Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Lakierowanie klapy tylnej - jak się do tego zabrać Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
devon58
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 213
Tematy: 1

Post #147390 Wysłany: 20 Lip 2008 15:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, chciałbym się was poradzić odnośnie malowania górnego odcinka tylniej klapy.

Wiem ze najlepiej oddac do lakiernika ale za bardzo nie mam teraz funduszy a czeka mnie jeszcze malowanie calej maski. Jestem laikiem jeśli chodzi o lakierowanie auta ale chciałbym sprobowac bo gorzej chyba nie bedzie Wink

Zamieszczam zdjęcia ale wyglada to tak jakby osoba która malowala ta klape za wczesnie albo moze za pozno polozyla klar.

Image

Image

Image

Pytanie jak to teraz zrobic zeby jakos to wygladalo, dodam ze lakier mam zamowiony w mieszalni i jutro odbieram. (element nie ma sladu rdzy).

Pozdrawiam.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
Thomas
Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 633
Tematy: 17

Post #147400 Wysłany: 20 Lip 2008 15:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ja bym sciagnal ta uszczelke od szyny a najlepiej ( bo szyba ta nie jest klejona) wyjal cala szybe i wtedy malowal .... poza tym drobny papier scierny i pojechal ze starym lakierem usuwajac go Smile na mokro ladnie powinno isc .... pozniej oczywiscie odtluszczenie powierzchni...

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
devon58
Sympatyk kropek

Post #147456 Wysłany: 20 Lip 2008 16:34 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ok to sciagne papierkiem wodnym stary lakier i potem odtłuścić benzyna ekstrakcyjną...co dalej na to....poprosiłbym ewentualnie o jakieś konkretne nazwy środków bo sposobów naczytałem się różnych
cuspis
Puntoświr

Imię: paweł
Dni na forum: 520
Tematy: 14

Post #147478 Wysłany: 20 Lip 2008 18:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Thomas napisał:
ja bym sciagnal ta uszczelke od szyny a najlepiej ( bo szyba ta nie jest klejona) wyjal cala szybe

tak pzry okazji to jak wyjąc tylną szybę, bo mam pod uszczelką trochę rdzy i chciałbym to jakoś zabezpieczyć

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
devon58
Sympatyk kropek

Post #147992 Wysłany: 21 Lip 2008 21:25 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzis odebrałem lakier i dodatkowo zaopatrzylem sie w klar i podklad szary.
Wstępnie plan jest taki:

1. Papierkiem pozbywam się lakieru na tym odcinku
2. Czyszczę i odtłuszczam (beznyna ekstrakcyjna) malowana powierzchnie
3. Daje podkład http://www.motipdupli.pl/index.php?next=produkty&m2=2&m3=4
4. na to lakier, kilka warstw (nie wiem za bardzo w jakich odstepach czasowych)
5. Lakier akrylowy (tu tez nie bardzo wiem jak szybko go polozyc)
6. polerka TEMPO po tygodniu

Jak myslicie bedzie ok? szlifować ten podklad przed malowaniem? Proszę o poprawki jeśli cos jest nie tak Wink
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 566

Post #148023 Wysłany: 22 Lip 2008 00:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Podkład - matowienie - lakier - matowienie - akryl - polerka.
Co do ilości warstw bazowego lakieru to zależy od tego czym go nanosisz.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
devon58
Sympatyk kropek

Post #148112 Wysłany: 22 Lip 2008 08:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nanoszony będzie niestety sprayem. Matowienie najlepiej papierkiem jakiej gradacji?
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 894
Tematy: 53

Post #148347 Wysłany: 22 Lip 2008 21:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

80 >180 > 400 >500 na gąbce

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 566

Post #148404 Wysłany: 23 Lip 2008 00:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Xyś napisał:
80 >180 > 400 >500 na gąbce

Ja polecam papier od 1000 w górę do 2000 i oczywiście na mokro. Trochę roboty jest ale efekt bardzo dobry. 80 to trochę przegięcie nawet w przypadku pierwszego szlifowania po szpachli Wink

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Xyś
Ojciec założyciel

Ostrzeżenia: 3/3
Dni na forum: 894
Tematy: 53

Post #148460 Wysłany: 23 Lip 2008 08:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

źle doczytałem sory mój bład ... myślałem ze jedziesz do blachy ... a jak tylko lakier kładziesz to tak jak mrider pisze wodny od 1000 w góre

[ Dodano: Sro Lip 23, 2008 9:53 am ]
a dwa że można kupić specjalna paste do usuwania lakieru i do tego szary hamat i na mokro ładnie schodzi

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat