Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Piszczące i blokujące się hamulce Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
alf
Sympatyk kropek

Imię: alf
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 350
Tematy: 1

Post #161332 Wysłany: 26 Sie 2008 19:26 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam!!! miałem podobne przypadki co kolega ze blokowaniem hamulców w fiacie 125 i 126p , robiłem to samo co kolega próbując dojść do tego co jest nie tak i okazało się że to wina pompy hamulcowej . W pierwszym przypadku tj. fiat 125 wymieniłem już wszystko na końcu pompę i pomogło , a w 126p na początku i też pomogło , oczywiście opisałem to wszystko skrótem pozdrawiam!!!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
grzechom1
Sympatyk kropek

Dni na forum: 180
Tematy: 2

Post #161961 Wysłany: 27 Sie 2008 21:55 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

alf a ile kosztowała Cię wymiana tej pompy?
Czy możliwe, że u mnie też pompa już wysiada? Ja mam wrażenie, że winne są tutaj tłoczki, które nie chcą cofać się po wciśnięciu pedału hamulca, ale może się mylę, bo na nowych tłoczkach i gumkach problem nadal istnieje. Wymiana ich pomogła tylko na jedno koło...
alf
Sympatyk kropek

Imię: alf
Dni na forum: 350
Tematy: 1

Post #162189 Wysłany: 28 Sie 2008 09:47 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

och ile kosztowała nie pamiętam to było w 1992r. i 1995r. Nie twierdzę że może być pompa ale pytałeś czy ktoś miał podobne przypadki. Ja do fiata125 kupiłem pompę na szrocie a do maluch kupiłem w sklepie nówka. Może napiszę dokładniej a więc w obu przypadkach grzały się przednie hamulce, tak bardzo, że się kopciło i kołpaki plastikowe z malucha odpadły, również w obu sytuacjach blokowały się hamulce czego rezultatem było grzanie się tarcz i klocków w 125 ,bębnów i szczęk w126. W dużym fiacie wymieniłem kolejno : klocki, tarcze,przewody, zaciski, płyn hamulcowy i na samym końcu pompę a więc kosztowna nauka jak dla mnie. W 126p po wcześniejszych przeżyciach z 125 wymieniłem pompę na samym początku jak zaczęły mi się grzać hamulce. Moja podpowiedz jest taka jeśli sprawdzałeś zaciski i są sprawne (w teorii )przewody wymieniłeś to jest duże prawdopodobieństwo że to może być pompa. Proponuję też poszukać wiadomości teoretycznych na temat samego działania układu hamulcowego drogą dedukcji może uda Ci się dojść do sedna sprawy. Pozdrawiam i życzę powodzenia

[ Dodano: 28 Sie 2008 09:47 ]
A jeszcze jedno czy podczas tego jak się grzeją tarcze, nie masz pedała od hamulca trochę twardszego??? (bez ukrytych aluzji)
cyklista
Puntomaniak

Dni na forum: 155
Tematy: 7

Post #162624 Wysłany: 28 Sie 2008 19:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Popieram ze szlifownie klockow to kompletna głupota.A jesli chodzi o ten problem z grzejacymi sie tarczami to spotkalem sie z podobna sprawa juz w innych autach.Jesli wszystko jest faktycznie ok.To znaczy tloczki sie nie zacieraja ani klocki w prowadnicach to moga byc jeszcze dwie sprawy.Moze byc uszkodzona pompa hamulcowa.Spuchniete tloczki i zabrudzona i jak wtłoczysz plyn to juz potem ma problem z powrotem.A kiedys juz dwa razy sie spotkalem z problemem ze bylo uszkodzone serwo.A wlasciwie to ze zatykal sie w nim taki maly otworek.I tez byl problem ze puszczajac pedał hamulca serwo nadal blokowalo pompę.I byl to problem z ktorym kilka warsztatow nie moglo sobie poradzic.Wiec proponuje to sprawdzic.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat