Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

Fiat Punto II 1.2 16V - Czerwona Strzała Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
kaczy87
Sympatyk kropek

Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 108
Tematy: 1

Post #157898 Wysłany: 17 Sie 2008 20:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Na początek witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum. Nie lubię "wjeżdżać" na forum z tematem o swoim aucie, ale pomyślałem, że to jest wybitnie tematyczne i na początek pokażę czym jeżdżę.

Mój egzemplarz to 3-drzwiowa "kropka", która na świat przyszła w 2001 roku, pierwsza rejestracja to październik. Jeździła nim kobieta, ja nabyłem go jako auto używane w 2007 roku (czerwiec). W momencie kupna auto miało przebieg 39 110 km. Po ponad roku użytkowania na liczniku jest już 52600 km.
Mój egzemplarz ma pod maską 1,2 litrowy motor - jednak jest to wersja 16 zaworowa - moc maksymalna to 80 KM. Wyposażenie jest przyzwoite: 2xairbag, centralny zamek (bez pilota), elektryczne szyby, blokada skrzyni. Brakuje klimatyzacji choć w tym czasie nie była przecież tak popularna jak obecnie. Po pewnym czasie dokupiłem radio z MP3 marki Watson - ma USB i absolutnie spełnia moje wymagania dotyczące audio. I tu plus dla Fiata - ma naprawdę niezłe głośniki (ja mam 4).

Jakie są moje odczucia dotyczące użytkowania auta? Po pierwsze silnik, jest naprawdę niezły, gdy auto nie jest obciążone bdb radzi sobie z masą pojazdu, pomaga niezłe zestopniowanie skrzyni biegów, choć żeby "coś się działo" trzeba kręcić motor powyżej 3000 obr/min. Wtedy wyprzedzanie nie nastręcza większych problemów. Przejdźmy do spalania - auto służy mi głównie w weekendy ( na studiach wolę tramwaj lub autobus) i raczej na krótkich dystansach - typowa jazda miejska, dużo zatrzymań, pasażerowie na pokładzie - w takich warunkach auto spala około 8 litrów. W trasie: 4 facetów plus pełny bagażnik ( dynamiczna jazda głównie po górach) wyszło mi 7,5 litra. To chyba niezły wynik.

Jak z trzymaniem się asfaltu? Niestety, moje opony już dokonują żywota i auto się wyraźnie ślizga, jednak ogólne zachowanie pojazdu jest łatwe do przewidzenia. Mogłoby być trochę twardsze ale to przecież miejskie wozidełko klasy B. Co mogę powiedzieć, to to, że nie kładzie się tak jak Clio II.

W środku jest dość miejsca dla 4 osób, piąta już wchodzi na wcisk, z przodu jest całkiem komfortowo, fotele mogłyby lepiej trzymać.

Czy coś się działo w czasie eksploatacji? Było parę rzeczy:
1. Tłumik - odpadł w drodze z Wrocławia..
2. Gałka skrzyni biegów, wyskakiwała - została sklejona, na razie się "trzymie"
3. Fotel pasażera - problemy z przesuwaniem - spowodowane najprawdopodobniej nieumiejętnym obchodzeniem się z nim przez współpasażerów. Na dniach będzie w serwisie dochodzenie.
4. Zerwane lusterko prawe podczas pobytu na ulicy - wiadomo, życie.

Ogólnie jestem zadowolony z eksploatacji - Punto to naprawdę dobre auto na "pierwszy raz". Oczywiście ma pewne wady albo swoje "dziwoty"(sprzęgło twarde jak w sportowym aucie Shocked ).
Poniżej fotki mojej kropki:

Ogólne:
Image Image Image Image Image Image
Image Image Image

Wnętrze:

Ostatnio zmieniony przez kaczy87 dnia 17 Sie 2008 20:39, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Grandziak
Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
STax
Moderator

Imię: Szczepan
Dni na forum: 539
Tematy: 37

Post #157911 Wysłany: 17 Sie 2008 20:38 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spoko wózek, no i super silniczek, jednek 16V to jest to Szczerbol
Szerokiej drogi!

Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET http://fiatpunto.com.pl/post184304.html#184304
Image => LPG sucks Szczerbol
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
czlowieksukcesu
Puntoświr

Imię: Marek
Dni na forum: 463
Tematy: 12

Post #157912 Wysłany: 17 Sie 2008 20:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witamy witamy Smile
zacny silnik, mikroskopijny przebieg, czerwony kolor Wink czego więcej Smile

kaczy87 napisał:
I tu plus dla Fiata - ma naprawdę niezłe głośniki (ja mam 4)

też mam 4 fabryczne głośniki i jak dla mnie są one co najwyżej średnie, oryginalne w GP grają 3x lepiej Smile

jakieś plany co do auta? czerwony mk2 aż się prosi o aluski co najmniej 15 cali i delikatne ospojlerowanie jak w wersji "Schumacher" Very Happy

adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 553
Tematy: 13

Post #157922 Wysłany: 17 Sie 2008 21:06 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Hm. Nie jezdziles kiedys maluchem? Bo koles o podobnej ksywie i chyba z Twoich okolic kiedys sie udzielał na pewnym forum..

..:: Cicho(?)ciemniak E60 - muza, przelot tłumik, gleba - więcej do szczęścia nie trzeba Mr. Green ::..
kaczy87
Sympatyk kropek

Dni na forum: 108

Post #157947 Wysłany: 17 Sie 2008 21:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

adi.degora napisał:
Hm. Nie jezdziles kiedys maluchem? Bo koles o podobnej ksywie i chyba z Twoich okolic kiedys sie udzielał na pewnym forum..

Nie, nie, Punto to moje pierwsze auto, na forach się udzielam (AutoGaleria, Exoticcars), ale to nie mogłem być ja. Smile

Co do planów - na pewno w na wiosnę trzeba będzie kupić nowe opony, ContiEcoContact dokonują już żywota.
Felgi? Myślałem, jednak kto wie jak potoczą się losy i kiedy przyjdzie zmieniać auto - nie chcę pakować wielkiej kasy bo wiem, że za kilka lat będę kupować coś innego. Delikatne ospojlerowanie może, z tymże musiałbym się wgryźć w temat i poszukać namiarów na "sprzęt". Nie chcę wieśniaczyć auta i "upiększać" go na siłę. Wolę, żeby zostało tak jak jest niż kupować jakiś badziew na allegro a potem zamykać oczy na sam widok auta.

Silnik to naprawdę wielki zaleta Punto, wyobrażam sobie miny pewnych kierowców w większych i mocniejszych autach, kiedy nie są w stanie mi odjechać. Oczywiście to kwestia odpowiedniego biegu - na niskich obrotach rewelacji nie ma.

domurst
Puntomaniak

Dni na forum: 301

Post #158358 Wysłany: 18 Sie 2008 22:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam podobne zdanie jak Ty co do spojlerów - Punto to nie Golf III.

Co do oponek to polecam Fuldy - opona moim zdaniem lepsza od EcoContactów, a przy tym znacznie tańsza.

Oczywiście zazdroszczę silniczka, bo z moim 8v męczę się w moich Sudetach. Koloru nie zazdroszczę bo mam identyczny Smile Kropka ogólnie bardzo ładna - jeszcze tylko ładne alu i dla mnie ideał.

Pozdrawiam

WYSOKIEJ JAKOŚCI TYPY
adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 553
Tematy: 13

Post #158360 Wysłany: 18 Sie 2008 22:10 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

domurst napisał:
Co do oponek to polecam Fuldy - opona moim zdaniem lepsza od EcoContactów, a przy tym znacznie tańsza.

Przyłączam się, za namową ciotki która robi w branży ostatnio obulismy puntolota w fuldy i sprawują się nieźle. W koncu zaczął hamowac Smile No ale po zdjęciu zjechanych do włókien pirellek nie ma co sie dziwic Razz

[ Dodano: 18 Sie 2008 23:10 ]
kaczy87 napisał:
adi.degora napisał:

Nie, nie, Punto to moje pierwsze auto, na forach się udzielam (AutoGaleria, Exoticcars), ale to nie mogłem być ja. Smile

Szkoda Smile Miło byłoby spotkac kogos ze starej maluchowej gwardii Smile Ale i tak witamy na forum Smile

..:: Cicho(?)ciemniak E60 - muza, przelot tłumik, gleba - więcej do szczęścia nie trzeba Mr. Green ::..
chmiel
Sympatyk kropek

Dni na forum: 266

Post #169462 Wysłany: 15 Wrz 2008 18:39 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Również nie przepadam za spojlerami, może jakaś delikatna ładnie zgrana lotka, ale to musiała by być wyjątkowa a takich nie widziałem Smile. Kolor Rosso Tiziano ? bo podobny do mojego. Motorek bardzo ładny, a to że na niskich obrotach rewelacji nie ma to normalka jak dla 16v silnika, więc nie ma się czym przejmować.
Ps: Opis jak auto test z gazety Smile
Krzycho90
Puntoświr

Imię: Krzysiek
Dni na forum: 788
Tematy: 91

Post #171467 Wysłany: 21 Wrz 2008 09:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Bardzo ładny samochodzik, podoba mi si bo wszystko o nim napisałeś, dałeś sporo fotek Very Happy
Bezawaryjnej jazdy i zapraszam do mnie Smile

Cinquecento 0.9 http://fiatpunto.com.pl/topic11236.html

Święty Krzysztof jeździ z Tobą do
120km/h, powyżej tej prędkości swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat