| Autor |
Wiadomość |
grzechom1
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 143
Tematy: 2
|
Witam
Mam Punto I z 99r i jestem z niego bardzo zadowolony. Jednak ostatnio mam kłopoty z jego odpalaniem. Czasami zacina mi się kluczyk w stacyjce i nie mogę go przekręcić, by odpalić auto. Są dni, że stacyjka działa świetnie, ale są też takie dni, że żeby odpalić samochód muszę się nieźle z nią namęczyć (dziś np. siedziałem prawie minutę za kierownicą i nie mogłem go odpalić). Co się zepsuło? Jak to naprawić? Ile to może kosztować?
P.S. (W przyszłym tygodniu planuję dać auto do mechanika, do naprawy, dlatego pytam bo chcę wiedzieć ile mnie to może kosztować.)
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Tacowski
Puntoświr

Imię: Artur
Dni na forum: 310
Tematy: 45 Skąd: Rumia koło Gdyni woj. pomorskie
|
|
|
|
 |
grzechom1
Sympatyk kropek
|
Obecnie już używam drugiego kluczyka... |
|
|
|
|
 |
Tacowski
Puntoświr

|
|
|
|
 |
grzechom1
Sympatyk kropek
|
Nie kluczyk jest w dobrym stanie, a i próbowałem odpalić go na 'luźnej' kierownicy. |
|
|
|
|
 |
Tacowski
Puntoświr

|
|
|
|
 |
grzechom1
Sympatyk kropek
|
Czy ktoś może mi pomóc z tą stacyjką??
Czekam na pomoc... |
|
|
|
|
 |
luki22
Sympatyk kropek
Dni na forum: 116
Tematy: 6 Skąd: Civitas Kielcensis
|
mzoe cos w stacyjce ci sie prztarlo? zapytaj w jakims serwisie najlepiej bo skoro to nie wina kluczyka to moze stacyjki a jej lepiej nie rozkrecac |
_________________ S 55 |
|
|
|
 |
BobMF
Puntoświr

Dni na forum: 611
Tematy: 13 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 566
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
Jeśli masz immobiliser to wymiana stacyjki będzie kosztowna. Poszukaj tematu o korku we wlewie do baku zamykanym na kluczyk... Tam jest opisane ile taka wymiana stacyjki kosztuje w ASO. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Elementary
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz
Dni na forum: 113
Tematy: 3 Skąd: Wołomin
|
Wydaje mi się, iż masz w Swojej kropie takie dobrodziejstwo blokujące centralkę układu wtryskowego, jakim jest FIAT Code (masz trzy kluczyki w zastawie: jeden duży bordowy, dwa mniejsze i coś w rodzaju karty kredytowej), które powoduje, iż trzeba chwilkę (3-5 sekund) poczekać po włożeniu kluczyka i przekręceniu go do pozycji MAR (powinna się na chwilę zaświecić kontrolka na zegarach) można uruchomić silnik. Mogło Ci się coś w tym ustrojstwie zepsuć, tzn. nie odczytuje kodu z kluczyka jak powinno.
Po włożeniu i przekręceniu kluczyka do pozycji MAR, zerknij na zegary i zobacz które kontroli się palą. Jeśli nie gasną lampki z napisem "code" i ta od wtrysku, znaczyć może iż coś Ci padło w tym diabelstwie. Zresztą zajrzyj do instrukcji obsługi, tam może jest coś więcej opisane. |
_________________ Przejdę, przejdę... Zawsze tak było, po uszy w gównie, a nad głową pioruny.
-----------------
http://fiatpunto.com.pl/topic9822.html <-- Mój kropek  |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

|
Elementary to nie jest tak... Immobiliser nie blokuje nic w stacyjce. Po prostu jeśli włożysz kluczyk bez wbudowanego czujnika to auta nie odpalisz, bo centralka sterująca silnikiem odetnie zapłon. Stacyjka działa normalnie, tylko auto nie zapali. |
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
dario76
Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 196
Tematy: 5 Skąd: Zgierz
|
Tak jak napisał mrider , w stacyjce napewno nie ma żadnych mechanizmów blokujących. Najprawdopodobniej stacyjka jest już tak zużyta, że jedyny ratunek to wymiana. |
_________________ sporting 1.2 16V
Good Italian Job |
|
|
|
 |
Elementary
Sympatyk kropek

Imię: Tomasz
Dni na forum: 113
Tematy: 3 Skąd: Wołomin
|
W zasadzie, nie bardzo wiem jak być powinno, ale może i ja mam ten problem Bo u mnie też się stacyjka "przycina". Chociaż gdy kontroli zgasną, nie mam najmniejszych problemów z obróceniem kluczyka.
No to jestem w kropce... Poczekam na rozwój tematu, może coś ciekawego jeszcze wypłynie. |
_________________ Przejdę, przejdę... Zawsze tak było, po uszy w gównie, a nad głową pioruny.
-----------------
http://fiatpunto.com.pl/topic9822.html <-- Mój kropek  |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

|
Zazwyczaj jest tak, że po włożeniu kluczyka do stacyjki od razu go przekręcamy... Stały nawyk, który nieświadomie niszczy stacyjkę, a auta nie są nowe więc kluczyki i stacyjka już przeszły swoje. Wszelaki brud, opiłki wycierającego się kluczyka powoduje wolniejsze działanie zapadek w zamku stacyjki, szybkie przekręcanie kluczyka zaraz po włożeniu powoduje znacznie większe wycieranie zapadek, gdyż nie nadążają ustawić się do odpowiedniej pozycji przed przekręceniem kluczyka.
Elementary w Twoim przypadku nie jest jeszcze tak źle, być może wystarczy tylko przedmuchanie stacyjki sprężonym powietrzem i przesmarowanie jej np. WD40. Powinno chodzić lepiej, ale jak będziesz już miał takie objawy jak grzechom1 to już raczej trzeba będzie się rozglądać za nową stacyjką. |
Fiat 500 Nuova
|
|
|
 |
|
|