Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Przeglądy grande punto 1.4 8v - co należy wymieniać!? Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
daras
Puntoświr

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 712
Tematy: 19

Post #145118 Wysłany: 14 Lip 2008 12:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

slon11 napisał:
jak kupowałem kiedyś punto II

Grande wprowadziło nowy standard obsługi.
ASO jeszcze się nie dostosowało.
Poza tym lepiej (kaska, kaska) robić przeglądy klientom co rok niż co 2 lata Wink
Szczególnie, że sami przyjeżdżają i proszą o przegląd po roku Wink

[ Dodano: Pon Lip 14, 2008 12:51 pm ]
slon11 napisał:
zadzwoniłem dziś do fiata do bielska i gość powiedział mi dokładnie to samo 30 tyś albo rok zależy co będzie szybciej w innym przypadku można stracić gwarancje

Zapytaj gościa, gdzie to jest napisane?
Bo obowiązująca jest książka obsługi, którą mamy - strony 190-194.
A erraty żadnej nie widziałem.

[ Dodano: Pon Lip 14, 2008 12:55 pm ]
slon11 napisał:
Więc generalnie myślę że powinno się robić przeglądy minimum co roku bądź po przekroczeniu ustawowych kilometrów ,wiadomo że jest to jakiś tam koszt ale chyba wszyscy wolimy aby nasze kropasy były doglądane odpowiednio.

Twoja sprawa jeśli lubisz ASO i wydawać u nich pieniądze dwa razy częściej niż musisz.

Dzięki, że zaakcentowałeś, że jest to wyłącznie Twoja opinia Wink

Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 538
Tematy: 7

Post #145407 Wysłany: 15 Lip 2008 08:21 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja zrobiłem przegląd po roku (22 000km). Przy okazji wymieniłem filtr powietrza do silnika. Jakoś było mi żal serducha Kropka, żeby na tym samym oleju jeździć 30 000km... Więc zrobiłem cały przegląd z przeglądem nadwozia.

daras
Puntoświr

Post #145424 Wysłany: 15 Lip 2008 09:32 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

krowka
Nie musiałeś ale zrobiłeś.
Rzecz w tym, żeby nie pisać, że tak trzeba i kropka bo to wprowadza w błąd innych, nieczytających instrukcji Wink

slon11
Puntoświr

Imię: Arek
Dni na forum: 222
Tematy: 11

Post #145435 Wysłany: 15 Lip 2008 10:01 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

daras jesteś pewny że jak nie zrobisz przegladu po roku (pomijam ilość kilometrów bo to jest jasne) to nie grozi utrata gwarancji bo w fiacie mówią że po roku musi być aby nie utracić gwarancji, wiec juz nie wiem o co biega

Puntoświr

Imię: Przemek
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 572
Tematy: 21

Post #145437 Wysłany: 15 Lip 2008 10:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W jakim Fiacie znowu? W Ganinexie sa dwa lata jak się człowiek zainteresuje. Inni jeżdżą po roku a firma zarabia.

slon11
Puntoświr

Imię: Arek
Dni na forum: 222
Tematy: 11

Post #145442 Wysłany: 15 Lip 2008 10:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W fiacie mam na myśli w bielsku w jaskini samego lwa. No nic w sumie to juz sam nie wiem w kazdym miejscu mówią inaczej sami chyba nie wiedzą do końca tak czy inaczej po roku jazdy po mieście w moim przypadku zrobie sobie przegląd tak na wszelki wypadek , nie zabieram juz głosu w tej sprawie. Pozdrawiam

Forumowicz

Dni na forum: 144
Tematy: 1

Post #145607 Wysłany: 15 Lip 2008 21:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grzefo napisał:
tigra12 sory kolego ale widzisz ja nie zdążyłem co kolwiek napisać ale koledzy z tym tematem poradzili sobie super. Tak że mam nadzieję że masz już wyczerpujące informacje na temat przeglądów GP...

i tak i nie....ok po 30.000 olej, filtry powietrza czy kabinowy....a swiece, przewody, rozdzad? co ile?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 437
Tematy: 5

Post #145638 Wysłany: 15 Lip 2008 22:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

- świece (i przewody wysokiego napięcia zapewne też) - co 30 kkm
- wzrokowa kontrola paska klinowego alternatora oraz paska rozrządu - przy 60 i 180 kkm
- wymiana obu pasków - przy 120 kkm; wymiana paska rozrządu nie później niż co 5 lata niezależnie od przebiegu; przy ciężkich warunkach eksploatacji (mroźny klimat, jazda głównie po mieście, długie przestoje w użytkowaniu) - wymiana co 4 lata

(na podstawie angielskiej instrukcji (wyd. 2; listopad 2006) - tylko taką mam "pod ręką")

krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 538
Tematy: 7

Post #145707 Wysłany: 16 Lip 2008 07:45 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

michalj, przewodów nie ma w harmonogramie co 30 000 (nie pamiętam, czy są wpisane)- filtr powietrza co 60 000, ja wymieniłem po roku - nieźle zasyfiony.

tigra12
Forumowicz

Dni na forum: 144
Tematy: 1

Post #147301 Wysłany: 20 Lip 2008 12:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

nigdzie nie moge przewodow dostac nawet Inter Cars w ofercie nie ma...
ile w serwisie moga kosztowac?
jezdze na gazie wiec chyba co 30tys razem ze swiecami warto wymienic!?
Yoka
Moderator

Dni na forum: 644
Tematy: 22

Post #150642 Wysłany: 28 Lip 2008 17:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

No dobra ...a teraz mój dylemat w związku ze zbliżającym się przeglądem mojego GP.

Wymiana płynu hamulcowego. W książeczce obsługi stoi iż płyn ten wymienia się co 60 tyś km albo po 2 latach.....jednocześnie w książeczce obsługi napisano, iż uzupełnia się ten płyn co 60 tyś km....

..więc jak to jest?? Wymienia się go czy się go tylko uzupłełnia przy 60 tyś km???

Poza tym co z płynem chłodzenia.... jego należy uzupełnić tylko czy wymienić (o wymianie nie ma słowa w książeczce). A płyn ten też ma swoją datę przydatności do użycia ?????????

Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 437
Tematy: 5

Post #150916 Wysłany: 29 Lip 2008 05:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Płynów do chłodnic nie wolno mieszać. Ponadto po 2 latach należy go raczej wymienić, ponieważ traci parametry (zbytnio podwyższa się temperatura zamarzania i zmniejsza pojemność cieplna).

daras
Puntoświr

Post #150922 Wysłany: 29 Lip 2008 06:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Yoka napisał:
Wymiana płynu hamulcowego. W książeczce obsługi stoi iż płyn ten wymienia się co 60 tyś km albo po 2 latach.....

Wymień i się nie zastanawiaj. Szczególnie, że dużo jeździsz.
To Twoje bezpieczeństwo a koszt niewielki.

Yoka napisał:
Poza tym co z płynem chłodzenia.... jego należy uzupełnić tylko czy wymienić

Kiedyś się wymieniało co 2 lata.
Teraz już chyba nie ma takiej potrzeby. W książce nic o tym nie ma.
Może jest innej klasy płyn?
Honda np. w ogóle nie zaleca wymiany tego płynu.
Jeśli nie masz żadnych osadów (szlamu) w zbiorniczku to sobie daj spokój z wymianą tego płynu.

Jaco
Moderator

Dni na forum: 644
Tematy: 12

Post #150928 Wysłany: 29 Lip 2008 07:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Yoka

Jest takie urządzenie do pomiaru jakości płynu, tam są 3 opcje w zasadzie: Wymieniaj, taka po środku płyn się do czegoś nadaje ale niedługo szykuj się na wymianę, albo wszystko z nim OK Smile

Chociaż płyn hamulcowy możesz wymienić, zawsze to spokojne sumienie w zimie, że nie zamarznie oraz, że tak szybko go nie zagotujesz Wink
A koszt faktycznie chyba nie będzie duży.

A czasem takie urządzenie może przecież skłamać i się zaskoczysz Wink

Teraz chłodniczy:

Również jest takie urządzenie Mr. Yellow sprawdzasz sobie nim w jakiej temperaturze on zamarza...itd.
Z roku na rok oraz przy dolewaniu wody do zbiorniczka (tak się czasem robi jak się poziom trochę obniży) spadają właściwości płynu. I jakbyś go nie wymieniał to pewnej zimy mógłby trochę przymarznąć Mr. Yellow oraz jego właściwości będą już kiepskie.

Tutaj wystarczy w chwili obecnej uzupełnić stan ewentualnie i tyle. Może nie jest konieczna wymiana. Doleją Ci trochę płynu najwyżej. Ale należy pamiętać aby nie mieszać płynów różnych producentów i o różnym składzie. Trzymać się tego co jest wlane Smile

A jak wymienisz na inny to później możesz dolewać już tego nowego.
Ale fabryczny płyn jest OK nie ma sensu zmieniać.

Puntoświr

Post #150935 Wysłany: 29 Lip 2008 07:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jaco napisał:
Jest takie urządzenie do pomiaru jakości płynu

No tak, masz rację - zupełnie o tym zapomniałem Smile
Jest to najprostsza metoda sprawdzenia jakości płynów.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat