Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Światła drogowe ("długie") Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
RzLukas
Puntoświr

Imię: Łukasz
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 630
Tematy: 15

Post #14513 Wysłany: 21 Mar 2007 17:00 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam wszystkich
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata Punto II 1.2 rocznik 2002 wersja trzydrzwiowa ( jak będe miał fotki to wam go pokażę). Otóż mam pewien problem może dość idiotyczny ale chciałbym zasięgnąć waszych rad. Zauważyłem że mam tylko jedną żarówkę H7 po stronie pasażera. Od stony kierowcy jest zypełnie inaczej wycięty otwór no i jeden z przewodów jest wolny a drugi podpięty jak gdyby do obudowy reflektora. Nie wiem czyżby to była masa. Z drugiej strony tam gdzie jest żarówka nie ma czegoś takiego. Czy to jest normalne?? Czy mogę spokojnie założyć drugą żarówkę?? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
citymatic
Puntomaniak

Imię: Paweł
Dni na forum: 641
Tematy: 1

Post #14535 Wysłany: 21 Mar 2007 19:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

RzLukas napisał:
Witam wszystkich
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata Punto II 1.2 rocznik 2002 wersja trzydrzwiowa ( jak będe miał fotki to wam go pokażę). Otóż mam pewien problem może dość idiotyczny ale chciałbym zasięgnąć waszych rad. Zauważyłem że mam tylko jedną żarówkę H7 po stronie pasażera. Od stony kierowcy jest zypełnie inaczej wycięty otwór no i jeden z przewodów jest wolny a drugi podpięty jak gdyby do obudowy reflektora. Nie wiem czyżby to była masa. Z drugiej strony tam gdzie jest żarówka nie ma czegoś takiego. Czy to jest normalne?? Czy mogę spokojnie założyć drugą żarówkę?? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam

Masz dwie lampy rózne z zarówkami h7 prawą i h3 lewą stąd bedziesz miał zawsze problem bo komplety zarówek są zawsze tańsze niż pojedyńcze a Ty bedziesz musiał tak kupowac jesli nie chcesz zapasu Sad

Synek
Przyjaciel

Imię: Kacper
Dni na forum: 775
Tematy: 23

Post #14545 Wysłany: 21 Mar 2007 19:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A skad ta roznica? Jedna ma od MK2 a druga od ?
RzLukas
Puntoświr

Post #14546 Wysłany: 21 Mar 2007 19:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok dzięki właśnie o taką odpowiedź mi chodziło

http://fiatpunto.com.pl/topic907.html
misieq79
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 631
Tematy: 14

Post #14547 Wysłany: 21 Mar 2007 19:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

H3 ????????????

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ipIV
مدير

Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 895
Tematy: 155

Post #14548 Wysłany: 21 Mar 2007 19:40 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hmm... Mi się wydaje, że chodzi o H7 i H1....
W '02 powinny być już H1. Reflektor był na 100% wymieniany, ale dlaczego? Może był "bity"? Ekhm...

Puntoświr

Post #14550 Wysłany: 21 Mar 2007 19:44 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sądzę że on bity raczej nie był . A żarówki nie wiem dla czego nie ma może się przepaliła i wcześniejsz właściciel zapomniał o niej gdzy ją wyjął żeby wymienić ???

ipIV
مدير

Post #14551 Wysłany: 21 Mar 2007 19:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A możesz fotki wrzucić, bo mi się wszystko zaczyna gmatwać Razz

Może dlatego, że zmęczony jestem... Wink

Puntoświr

Post #14552 Wysłany: 21 Mar 2007 19:48 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Teraz to już całkiem zgłupiałem . Więc jaką żarówkę mam tam zamontować??

ipIV
مدير

Post #14553 Wysłany: 21 Mar 2007 19:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z tego co wiem w rocznikach od 2002 powinna być H1.

Puntoświr

Post #14554 Wysłany: 21 Mar 2007 19:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Fotki będę mógł wrzucić dopiero w następnym tygodniu bo aktualnie nie mam ich czym zrobić Very Happy

Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Dni na forum: 893
Tematy: 5

Post #14584 Wysłany: 21 Mar 2007 23:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak jak ipIV pisał w pierwszych rocznikach Punta II były żarówki H7. Z uwagi, że dość często się przepalały i powodowały parowanie reflektorów od 2002r ( chyba od sierpnia) wprowadzono modyfikacje do lamp i zmieniono żarówki na H1, a dodatkowo w tylniej obudowie dodano takie :siusiaki: Wink mające zapobiegać parowniu.

Jeżeli masz dwie inne żarówki to musiałeś mieć wymieniany cały reflektor. Do zamiany mogło też dojść w samym ASO - bo o takich przypadkach już słyszałem Wink

Żarówka H7 ma dwa wyprowadzenia, a H1 jedno Smile

I takie małe poglądowe co nie co Smile

Image

I jeszcze marki Philips

Image

Puntoświr

Tematy: 8

Post #14588 Wysłany: 22 Mar 2007 01:22 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Image

CHłOPY OPCZAJCIE JA MAM TAK I WYDAJE MI SIE, żE WE WSZYSTKICH PUNTACH JEST TAK JAK JA RYS. - U MNIE TAK JEST :
1. żarówka do świateł drogowych (tzw. długich) H7
2. żarówka do świateł mijania (tzw. krótkich) H7
3. żarówka opcjonajla do świateł przeciwmgielnych. Światła przeciwmgielne występują tylko w wyśszych wersjach, lub w opcji (w wersji S, SX nie było, dobiero w ELX i HLX są, a Actual / Active też nie było). Jeżeli samochód nie posiada św. przeciwmgielnych to ma w miejsce soczewek zaślepki i faktycznie są tam wolne przewody) tam idzie żarówka H3
A. To jest żerówka pozycyjna (tzw. postojówka) W5W
B. W kierunek idzie żerówka P21Y

Tak jest w puncie i znam modele żerówek na pamięć........ sam modyfikowałem opświetlenie w swoim punciaku z 10 razy Smile Testowałem różne żarówki Smile Miałem białe, niebieskie, zielone Smile Obecnie mam na postojówkach niebieskie, na krótkich białe a na długich efekt xenonu ogólnie zielone swiatło, a na drodze rozbija sie na różne barwy jak tęcza - zielone, czerwone, niebieskie, żółte, fioletowe itp. Very Happy Ale ja nie miałem problemu do i na krótkich i długich mam H7 i jak te sielone np. nei podpasowały mi na soczewkach na któtkich to przełożyłem je na drogowe i git Smile A widze, że głupoty wypisujecie H1 w Puncie Very Happy Prosze Was....... H1 to żarówka antyczna stosowana w samochodach z początku lat 90' tak samo jak H4 drugi antyk.......Na marginesie H7 laboratoryjnie jest 1.5 raza mocniejsza od H4! Powiem Wam jeszcze jedno - tatusiek jak jechał ze mną rok temu to zaliczyliśmy w zimie rów i pole i mieliśmy pękniecie zderzaka, patyka nam sie wbił w chlodnice i pękł nam zaczep przy reflektorze od strony pasażera (zaczep w serwisie skleili i ta lampa sprawna jest i mam ją w piwnicy - moge sprzedać) i wymienili nam tą lampe na nową od str. pasażera........dali własnie tą nowszą z tym dzyndzelkiem do odparowywania i tam też tak jak w poprzedniej były wsadzone żarówki H7 na krótkich i H7 na długich.........wiec nie wiem co tu za głupoty piszą co niektórzy...... Zajmuje sie oświetleniem od lat Wink PoZdRo 4 aLL Wink

Basti
Przyjaciel

Imię: Sebastian
Dni na forum: 893
Tematy: 5

Post #14591 Wysłany: 22 Mar 2007 02:37 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

meti napisał:
[.........wiec nie wiem co tu za głupoty piszą co niektórzy...... Zajmuje sie oświetleniem od lat Wink PoZdRo 4 aLL Wink

Przykro mi ale to kolega się tutaj bardzo mocno myli i wprowadza w błąd innych. Nie neguje, że kolega zna się na przeróbkach oświetlenia ale jeżeli chodzi o Punto II ( a takie posiadam ) to właśnie w od rocznika 2002r wprowadzono w nich żarówki H1. I nie jest to jakiś błąd ale celowe działąnie Fiata. H7 poprostu zabardzo się grzały w tych małych kloszach, a tym samym szybko przepalały. Oczywiście H1 są ogólnie gorsze pod względem świecenia ale nie przepalają się tak szybko. Jako dowód powiem, że mam mojego Punciaka od ponad 4 lat i jeszcze mam oryginalne żarówki H1. Wink

Dodam jeszcze, że na początku dawano dwa rodzaje żarówek do kpl. H7 drogowe i H1 mijania, a od Września 2002r już dwie szt H1 Wink

Puntoświr

Tematy: 8

Post #14592 Wysłany: 22 Mar 2007 03:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

hehe wiec powiem tyle: pierwsze słysze, żeby w punciaku były H1.......przecież to antyk Very Happy Mam wymienioną lampe od strony pasażera i jest już po tych przeróbkach i ma dzyndzelek do odparowywania i tam mam 2 x H7 Very Happy Możliwe, że Fiat zaszalał i wstawił w modelach z 2002r słabsze żarówki, nabita Very Happy A co do Punta II to ja mam od 6 lat Razz Z salonu Razz I zanam Punto II doskonale Smile Ale w końcu to jest forum - wiele nowych rzeczy można się dowiedzieć, wymienić opinie Smile H7. H3 rozumiem, ale H1 to śmeich z deka Very Happy Po wszystkich modyfikacjach oświetlenia mam 5-6 żarówek H7 na zbyciu w tym z 3 PHILIPSA, 1 niebieska, TUNGSRAM też sie znajdzie i jeszcze 1 OSRAMA, leży to w bagażniku i sie marnuje Very Happy Mi H7 wytrzymują rok, dwa na krótkich ofc, na długuch były białe od nowości i by były, gdybym nie wpierniczył tych zielonych Very Happy Najlepiej zmodyfikować okablowanie i wpierniczyć H7 100W najlepiej neibieska Smile Już dawno nad tym myślałem, ale seryjne okablowanie robione pod H7 55W d**y da, pójdzie tylko czarny dym z przewonów Ekhm... Pozdro Very Happy

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat