| Autor |
Wiadomość |
garys
Puntoświr

Imię: Przemo
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 895
Tematy: 13 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany:
10 Sty 2008 15:15 |
  |
Wracając do konkretów.
Jestem po wizycie w ASO celem zmiany softu.
i tak:
Fiat oficjalnie wydał dwie poprawki softu w sprawie opisanej w tym temacie usterki (komunikat i kontrolka temp.)
Jedno usprawnienie polega na wyłączaniu pewnych funkcji/elementów komputera przy dłuższym postoju auta które czerpały niepotrzebnie prąd (narazie teoria). To mi wgrali. (Zaraz po pierwszej nocy komunikat znów się pojawił)
Druga, gość sam nie potrafił jej opisać (odpowiedzialna za "szalejący wskaźnik") Tego mi nie wgrali bo, UWAGA:
"Dopiero nad tym pracują (zespół fiata), ponieważ nie można tego wgrać do pewnych wersji body kompa" w tym i mojej. Zebrali dane, a wydruki poszły do Fiata - nadal nad tym pracują.  |
_________________ GP 1.4 77KM ENERGY |
|
|
|
 |
Grandziak
Przyjaciel
|
|
|
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć! |
 |
zwierzak403
Sympatyk kropek

Dni na forum: 340
Tematy: 0 Skąd: pomorskie
|
Wysłany:
10 Sty 2008 19:04 |
  |
Witam.
Co oni pitolą w tym ASO? Mam wrażenie, że podeszli do tematu od ...py strony, przepraszam za szczerość. Co by nie mówić, ten komunikat o wysokiej temperaturze silnika wiąże się i to bezsprzecznie z niskim, powiem więcej, bardzo niskim stanem naładowania akumulatora. Zatem o tyle, o ile mogę zgodzić się z tezą, że ograniczenie poboru prądu przez body komp wpłynie na "odsunięcie" w czasie wyładowania akumulatora, to już zupełnym oszołomstwem jest zamiar takiego modyfikowania softu, aby nie reagował na spadki napięć. Sądzę nieskromnie, że jeśli tak się stanie, to niewątpliwie kosztem funkcjonalności samego oprogramowania. Podsumowując, uważam, że należy podnieść skuteczność ładowania akumulatora, co przyczyni się do jego doładowywania szczególnie w przypadku krótkich przebiegów aut, stosować akumulatory z niskim prądem samorozładowania, co umożliwi dłuższe postoje pojazdów, szczególnie w niskich temperaturach. Stosowane podstawowe modele Varty są niewystarczające, szybko kończą swój żywot.
pozdrawiam |
_________________ Grande Punto 1.4 8V 77KM 5d Dynamic niebieski
marzec 2007 |
|
|
|
 |
golab
Przyjaciel

Imię: Marcin
Dni na forum: 876
Tematy: 21 Skąd: Morąg
|
Wysłany:
10 Sty 2008 19:08 |
  |
To Ty nie wiesz? Teraz kompy sterują wszystkim, nawet stanem naładowania akumulatora. Piszesz nowy program i masz aku naładowany bez użycia prostownika.  |
_________________ Grande Punto 1.4 77KM Energy
5-drzwiowy .:. dziki wąż piaskowy .:. szybki i wściekły!  |
|
|
|
 |
zwierzak403
Sympatyk kropek

Dni na forum: 340
Tematy: 0 Skąd: pomorskie
|
Wysłany:
10 Sty 2008 19:16 |
  |
Hehe!
Chyba sobie program dzisiaj nabazgram, co by mi portfel podrasował.
Ostatnio mam wrażenie, że coś mi go RAR-em spakowało  |
_________________ Grande Punto 1.4 8V 77KM 5d Dynamic niebieski
marzec 2007 |
|
|
|
 |
Jaco
Moderator

Dni na forum: 646
Tematy: 12 Skąd: Podbeskidzie
|
Wysłany:
10 Sty 2008 19:17 |
  |
zwierzak403
Jak wymieniają u nas powinni najlepiej wstawiać Centre 50 Ah. Ma dobre parametry.
Co do reszty Twojego postu masz rację, ale raczej w przypadku GP powiedziałbym żeby usunęli ten prądożerny rozrusznik i zastąpili go innym (w modelach nowo produkowanych) bo to on jest winny temu.
Ale jak ktoś robi krótkie trasy i to często - to każde auto bez względu na markę będzie miało problem. Bo aku padnie tak czy tak
Przy krótkich trasach należy liczyć się z podładowaniem Aku i pilnowaniem tego. A nawet z wymianą Aku częściej niż normalnie. |
_________________ FIAT Grande Punto 90 KM MultiJet |
|
|
|
 |
Grzegorz f
Puntomaniak

Dni na forum: 695
Tematy: 3 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany:
10 Sty 2008 21:08 |
  |
| zwierzak403 napisał: |
Witam.
Co oni pitolą w tym ASO? Mam wrażenie, że podeszli do tematu od ...py strony, przepraszam za szczerość. Co by nie mówić, ten komunikat o wysokiej temperaturze silnika wiąże się i to bezsprzecznie z niskim, powiem więcej, bardzo niskim stanem naładowania akumulatora. Zatem o tyle, o ile mogę zgodzić się z tezą, że ograniczenie poboru prądu przez body komp wpłynie na "odsunięcie" w czasie wyładowania akumulatora, to już zupełnym oszołomstwem jest zamiar takiego modyfikowania softu, aby nie reagował na spadki napięć. Sądzę nieskromnie, że jeśli tak się stanie, to niewątpliwie kosztem funkcjonalności samego oprogramowania. Podsumowując, uważam, że należy podnieść skuteczność ładowania akumulatora, co przyczyni się do jego doładowywania szczególnie w przypadku krótkich przebiegów aut, stosować akumulatory z niskim prądem samorozładowania, co umożliwi dłuższe postoje pojazdów, szczególnie w niskich temperaturach. Stosowane podstawowe modele Varty są niewystarczające, szybko kończą swój żywot.
pozdrawiam |
Zgadzam się z kolegą że po prostu do Fiata wkładają najgorsze akumulatory a w serwisie zamiast wymienić aku na porządny to wymyślają tematy zastępcze typu przeprogramowanie kompa, rozrusznik. Podobną sytuację miałem w Punto II, tam wsadzili Magneti Mareli 40Ah z prądem rozruchu 200 A i pierwszej zimy już były kłopoty, nie chcąc się wkurzać w serwisie poszedłem do sklepu i kupiłem Centrę też 40Ah ale prąd rozruchu 320A. Od tego czasu aż do dnia dzisiejszego Punciak zawsze zapala bez problemu i czuję że temat mojego aku pewnie się tak zakończy że będę musiał kupić sobie aku w sklepie tyle tylko, że to oto nie chodzi żeby kupować sobie akumulatory do samochodów prawie za 50 tyś. |
_________________ Grande Punto 3D 1.4/8V Energy+Comfort, Szary Chemical |
|
|
|
 |
garys
Puntoświr

|
Wysłany:
10 Sty 2008 21:11 |
  |
| zwierzak403 napisał: |
Witam.
pozdrawiam |
Raczej plotą Ci od Fiata, bo to z nimi się skontaktował serwisant.
Fiat od stycznia wypuścił poprawki w sofcie, jednak z tego co widze są to jakieś wersje beta
Nie mniej jednak nigdy bym nie przypuszczał że wymyślą takie rozwiązanie i szczerze wątpie w jego skuteczność.
Przecież projektując elektryke z góry zakłada się pewne usprawnienia w "prądożerności" i nie sądze by wyłączenie w gotowym modelu jakiś kilku modułów rozwiązało sprawę.
Temat jest jak narazie troche męczący, o wymianie aku nie chcą rozmawiać, trwa oczekiwanie na soft a jak się zima skończy to i problem z niedoładowaniem zniknie. |
|
|
|
 |
daras
Puntoświr

Dni na forum: 714
Tematy: 19 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany:
11 Sty 2008 07:25 |
  |
Pozwolę, nie zgodzić się z opinią kolegów, że wkładają nam najgorszy akumulator - czyli Varta.
Varta jest bardzo dobrej jakości aku, pewnie lepszej niż centra a przynajmniej porównywalnej. Problem jest gdzie indziej.
To co sprawdza się w klimacie, powiedzmy 70% Europy nie sprawdzi się u nas i w skandynawii pewnie też. Zwróćcie uwagę, że u nas praktycznie przez cały rok jest zimno, a zima (i temperatury ujemne) często trwa nawet 6 miesięcy w roku.
Wystarczyłoby więc montować aku i alternator dostosowany do zimnej strefy klimatycznej i nie byłoby problemu.
Podobnie z termostatem.
A że jesteśmy prawie w strefie podbiegunowej świadczy choćby obowiązek całodobowej jazdy z włączonymi światłami mijania ;-)
Swoją drogą ciekawe właśnie jakie aku są w wersjach skandynawskich?
Bo to, że fabrycznie mają osłonę dolną silnika już ktoś tu pisał. |
_________________ Grande 1.3 JTD Multijet 16V
Energy '06 |
|
|
|
 |
garys
Puntoświr

|
Wysłany:
11 Sty 2008 14:42 |
  |
OT: daras idąc tym tropem to i zawieszenie powinno być specjalnie projektowane pod kątem polskiej charakterystyki dróg
Pozatym z tymi ujemnymi temperaturami nie jest tak tragicznie - nie mamy znowu takich srogich zim (przynajmniej od pewnego czasu).
Powiem więcej, u mnie problem ten pojawił się zaraz przy pierwszych przymrozkach. Auto jest garażowane i nie stoi całymi miesiącami na mrozie. Ten argument do mnie nie przemawia  |
|
|
|
 |
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 438
Tematy: 5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany:
11 Sty 2008 16:03 |
  |
|
|
|
 |
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 539
Tematy: 37 Skąd: Kotlarnia/Opole
|
Wysłany:
11 Sty 2008 16:04 |
  |
| michalj napisał: |
| garys napisał: |
| Auto jest garażowane i nie stoi całymi miesiącami na mrozie. |
W blaszanym garażu możesz mieć temperatury sporo niższe niż na zewnątrz. |
A to niby jakim cudem? |
_________________ Pompa cieczy chłodzącej - 150 zł
Jazda z prędkością 180 km/h - bezcenne
Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
=> LPG sucks  |
|
|
|
 |
michalj
Puntoświr

Imię: Michał
Dni na forum: 438
Tematy: 5 Skąd: Legionowo
|
Wysłany:
11 Sty 2008 18:49 |
  |
| STax napisał: |
| michalj napisał: |
| garys napisał: |
| Auto jest garażowane i nie stoi całymi miesiącami na mrozie. |
W blaszanym garażu możesz mieć temperatury sporo niższe niż na zewnątrz. |
A to niby jakim cudem? |
Chociażby takim, że blacha w takim wypadku pracuje jak radiator, oziębiając się znacznie (gdy temperatury spadają) i utrzymując te temperatury mimo ocieplenia na zewnątrz? Dodatkowo (praktyczny) brak ruchu powietrza wewnątrz nie wpływa pozytywnie na ogrzewanie się wnętrza. |
_________________ Michał Jazłowiecki (michalj)
Fiat Grande Punto Dynamic + Komfort (2007), 1.4 8v 77 KM, szary Jungle, 5d |
|
|
|
 |
adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 554
Tematy: 13 Skąd: Poznań
|
Wysłany:
11 Sty 2008 19:05 |
  |
Kto tam pisał że ostatnio nie było srogich zim? My na pewno o Polsce mówimy?  |
|
|
|
|
 |
Yoka
Moderator

Dni na forum: 646
Tematy: 22 Skąd: Tychy
|
Wysłany:
11 Sty 2008 22:10 |
  |
adi.degora obecne zimy to wiosna w porównaniu z tym co było 20 lat temu  |
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1.4 8V ACTIV
65.000 km
Tylko Chuckowi Norrisowi w ogóle nie psuje sie Grande Punto |
|
|
|
 |
garys
Puntoświr

|
Wysłany:
11 Sty 2008 23:48 |
  |
| adi.degora napisał: |
Kto tam pisał że ostatnio nie było srogich zim? My na pewno o Polsce mówimy?  |
Ja
Srogie, np, dwa tygodnie zimy nie wchodzą w gre ale np. już klika tygodni ciągłych śniegów i mrozów jak za dawnych czasów
A miałem na myśłi tylko to, że akumulator jak i elektronika powinny znieść klika dni lekkich przymrozków, przecież chyba robią jakieś testy przy ujemnych temp. |
|
|
|
 |
|
|
|
[ Strona wygenerowana w: 1.028707 sekund ] :: [ 73
zapytań SQL ] :: [ Kompresja GZIP wyłączona ]
|