Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Światła drogowe ("długie") Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 893
Tematy: 5

Post #14594 Wysłany: 22 Mar 2007 03:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie wnikam w zasadność wyposażenia Punta II w H1 przez Fiat-a. Osobiście też uważam, że H7 napewno lepiej świecą niż H1. Też kiedyś próbowałem coś w tej kwesti zmienić i kupowałem jakiś lepsze żarówki - ale rezultaty były bardzo znikome. Ostatecznie pozostawiłem tą sprawę bez rozwiązania i poprostu się przyzwyczaiłem Smile

A co do modyfikacji jakie kolega opisuje to najbardziej wydaje mi się nie odpowiednia zmiana żarówek na 100W. Oczywiście instalacja to jedna rzecz ale pozostaje kwestia przepisów ( jest to zabronione w przepisach ruchu drogowego ) no i kwestia innych użytkowników dróg. Jak widzę gdy jedzie naprzeciw mnie jakiś ledwo klekoczący się trup auta, a światła ma jak ksenony, bo ma założone jakieś Chińskie 100W żarówki - to krew mnie zalewa. Nic tylko oślepia innych, a efekt samego oświetlenia samej drogi jest mizerny.

No ale to już sprawa indywidulana każdego kierowcy, a ja jestem jak najbardziej za ostrym karaniem takich psełdo tuningowych świetlików Wink

Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 895
Tematy: 155

Post #14599 Wysłany: 22 Mar 2007 06:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja mam od nowości w mijania H1 i w "długich" też H1. Data produkcji wrzesień 2002.

[ Dodano: 22 Mar 2007 06:45 ]
Fabryczne H1 spaliły mi się przy około 35000 km, teraz mam 65250km i jadę nadal na drugim kpl.

Puntoświr

Dni na forum: 631
Tematy: 8

Post #14633 Wysłany: 22 Mar 2007 13:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A ja jade na H7 i jest git Smile Mówicie, że H7 100W zabronione i oślepiają, a co powiecie na BIxenony - lampy wyładowcze o mocy 130 W :] owszczem - jeżeli chodxzi o H7, to zgadza sie, że w Europie nie są stosowane i przepisy ruchu grogowego nie dpuszają ich, są legalne i co za tym idzie stosowane w Ameryce Wink Jak założe sobie jakiegoś PHILIPSA/HELLA/OSRAM na mijania, to pokaże Was fotki mojego oświetlenia Wink Pozdrawiam

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 875
Tematy: 21

Post #14646 Wysłany: 22 Mar 2007 14:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przy biksenonach jest całkiem inna konstrukcja reflektora, a tym co wkładają lampy wyładowcze do zwykłego reflektora powinni zabierać dowody rej. :] Exclamation

ipIV
مدير

Post #14647 Wysłany: 22 Mar 2007 14:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
A ja jade na H7 i jest git Smile Mówicie, że H7 100W zabronione i oślepiają, a co powiecie na BIxenony - lampy wyładowcze o mocy 130 W :] owszczem - jeżeli chodxzi o H7, to zgadza sie, że w Europie nie są stosowane i przepisy ruchu grogowego nie dpuszają ich, są legalne i co za tym idzie stosowane w Ameryce Wink Jak założe sobie jakiegoś PHILIPSA/HELLA/OSRAM na mijania, to pokaże Was fotki mojego oświetlenia Wink Pozdrawiam

100W? Smile Przy okazji przeciążona instalacja Devil Wink

Puntoświr

Post #14671 Wysłany: 22 Mar 2007 17:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hehe Very Happy Ci co wsadzają lampy wyładowcze do zwykłych reflektorów to idioci Very Happy Teraz dam H7 Philipsa Blue Vision albo Helle 55W oczywiście i będą dawać super Wink Jeszcze postojówki na diodach LED Wink Pozdrawiam

Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Dni na forum: 893

Post #14680 Wysłany: 22 Mar 2007 18:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
Jeszcze postojówki na diodach LED Wink

I dodatkowe oświetlenie zegarów w środku przez ciągle zapaloną kontrolkę przepalenia żarówki Laughing

Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 641
Tematy: 1

Post #14684 Wysłany: 22 Mar 2007 19:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Synek napisał:
A skad ta roznica? Jedna ma od MK2 a druga od ?

Od tego są całkiem inne Shocked to próba przeciwdziałania parowaniu i przepalaniu

krakers89
Sympatyk kropek

Imię: Tomek
Dni na forum: 619
Tematy: 2

Post #15556 Wysłany: 27 Mar 2007 18:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W lefrektorze mam miejsce na przeciwmgielne ale nie mam soczewek. da sie włozyc same soczewki??
ipIV
مدير

Post #15573 Wysłany: 27 Mar 2007 19:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

krakers89 napisał:
W lefrektorze mam miejsce na przeciwmgielne ale nie mam soczewek. da sie włozyc same soczewki??

z tego co wiem nie Smile

Puntoświr

Post #15840 Wysłany: 29 Mar 2007 02:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Soczewek nie da sie włożyć, trzeba wymieniać całe reflektory Smile A z tego co wiem, to żarówki W5W diodowe nie powodują, że pali sie lampka przepalenia żarówki, a poza tym ja nie mam tej lampki, bo mam wersje S Mr. Green Pozdro Smile
echelon
Puntoświr

Imię: Dawid
Dni na forum: 634

Post #15886 Wysłany: 29 Mar 2007 11:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Basti ma rację co do żarówek, Fiat tak właśnie postapił. Bardzo zdecydowanie odradzam instalowanie "niebieskich żarówek 100W" chyba, że do jazdy po zamkniętym torze. Szanujmy się wzajemnie na drodze. H4 owszem to prehistoria, ale ma jedną zaletę - trwałość. W GP reflektory z wsadzonymi H4 Osram Bilux są wręcz niesamowite.

Moderator

Imię: Hubert
Dni na forum: 617
Tematy: 23

Post #16002 Wysłany: 29 Mar 2007 22:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no to ja tez sioe przyłączę mo kropek jest 11/2002 i wszystkie są H1 teraz mam ala xenony i tez H1 więc jak widać są takie w całkiem nie starych autach Confused
tylko nie wiem czemuzawsze przepala mi się (dziś po raz 4) żarówka przed kierowcą czyli lewa akurat ta którą jest najtrudniej wymienic Twisted Evil

Punto II 2002/2003 1,2 8V Sad wersja Activ po delikatnym tuningu Wink
Moje auto znajdziesz na TwojaFura.pl
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
meti
Puntoświr

Post #16005 Wysłany: 30 Mar 2007 00:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja tam mam wszystkie H7 i sie ciesze Razz

marekneo
Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 594

Post #19851 Wysłany: 18 Kwi 2007 11:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
A z tego co wiem, to żarówki W5W diodowe nie powodują, że pali sie lampka przepalenia żarówki, a poza tym ja nie mam tej lampki, bo mam wersje S Mr. Green Pozdro Smile

Powodują palenie się lampki przepalenia żarówki, wiem to z autopsji. Zamontowanie diod LED powoduje ciągłe palenie sie tej kontrolki?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat