| Autor |
Wiadomość |
devon58
Sympatyk kropek
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 213
Tematy: 1
|
Witam, chciałbym się was poradzić odnośnie malowania górnego odcinka tylniej klapy.
Wiem ze najlepiej oddac do lakiernika ale za bardzo nie mam teraz funduszy a czeka mnie jeszcze malowanie calej maski. Jestem laikiem jeśli chodzi o lakierowanie auta ale chciałbym sprobowac bo gorzej chyba nie bedzie
Zamieszczam zdjęcia ale wyglada to tak jakby osoba która malowala ta klape za wczesnie albo moze za pozno polozyla klar.
Pytanie jak to teraz zrobic zeby jakos to wygladalo, dodam ze lakier mam zamowiony w mieszalni i jutro odbieram. (element nie ma sladu rdzy).
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 633
Tematy: 17 Skąd: Ustka/Gdańsk
|
ja bym sciagnal ta uszczelke od szyny a najlepiej ( bo szyba ta nie jest klejona) wyjal cala szybe i wtedy malowal .... poza tym drobny papier scierny i pojechal ze starym lakierem usuwajac go na mokro ladnie powinno isc .... pozniej oczywiscie odtluszczenie powierzchni... |
_________________ .:Trance is a natural drug that will heal us all:.
Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik
 |
|
|
|
 |
devon58
Sympatyk kropek
|
Ok to sciagne papierkiem wodnym stary lakier i potem odtłuścić benzyna ekstrakcyjną...co dalej na to....poprosiłbym ewentualnie o jakieś konkretne nazwy środków bo sposobów naczytałem się różnych |
|
|
|
|
 |
cuspis
Puntoświr

Imię: paweł
Dni na forum: 520
Tematy: 14 Skąd: szczecin
|
| Thomas napisał: |
| ja bym sciagnal ta uszczelke od szyny a najlepiej ( bo szyba ta nie jest klejona) wyjal cala szybe |
tak pzry okazji to jak wyjąc tylną szybę, bo mam pod uszczelką trochę rdzy i chciałbym to jakoś zabezpieczyć |
_________________ Punto mk1 sx 1.7 TD 1994 r
http://www.sieczka.com.pl/punto (obsługa i naprawa, książka serwisowa, wymiany, dane techniczne)
 |
|
|
|
 |
devon58
Sympatyk kropek
|
Dzis odebrałem lakier i dodatkowo zaopatrzylem sie w klar i podklad szary.
Wstępnie plan jest taki:
1. Papierkiem pozbywam się lakieru na tym odcinku
2. Czyszczę i odtłuszczam (beznyna ekstrakcyjna) malowana powierzchnie
3. Daje podkład http://www.motipdupli.pl/index.php?next=produkty&m2=2&m3=4
4. na to lakier, kilka warstw (nie wiem za bardzo w jakich odstepach czasowych)
5. Lakier akrylowy (tu tez nie bardzo wiem jak szybko go polozyc)
6. polerka TEMPO po tygodniu
Jak myslicie bedzie ok? szlifować ten podklad przed malowaniem? Proszę o poprawki jeśli cos jest nie tak  |
|
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 566
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
Podkład - matowienie - lakier - matowienie - akryl - polerka.
Co do ilości warstw bazowego lakieru to zależy od tego czym go nanosisz. |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
devon58
Sympatyk kropek
|
Nanoszony będzie niestety sprayem. Matowienie najlepiej papierkiem jakiej gradacji? |
|
|
|
|
 |
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 894
Tematy: 53
|
80 >180 > 400 >500 na gąbce |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 566
Tematy: 14 Skąd: ojczyzna kropka
|
| Xyś napisał: |
| 80 >180 > 400 >500 na gąbce |
Ja polecam papier od 1000 w górę do 2000 i oczywiście na mokro. Trochę roboty jest ale efekt bardzo dobry. 80 to trochę przegięcie nawet w przypadku pierwszego szlifowania po szpachli  |
_________________ Punto 75 HSD
Alfa Romeo 166 Distinctive (2.4JTD niestety)
Fiat 500 Nuova
Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne  |
|
|
|
 |
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 894
Tematy: 53
|
źle doczytałem sory mój bład ... myślałem ze jedziesz do blachy ... a jak tylko lakier kładziesz to tak jak mrider pisze wodny od 1000 w góre
[ Dodano: Sro Lip 23, 2008 9:53 am ]
a dwa że można kupić specjalna paste do usuwania lakieru i do tego szary hamat i na mokro ładnie schodzi |
_________________ Wyrażam wyłącznie prywatne poglądy, do czego mam prawo zgodnie z Art. 54 Konstytucji RP
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny |
|
|
|
 |
|
|