You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 10:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #138127 Wysłany: 24 Cze 2008, 11:36; 
 Temat postu: Body komputer - nie działa migacz
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Elektryczny
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Cześć.
Sprawa właściwie mnie nie do końca dotyczy ale jednak.
W Kropce która posiadam dośc dziwnie rozwiązana jest sprawa migaczy - tzn mam osobną diodę - pod licznikiem.
Zapytałem się poprzedniego właściciela co jest właściwie z tymi migaczami.
Odpisał mi coś takego:

a propo kierunkowskazów to poszedł body komputer,mianowicie prawy kierunkowskzaz nie swiecił,w serwisie wycenili tą usluge na 800zl,wiec podziekowałem i zrobiłem obejscie.

Wszystko łądnie i pieknie - migacze działaja jest ok, ale , jak wciskam przycisk awaryjbych to dioda od kierunkowskazów ( ta prawidłowa na liczniku ) miga bardzo szybko i nie słychać cykania. No i oczywiście kierunkowskazy - awaryjne nie działają ....

Czy ktoś z was miał już taki problem ?? Co to jest ten body komputer? czy faktycznie tyle to kosztyje.. nie da sie tego naprawić inaczej?

Obawiam się że auto nie przejdzie mi przeglądu bez działających świateł awaryjnych.

Post #138220 Wysłany: 24 Cze 2008, 22:04; 
 Temat postu: Re: Body komputer - nie działa migacz
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Van
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice
Lastek napisał(a):
Cześć.
Sprawa właściwie mnie nie do końca dotyczy ale jednak.
W Kropce która posiadam dośc dziwnie rozwiązana jest sprawa migaczy - tzn mam osobną diodę - pod licznikiem.
Zapytałem się poprzedniego właściciela co jest właściwie z tymi migaczami.
Odpisał mi coś takego:

a propo kierunkowskazów to poszedł body komputer,mianowicie prawy kierunkowskzaz nie swiecił,w serwisie wycenili tą usluge na 800zl,wiec podziekowałem i zrobiłem obejscie.

Wszystko łądnie i pieknie - migacze działaja jest ok, ale , jak wciskam przycisk awaryjbych to dioda od kierunkowskazów ( ta prawidłowa na liczniku ) miga bardzo szybko i nie słychać cykania. No i oczywiście kierunkowskazy - awaryjne nie działają ....

Czy ktoś z was miał już taki problem ?? Co to jest ten body komputer? czy faktycznie tyle to kosztyje.. nie da sie tego naprawić inaczej?

Obawiam się że auto nie przejdzie mi przeglądu bez działających świateł awaryjnych.

Jak to mówią mądrzy ludzie; "bodykomputer to taka skrzynka bezpieczników tylko troche mądrzejsza" są serwisy które takie rzeczy naprawiają, można też poszukać używanego body na allegro. A to o zrobił poprzedni właściciel to tzw. druciarstwo.

Post #138376 Wysłany: 25 Cze 2008, 12:09; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;)
szczerze mówiąc to wygląda to jak kropek z "L", instruktorzy czesto robia sobie taki "zewnetrzny" wskaźnik kierunkowskazów po to by widzieć czy kursant włączył a żeby przy okazji nie musieli się gimnastykować i co chwila lookać do licznika.

Post #139022 Wysłany: 27 Cze 2008, 13:32; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Tomek
Paliwo: Elektryczny
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań
Kropek nie jest z L :) Sprawdzony, ale facet faktycznie podpatrzył to z "L" i zrobil tak samo u siebie...

Dzięki za info,

Czy ktoś z was wie czy w Ganinexie w Pszczynie naprawiaja body komputer?

[ Dodano: 27 Cze 2008 13:32 ]
Lastek napisał(a):
Kropek nie jest z L :) Sprawdzony, ale facet faktycznie podpatrzył to z "L" i zrobil tak samo u siebie...
Poza tym dziwiłbym się gdyby instrutkor stawiał na leniwość, a nie bezpieczeństwo ( brak awaryjnych :P )

Dzięki za info,

Czy ktoś z was wie czy w Ganinexie w Pszczynie naprawiaja body komputer?

Post #140305 Wysłany: 30 Cze 2008, 20:54; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Gocław
Przerabiałem ten temat na własnej skórze...ASO od razu omijaj szerokim łukiem: tam pracują wymieniacze a nie mechanicy! Żadne ASO w Polsce nie oferuje programowania body komputerów. Zajmuje się tym KO-CAR w Tychach (www.kocar.com.pl) i całą sprawę można u nich załatwić korespondencyjnie. Musisz wyszukać na motoallegro albo otomoto oferty rozbitych Punciaków albo Anglików i podzwonić do sprzedających. Były dwa rodzaje body komputerów w Punto II 1.2 8v: z długą płytką główną i z krótką. Krótka była montowana w ubogich wersjach bez centralnego zmaka, klimy itp i nie posiada sterowania do tych opcji. Jeżeli już wiesz jaką płytkę posiadasz to dzwonisz do sprzedających, pytasz sie jaka wersja i jaka cena (dzwoniłem do około 5 sprzedających i chcieli od 100 do 150 zł za body komputer). Jeżeli masz BODY z krótką płytką to możesz śmaiło kupować każdą wersje komputera, natomiast jeśli masz z długą to musisz kupić tylko z długą płytką. Jak już masz w garści nowy BODY z innego Punto to wysyłasz do KO-CARa ten nowy i swój stary. Oni zaprogramują w tym nowym IMMO CODE ze starego BODY i odeślą Ci z powrotem oba.
Koszt takiej operacji wynosi:
BODY z innego Punto - 100-150,-
Przeprogramowanie BODY w KO-CAR - 200,-
Odsyłka obu BODY DHLem za pobraniem 50,- (jedyna opcja w KO-CAR: wysyłasz czym chcesz a oni odsyłają DHLem za pobraniem na Twój koszt)
całość od 350zł do 400zł; ASO od 800zł w górę ( mi u Dukiewicza krzykneli 1200zł
Mam nadzieje że mój post rozwiał wszystkim wszelkie wątpliwości co do wymiany BODY kompów :)

P.S przeczytaj jeszcze http://fiatpunto.com.pl/post122909.html ... ht=#122909

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)