Heya
Dostalem z firmy na prywatny uzytek tego fiata i calkiem fajnie sie jezdzi. Rocznik 2007, przebieg 32tys km. Jako, ze pracuje w Holandi, tak i instrukcja do fiata po holendersku cala
Zatem mam takie pytanko. Na ile starcza rezerwa od zapalenia sie lampki? Ile litrow wtedy w baku jeszcze sie znajduje? Niechcialbym stanac na srodku autostrady.
Drugie pytanko to kolo zapasowe. W bagazniku zamiast kola znalazlem skrzynke z jakims tire repair kit. Ktos moze mi powiedziec o co chodzi z tym? Planuje sie niedlugo wybrac w trase 2000km w obie strony i nie chcialbym skonczyc na lawecie. Jakas jeszcze wiedza potrzebna by mi byla podczas takiej trasy? Niestety swiezy ze mnie kierowca 500km przejechanych + kurs, wiec duzo jeszcze przedemna
Rezerwa: 5-7 litrów z 45 litrowego zbiornika, zgodnie z instrukcją i potwierdzone obserwacją. Zasięg na rezerwie zależy od zbyt dużej liczby czynników: tryb jazdy (miasto-trasa), silnika, obciążenia, stylu jazdy, prędkości jazdy...
Przykładowo: benzynowy 1.4 8v 77 KM po mieście z 2 osobami i dynamicznym stylu jazdy na granicy przepisów (zewnętrznej granicy ) przejeżdża ponad 50 km. Ten sam samochód w korkach (porządnych) przejedzie na rezerwie <20 km, a na trasie (prędkości przelotowe 100-120 km/h) - ponad 100 km. We wszystkich trzech przypadkach podobne obciążenie. Dla porównania: w mieście od pełnego baku do zapalenia się lampki rezerwy można przejechać około 400 km (w zależności od natężenia korków), na trasie 550-600 km.
Dokładniej odnośnie spalania możesz poczytać w odpowiednich wątkach na tym forum:
Zestaw do naprawy kół: klej do opony i pompka do napompowania opony. Jeśli będziesz miał rozciętą oponę, to nie pomoże (zbyt duża powierzchnia do sklejenia), natomiast nadaje się na przebicia (pamiętaj jednak by zostawić gwóźdź, szkło czy inne żelastwo w oponie i je zakleić tymże klejem - pomyśl o tym jak laku mocującym korek w otworze).
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach