750 ml/15 tysięcy km = 50 ml/1000 km. Czy ktoś mógły sprawdzić w instrukcji jakie jest dopuszczalne "branie" oleju dla silnika benzynowego? Wydaje mi się (z naciskiem na "wydaje"), że dopuszczane jest do 100 ml/1000 km.
Ja mam gp 1.9 i mi na 16.000 nic nie wzioł a powinien jeżeli nowe auto bieze olej to znaczy ze sie dociera 1l na tysiąc to tylko w dizlach pozatym na dotarciu trzeba z obrotami uwazac myśle ze do 40 tyś bedzie tobie brał a potem nagle przestanie jak nie to znaczy że zle dotarłaś silnik i do końca swoich dni bedzie brał pozdrawiam Kicia i Mysz
_________________ Fiat GrandePunto 1.9
Grzegorz1976 Ekstremista
Imię: Grzegorz
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 443
Tematy: 24 Skąd: Katowice
To już masz odpowiedź. Jeśli nie masz żadnych wycieków to po prostu kręcisz silnik i on zużywa olej. W moim 1,2 8v zużycie oleju jest na poziomie 0,5 - 0,75l na rok czyli na jakieś 17 tysięcy. Weź też pod uwagę że miska olejowa w GP to tylko 2,4 l pojemności, więc już nawet niewielkie ubytki wynikajace ze zwykłej eksploatacji odbijają się na poziomie na bagnecie. Olej należy kontrolować dość często (ja przynajmnie robię to raz w miesiącu) i ewentualnie dolewać małymi porcjami. I wbrew temu co pisze Wicher silnik ma prawo zużywać olej w zależności od stylu jazdy, byle utrzymywało się to zużycie w należytej normie.
[ Dodano: 29 Sie 2008 08:30 ]
daras napisał:
A mi coś mówi, że Fiat dopuszcza zużycie nawet 1 l. na 1000 km
Niestety tak jest w instrukcji. Ale to nie tylko fiat, opel np też...
[ Dodano: 29 Sie 2008 08:31 ]
michalj napisał:
Czy ktoś mógły sprawdzić w instrukcji jakie jest dopuszczalne "branie" oleju dla silnika benzynowego?
1l (1000ml)/1000km
_________________ Wokół mnie sami egoiści. Wszyscy myślą o sobie tylko ja myślę o MNIE!
Proszę nie podrabiać avatarka z Alem - byłem pierwszy !
GP 2006, Active 1,2 8v + pakiet style, szara dżungla
GP 2007, 360 stopni sporting 1,4 8v - egzotyczny czerwony
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach