Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Wariujący licznik. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
sobek171
Sympatyk kropek

Imię: Sebastian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 154
Tematy: 7

Post #154350 Wysłany: 08 Sie 2008 14:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam, zakupiłem nowy licznik do punto na linkę, myslałem ze w moim kropku jest linka wytarta bo wskazówka mi wariowała skakała w czasie jazdy do 200 a czasem sie zawiesila w miejscu . Po wykreceniu mojego licznika okazało sie ze jest to licznik bez linki tylko elektryczny co może byc przyczyną tak zachowującej sie wskazówki? Gdzie mogę kupić sam prędkościomierz? Z góry dzięki.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
mrider
Puntoświr

Dni na forum: 567
Tematy: 14

Post #154542 Wysłany: 09 Sie 2008 00:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie za to licznik w czasie jazdy lubił nagle pokazać zero. WD40 i do dzieła Smile Przeczyściłem cały mechanizm prędkościomierza, styki trzech przewodów wychodzących z prędkościomierza i przykręconych do styków obudowy oraz wszystkie styki na kostkach podpinanych do licznika. Działa teraz idealnie.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 379
Tematy: 18

Post #155157 Wysłany: 10 Sie 2008 19:43 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Moim zdaniem masz problem z linka lub gniazdem w liczniku lub samym ślimakiem . Na początek możesz wyciągnąć licznik wsadzić sama linkę do prędkościomierza i sprawdzić luz. Mozę być on minimalny ale nie zadłuży. Następnie przyjrzyj sie dobrze lince czy nigdzie nie jest pęknięta lub nadwyrężona. U mnie właśnie tak było i było to powodem ze licznik drgał. Ostatnim miejscem będzie odkręcenie ślimaka i sprawdzenie stanu zębów . Jak będzie dobry możesz go przeczyścić i nasmarować.

Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 197
Tematy: 5

Post #155169 Wysłany: 10 Sie 2008 20:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty.

Zarówno sobek171 jak i mrider piszą w swoich postach że mają liczniki elektryczne, a ty piszesz o problemie z linką, gniazdem lub ślimakiem. U nich te podzespoły nie występują.

mrider
Puntoświr

Post #155279 Wysłany: 11 Sie 2008 00:49 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika.

Trzy baki paliwa - ok. 650zł. Opłaty za przejazd autostradami - ok. 250zł. Zobaczyć na autostradzie niebieskie Lamborghini z kogutami na dachu - Bezcenne Szczerbol
sobek171
Sympatyk kropek

Post #155287 Wysłany: 11 Sie 2008 04:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mrider napisał:
Dokładnie tak jak napisał dario76. Wracając do tematu to jeśli smarowanie nie pomoże, warto sprawdzić sam impulsator i styki na nim. Zapomniałem dodać że to coś też czyściłem, a z opinii mechaników dowiedziałem się że to lubi się psuć...
Impulsator jest zamontowany w górnej części mechanizmu różnicowego skrzyni na jednej śrubce, w tym miejscu gdzie w zwykłych skrzyniach wychodzi linka. Najlepsze dojście jest od spodu auta (okolice przekładni kierowniczej i łączenia skrzyni z lewarkiem) choć i tak trzeba się trochę pogimnastykować i zdemontować osłonę silnika.
.

Może wrzucił bys jakieś foto w którym miejscu to się znajduję?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
mrider
Puntoświr

Post #155469 Wysłany: 11 Sie 2008 11:02 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić.

sobek171
Sympatyk kropek

Post #155537 Wysłany: 11 Sie 2008 12:08 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

mrider napisał:
Z fotką będzie ciężko bo nie mam obecnie dostępu do kanału... Ale postaram się coś zrobić.

Wielkie dzieki.
ZAKRZA
Puntoświr

Imię: Tomek
Dni na forum: 379
Tematy: 18

Post #155640 Wysłany: 11 Sie 2008 15:29 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

dario76 napisał:
ZAKRZA bym był wdzięczny jak byś czytał dokładnie posty.

Sory koledzy bo jakoś mi sie przeczytało i zrozumiałem ze on kupił elektroniczny licznik a w swoim ma na linkę. Elektroniczny to już inna bajka. Confused

Puntoświr

Imię: Darek
Dni na forum: 197
Tematy: 5

Post #155834 Wysłany: 11 Sie 2008 20:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zgonimy to na czas wakacyjnego rozkojarzenia Very Happy . Liczy się to że chciałeś pomóc.
A swoją drogą to cenie ludzi którzy potrafią się przyznać do błędu (pomyłki) na forum.
Bo na forum już znalazłem kilka kwiatków, którzy klepią posty z kosmosu lub poprostu piszą o tym o czym nie mają pojęcia (widocznie idą na ilość, nie na jakość)

[ Dodano: 11 Sie 2008 21:36 ]
Chodzi mi o to że w temacie w którym najprawdopodobniej zauważyli że nie mają racji (brak dalszej dyskusji na dany temat ) omijają ten temat, choć na forum są nadal aktywni.

mrider
Puntoświr

Post #156070 Wysłany: 12 Sie 2008 13:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

sobek171 niestety fotki zbyt dobrej nie mam, bo nie znalazłem wolnego kanału... Zrobiłem fotkę od góry, być może to w jakiś sposób Ci pomoże.

Image

Impulsator znajduje się w zaznaczonym miejscu, pod prętem łączącym mechanizm wybierania biegów z kabiną. Jest to taka jakby tulejka wystająca ze skrzyni, zakończona czapką z wtyczką, z podpiętymi kabelkami. Od góry dojście jest bardzo słabe.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat