdzilo i ma okolo 50 tys km.Z tym ze jest to rocznik 2000. I teraz czy trzeba wymieniac rozrzad cyz tez nie? Wiadomo ze lata robia swoje i paski traca swoje wlasciwosci itp. Wiec czy trzeba wymieniac rozrzad? Pozatym czy pompa tez jest do wymiana jesli jest napedzana tym samym paskiem? Dzieki za porade. Pozdrawiam
Grandziak Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
dziq78 Sympatyk kropek
Imię: Bartek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 451
Tematy: 6 Skąd: Kielce
W instrukcji obsługi stoi napisane że co 120 000 km lub co 3 lata w przypadku eksploatacji samochodu w trudnych warunkach (zimny klimat, używanie samochodu w mieście przy silniku często i długo pracującym na biegu jałowym) lub co 5 lat, niezależnie od przebiegu.
Na twoim miejscu pompę też bym wymienił, bo w razie jej awarii i tak trzeba się babrać ponownie z rozrządem.
_________________ Fiat Punto II 1.9D 60KM 2001
189882km (29.12.2008 r.)
misieq79 Puntoświr
Imię: Michał
Dni na forum: 669
Tematy: 14 Skąd: Gród Kraka
Na twoim miejscu pompę też bym wymienił, bo w razie jej awarii i tak trzeba się babrać ponownie z rozrządem.
Co więcej, wg instrukcji pasek zakłada się tylko raz, zdjęty jest do wywałki. Zmień tez rolkę napinacza.
_________________ Punto 1.2 8V ELX '2000
"Co to jest: zielone i ma kółka? Żaba, kółka były dla zmyły"
I tak mój zielony Punciak został ochrzczony. Żaba
Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
buladag Puntoświr
Imię: BULADAG
Dni na forum: 520
Tematy: 35 Skąd: Lake Titicaca ;)
ja wymieniałem po 5latach. auto aktualnie ma 60kkm wiec wtedy mialo troche mniej przebiegu(jakieś 40pare kkm) ale wolalem nie ryzykowac. acha i żadnej pompy nie wymienialem
111 tyś. I Nie wiem czy poprzedni wymieniał, kupiłem gdy miał 95 tyś... Rocznik 2001... w ciągu miesiąca zamierzam wymieniać, pasek i napinacz już kupiłem
jest juz temat o paskach itp i to o ile pamiętam przyklejony nawet, nie zakładamy takich samych tematów i poza tym nie ten dział, poszukaj troche, zamykam
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach