| Autor |
Wiadomość |
jk23
Forumowicz
Imię: Jola
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 137
Tematy: 1 Skąd: Poznań
|
Witam,
Problem 1
Od września 2006 uzywam GP 1,2 . Przejechałam już 34tys km. Regularny przeglad miałam po roku. W ASO wlano mi olej na poziomie 3/4 pomiędzy min a max bagneta
W maju zauważyłam, że po przejechaniu 8000km jest pusto.
Dolałam od razu 750ml nowego oleju . Czy to jest normalne że bierze silnik tyle oleju. ASO twierdzą , ze to normalne jak muszę dolać 100ml na 1000km?Co o tym sądzicie. Zaznaczam , że nie stwierdzono żadnych wycieków.
Problem 2
Przy zimnym silniku nie odpala mi klapa bagażnika. Muszę koniecznie przekręcić kluczyk w stacyjce. Po niby naprawie - bez zmian.
Ponieważ nie mam czasu nonstop jeżdzić do serwisu - tylko przeklinam pod nosem. Czy macie na to jakąś rade?
Pozdrawiam i przepraszam za długośc tekstu |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Dzióbel
مدير

Imię: Zbyszek
Dni na forum: 894
Tematy: 36 Skąd: Chełm/Sławno
|
| jk23 napisał: |
| ze to normalne jak muszę dolać 100ml |
ja mam 1.4 8V ale tj. twój lubi po smakować oliwki
- raczej noromalne
drugą kwestię raczej trzeba wyjaśnić .... :] |
|
 |
charlie
Puntoświr

Imię: Don Bartolomeo
Dni na forum: 145
Tematy: 8 Skąd: Wlkp
|
Jak wiesz, poziom olej musi miescic sie w skali miarki, ani mniej, ani wiecej. Dlatego tez powinno lac sie olej na 3/4 miarki, poniewaz na cieplym silniku poziom na miarce bedzie wyższy.
1.2 8V lubi wypic olej, tez tak mam w punto II, trzeba regularnie kontrolowac i uzupelniac, dużo cześciej niż co 8000 km .
Co tzn, nie odpala? Nie odskoczy klapa? Nie zaswieci sie kontrolka? Piszesz, ze musisz przekrecic kluczyc. Tak trzeba zrobic, zeby sie zaswiecila kontrolna otwartej klapy, to musi byc właczony zapłon. |
_________________ fiat punto II SX 1.2 8V http://fiatpunto.com.pl/topic9917.html
italian job
 |
|
|
|
 |
jk23
Forumowicz
|
Witam,
Jeżeli chodzi o klapę bagażnika to po porostu się nie odwiera. O ile pamięć mnie nie myli to w książce do obsługi nie ma informacji, że kluczyk musi być koniecznie w stacyjce. Wiem że należy poziom oleju kontrolować tylko wszyscy właściciele nowych aut przechwalają się ,że nie dolewają " kropli oleju " a moj ciągle spragniony.Moze 'włosi' tak mają? Będę walczyć w ASO dopóki mam jeszcze gwarancje. Dzięki za rady |
|
|
|
|
 |
Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 250
Tematy: 15 Skąd: Hajnówka
|
Moim zdaniem nie powinnaś wcale dolewać oleju do silnika.Miałem przed GP -Seja i Pandę i nigdy mi się nie zdarzyło dolewać oleju.Co do klapy,to powinna sie otwierać nawet jeśli nie ma kluczyka w stacyjce. |
|
|
|
|
 |
krowka
Ekstremista

Imię: Marek
Dni na forum: 538
Tematy: 7 Skąd: Toruń
|
Wicher, każde autko trochę oleju pochłonie. Należy regularnie sprawdzać poziom. Swoim ostro jeżdżę, na trasie do 160km/h - więc nie ma mocnych, że nie zeżre. Dolewkę robiłem przy 14 000 km (około 250 ml), wymiana przy 22 500km.
jk23 Co do zużycia oleju: w instrukcji napisano ile może zjeść. Jeśli silnik tego nie przekroczy, to z ASO nic nie wskórasz. W tym przypadku zużycie jest spore.
Co do bagażnika: nie mam pojęcia. U mnie bez problemu otwiera się od środka (tylko chwilkę trzeba przytrzymać przycisk, mogliby zrobić tak samo w pilocie) i z pilota. |
_________________ Fiat Grande Punto czarny crossover 1.4 8V Emotion 2007
Fiat UNO 45 MKII czerwona strzała |
|
|
|
 |
autofan
Puntoświr
Dni na forum: 392
Tematy: 2
|
jk23 co do oleju to mi nie ubywa, ale jak jeździsz bardzo szybko to silnik może trochę wziąć. Co do klapy to czy możesz ją otworzyć z pilota w kluczyku? U mnie otwiera się przyciskiem ze środka i pilotem bez przekręcenia kluczyka. U Ciebie to wygląda tak że zasilanie jest dopiero po przekręceniu kluczyka, stąd możnaby sądzić że zamek od klapy (kabel zasilajacy) źle Tobie podpięto w miejsce gdzie zasilanie jest dopiero po przekręceniu kluczyka jak np. w światłach i być może starczy przepiąć ten kabel we właściwe miejsce. Ja bym zasugerował w ASO sprawdzenie zasilania |
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8V 77km, Energy, 3 dzwiowy srebny |
|
|
|
 |
Wicher
Puntoświr

Imię: Jerzy
Dni na forum: 250
Tematy: 15 Skąd: Hajnówka
|
krówka-ale nie powinno brakować aż tyle oleju w silniku przy jeździe kobiety,która na pewno nie ma ciężkiego buta. |
|
|
|
|
 |
jk23
Forumowicz
|
Może faktycznie to zasilanie? Podobny problem mam z centralnym zamkiem, raz otwiera drzwi od strony pasazera a raz nie i musze otwierać od środka klamką. Ale czy centralny zamek jest na zasilanie? Po zgłoszeniu niby mi coś tam przeprogramowali. Taki chyba " pic na wode" bo przyjać zgłoszenie musieli. W sumie rza działa raz nie.
[ Dodano: 21 Lip 2008 00:10 ]
| Wicher napisał: |
| nie ma ciężkiego buta. |
Fakt nogę mam małą i but niezbyt cięzki ale raczej jeżdże po mieście " agresywnie " a na trasie raczej wolno max do 11tys. To ile by trzeba dolewać oleju gdyby jeździł facet? A może ktoś wie jaki jest standardowy pobór oleju na ilość przejechanych kilometrów? Pozdrawiam jk |
|
|
|
|
 |
kociniak
Puntoświr

Imię: Paweł
Dni na forum: 699
Tematy: 7 Skąd: Warszawa
|
| Przy zimnym silniku nie odpala mi klapa bagażnika. Muszę koniecznie przekręcić kluczyk w stacyjce. Po niby naprawie - bez zmian. |
| Może faktycznie to zasilanie? Podobny problem mam z centralnym zamkiem, raz otwiera drzwi od strony pasazera a raz nie i musze otwierać od środka klamką. Ale czy centralny zamek jest na zasilanie? |
sprawdz jedna rzecz. Ja u siebie nie mam zdalnego sterowania zamka centralnego i otwieram auto z kluczyka. Czasami jak NIE przekrece do konca kluczyka tak aby bylo slychac klapniecie zamka w drugich drzwiach , to wtedy wlasnie nie otwieraja sie drugie drzwi i nie mozna otworzyc klapy bagaznika. Trzeba poprostu do oporu przekrac kluczyk, oczywiscie nie na sile. |
_________________ >>>Wielka Ruda Kropa GP 1.4<<<
!!! już pierwsza "dwudziecha"!!! |
|
|
|
 |
Tomo
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 565
Tematy: 3 Skąd: NDM-Mazowieckie
|
| ....Przy zimnym silniku nie odpala mi klapa bagażnika. Muszę koniecznie przekręcić kluczyk w stacyjce.... |
Dziwna sprawa z tym bagażnikiem. Napisałaś, że nie otwiera przy zimnym silniku. Czy to znaczy, że jak się rozgrzeje i wyjmiesz kluczyk ze stacyjki to jest OK? U mnie otwieranie działa bez zarzutów ale może tak jak zasugerował krowka za krótko trzymasz przycisk? Sam się na tym złapałem zaraz po kupnie auta i myślałem, że mam usterkę. Jest to takie zabezpieczenie żeby omyłkowo w czasie jazdy nie otworzyć klapy. W niektórych autach jest inaczej np. w Escorcie mojego ojca trzeba było wyłączyć zapłon żeby bagażnik się otworzył. |
_________________ Grande Punto SPORT MultiJet (2006),
Seicento Sporting ABARTH (dobry rocznik 1999 - jest jak wino: im starszy tym lepszy)
UWAGA! Przyjmę Punto Abarth jako darowiznę. Tylko poważne oferty! |
|
|
|
 |
jk23
Forumowicz
|
BINGO !! Od wczoraj starannie przękręcam klucz w drzwiach , aż do " klikniecia " i działa -już moge otworzyć drzwi od pasażera i klape bagażnika bez wkładania klucza do stacyjki . Dr House nie byłby lepszy! Wielkie dzięki !! To co zrobimy z tym olejem, który silnik pobiera w tempie 750ml na 14tys km ( przepraszam poczatkowo podałam 8 tys km ) . Pozdrawiam jk23 |
|
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 712
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
| który silnik pobiera w tempie 750ml na 14tys km |
Czy masz diesla z turbiną? |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 644
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
| daras napisał: |
| Czy masz diesla z turbiną? |
1 post w tym wątku.
1.2 BENZYNA  |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 712
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
| Jaco napisał: |
1 post w tym wątku.
1.2 BENZYNA |
Ups - czytałem i nie zauważyłem
W dieslu takie zużycie byłoby do przyjęcia (zależy jeszcze od stylu jazdy).
Ale w nowej benzynie zużycie 0,7 l. na ok. 15. tyś. km. to chyba sporo? |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
|
|