Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Problem z hamulcenm nożnym Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
weksla
Puntomaniak

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 242
Tematy: 19

Post #151880 Wysłany: 01 Sie 2008 18:51 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziś miałem sytuacja takiego typu. Jechałem ok 60km/h, naciskałem pedał hamulca tak jak zwykle, a on prawie nie zahamował, okazało się że "skok hamulca" się wydłużył. Zawsze delikatnie naciskałem hamulec i samochód zwalniał, a dziś było inaczej, Jechałem dalej i było już w porządku, lekkie naciśniecie hamulca powodowało zwalnianie samochodu. Co nawala???
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV
مدير

Imię: Michał
Ostrzeżenia: 1/3
Dni na forum: 896
Tematy: 155

Post #152076 Wysłany: 02 Sie 2008 12:46 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zacząłbym od odpowietrzenia układu razem z wymianą płynu hamulcowego, jak się problem powtórzy, to będziemy kombinować Smile

Puntomaniak

Post #152313 Wysłany: 03 Sie 2008 12:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

W środę przyjdzie kumpel do mnie z przyrządem do sprawdzenia konieczności wymiany płynu chłodniczego.
kiedyś mechanik mi powiedział, że bębny będzie trzeba wymienić, ale to nie priorytet. Trochę się przejąłem tym, wciskam pedał hamulca a on taki miękki.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jak
Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 512
Tematy: 5

Post #152426 Wysłany: 03 Sie 2008 19:20 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

weksla napisał:
W środę przyjdzie kumpel do mnie z przyrządem do sprawdzenia konieczności wymiany płynu chłodniczego.
kiedyś mechanik mi powiedział, że bębny będzie trzeba wymienić, ale to nie priorytet. Trochę się przejąłem tym, wciskam pedał hamulca a on taki miękki.

A co ma płyn chłodniczy do skuteczności hamowania?

مدير

Post #152431 Wysłany: 03 Sie 2008 19:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Żeby sprawdzić stan płynu hamulcowego to pomiaru nie dokonuje się ze zbiorniczka tylko spuszcza się trochę płynu z zacisków Smile Gdyż układ ten nie ma żadnego obiegu i nic sie nie miesza Smile
Tyle samo roboty co przy wymianie... :]

Puntomaniak

Post #152611 Wysłany: 04 Sie 2008 11:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cytat:
A co ma płyn chłodniczy do skuteczności hamowania?

widać że z Ciebie fachowiec, jak nie wiesz co pisac to nic nie pisz
ipIV
مدير

Post #152615 Wysłany: 04 Sie 2008 11:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

weksla napisał:
widać że z Ciebie fachowiec, jak nie wiesz co pisac to nic nie pisz

No też się zastanawiam, co ma płyn mający za zadanie chłodzić silnik do hamulców Szczerbol
Ja założyłem, że nie chodziło Ci o płyn Chłodniczy tylko Hamulcowy Smile

Puntoświr

Imię: Jacek
Dni na forum: 512
Tematy: 5

Post #152697 Wysłany: 06 Sie 2008 17:50 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja też się domyśliłem, ale według WEKSLA jestem niedouczony, no to dawaj Stary i doucz mnie jaki wływ na hamulce ma płyn chłodniczy. Jestem chłonny wiedzy Laughing

[ Dodano: 06 Sie 2008 18:50 ]
Chyba się nie doczekam wykładu, a szkoda, bo miałem jeszcze jedno pytanie. Mianowicie, jaki wpływ na globalne ocieplanie ma rodzaj płynu spryskiwaczy. Laughing

Puntomaniak

Post #164168 Wysłany: 01 Wrz 2008 12:13 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Faktycznie niedoczytałem dokładnie, chodziło mi o płyn hamulcowy oczywiscie.
Po wymianie płyny hamulce działały wporządku. Do wczorajszego incydentu.
Sytuacja sie powtórzyła hamulce nie zadziałały i wylądowałem w rowie
Image

Okazało się że wężyk hamulcowy poszedł.
ale teraz pytanie czy wężyk pękł w wyniku kolizji czy podczas hamowania??
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 539
Tematy: 37

Post #164171 Wysłany: 01 Wrz 2008 12:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

weksla: wężyk mógł pęknąć pod wypływem czasu. U mnie tak właśnie było. Auto ma 11 lat i zaczęło ubwać płynu hamulcowego. Przegląd kół zrobiłem no i przy przednim wężyk był popękany.

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
lioton
Puntoświr

Imię: Slawcio
Dni na forum: 161

Post #164190 Wysłany: 01 Wrz 2008 12:42 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dobrze że rów był w miarę płytki Very Happy Very Happy Very Happy
Ja osobiście mniej więcej co miesąc sprawdzam stan wszystkich przewodów.

Na tym punkcie jestem wyjątkowo wyczulouny.
Mojemu tacie kiedys w maluszku poszły wszyskie hamulce a że ręczny też zbytnio nie trzymał to maluszek zakończył swój żywot na słupie.
Mojej mamie podobna żecz sie stała w 125p tylko że w tym przypadku ręczny trzymał i jedyną konsekwencją było zupełnie zatamowane skrzyżowanie. Mr. Green
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misieq79
Puntoświr

Dni na forum: 632
Tematy: 14

Post #164294 Wysłany: 01 Wrz 2008 19:58 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jak napisał:
doucz mnie jaki wływ na hamulce ma płyn chłodniczy. Jestem chłonny wiedzy

No staaary... jak jeździsz bez płynu chłodniczego to hamulce mogą nie być potrzebne... kwestia czasu aż auto zacznie hamować silnikiem Yyk...

Speed doesn't kill. Stupidity does, though.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lk73
Sympatyk kropek

Dni na forum: 205
Tematy: 1

Post #164961 Wysłany: 04 Wrz 2008 07:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

weksla napisał:
Dziś miałem sytuacja takiego typu. Jechałem ok 60km/h, naciskałem pedał hamulca tak jak zwykle, a on prawie nie zahamował, okazało się że "skok hamulca" się wydłużył. Zawsze delikatnie naciskałem hamulec i samochód zwalniał, a dziś było inaczej, Jechałem dalej i było już w porządku, lekkie naciśniecie hamulca powodowało zwalnianie samochodu. Co nawala???

Miałem praktycznie identyczną sytuację wczoraj. Jadę sobie no i chciałem zachamować, a tu pedał hamulca w pierwszym naciśnięciu wpada jak w masło, naciskam drugi raz i jest ok. W każdym razie tak cieplutko to dawno mi się nie zrobiło. Sytuacja powtórzyła mi się jeszcze raz po paru kilometrach. Po tych dwóch sytacjach przejechałem może ze 150 km i nic się nie działo podobnego. Trzeba będzie sprawdzić układ hamulcowy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat