Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

zasilanie radia i wzmacniacza Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
WYTRYH
Puntomaniak

Imię: damian
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 349
Tematy: 20

Post #158192 Wysłany: 18 Sie 2008 16:24 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witam. problem polega na tym, że przy odpalaniu auta radio całkowicie gaśnie( na moment gdy kręci rozrusznik) po czym znów sie zapala. ostatnio podłączyłem mały wzmacniacz pod suba i stwierdziłem, że z głośnika odchodzą jakieś dziwne dźwięki- gdy odpalam czy włączam światły itp. nieraz mam nawet mam wrażenie że z suba słychać dźwięki silnika jak np. przygazuje.
Dodam,ze akus jest nowy, a zasilanie ciągnę z puszki bezpieczników (podłączenie pod np bezpiecznik od zapalniczki) a masę z kasty. pomocy

Przyjaciel

Linki sponsorowane
Fiat Auto Poland S.A. | Fiat Punto | Fiat Bravo | Fiat 500
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
SOMEONE007
Puntoświr

Imię: Przemek
Dni na forum: 275
Tematy: 19

Post #158193 Wysłany: 18 Sie 2008 16:27 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

WYTRYH napisał:
problem polega na tym, że przy odpalaniu auta radio całkowicie gaśnie( na moment gdy kręci rozrusznik) po czym znów sie zapala

to normalne przy odpaleniu zwykle przygasa radio, przygaszaja się światła itp
bo cały prąd idzie na odpalenie auta
więc to nie problem (było już an forum)

co do dzwięków
też coś było na ten temat zależy jak ekranowane są kable itp

Imagewspiera moją pasję nr 2
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 554
Tematy: 13

Post #158194 Wysłany: 18 Sie 2008 16:30 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Radio nie powinno sie CAŁKOWICIE wygaszac (wyłączac). Moze sprobuj sie podpiąc po inny bezpiecznik.
Co do drugiej kwestii to problem moze lezec w zbyt malej odleglosci pomiedzy kablami sygnalowymi a prądowymi w instalacji. Jesli uznasz ze to nie to to proponuje zakup filtra przeciwzakłóceniowego, ja mialem pierwsze kable kladzione w zakladzie CA wiec błędny montaż wykluczyłem, a zakłócenia miałem takie jak Ty. Po wpięciu filterka pomiedzy radio a wzmacniacz problem zniknął.

..:: Cicho(?)ciemniak E60 - muza, przelot tłumik, gleba - więcej do szczęścia nie trzeba Mr. Green ::..
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
SOMEONE007
Puntoświr

Imię: Przemek
Dni na forum: 275
Tematy: 19

Post #158197 Wysłany: 18 Sie 2008 16:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

adi.degora napisał:
Radio nie powinno sie CAŁKOWICIE wygaszac (wyłączac)

hmm u mnie fabryczne w GP
i normalne w PI
tak robi przy odpaleniu całkowicie sie wygasza i po chwili wraca do stanu poprzedniego

Imagewspiera moją pasję nr 2
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
adi.degora
Moderator

Imię: Adam
Dni na forum: 554
Tematy: 13

Post #158198 Wysłany: 18 Sie 2008 16:36 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie żadne radio tak nie robiło Smile A mam 5 z rzędu w punto, 3 miałem w maluchu Smile Przy w miare zdrowym akumulatorze nie ma prawa się wyłaczac. Przy aku w kiepskim stanie jak najbardziej, ale wtedy to juz w ogole jest że tak powiem fiesta w elektryce Rolling Eyes

..:: Cicho(?)ciemniak E60 - muza, przelot tłumik, gleba - więcej do szczęścia nie trzeba Mr. Green ::..
mariano italiano
Puntoświr

Dni na forum: 535
Tematy: 7

Post #158203 Wysłany: 18 Sie 2008 16:53 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Słuchajcie Panowie jeśli radio jest prawidłowo podłączone to przy odpalaniu silnika radio gaśnie by jak najwięcej prądu szło na rozrusznik tak samo dzieje się ze światłami jak sami zauważycie. Nie ma się czym przejmować życze miłego słuchania umcy umcy Laughing
danaga1
Puntoświr

Dni na forum: 125
Tematy: 21

Post #158212 Wysłany: 18 Sie 2008 17:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zgadzam się z mariano italiano . u mnie jest tak samo. radio na chwilę się przygasza (nie wyłącza się całkiem) . jak tylko silnik załapie od razu wraca do poprzedniego stanu (czyli gra Wink ). pozdro!

http://fiatpunto.com.pl/img,IMG_489c12771b90e7116.jpg <---mój kropas Twisted Evil
WYTRYH
Puntomaniak

Post #158259 Wysłany: 18 Sie 2008 19:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ok jeśli słucham radia ale jak cd to startuje dysk a czasem wyskakuje error. widocznie tak już musi być
DZIĘKI

Puntoświr

Imię: Łukasz
Dni na forum: 239
Tematy: 2

Post #158326 Wysłany: 18 Sie 2008 20:59 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

jesli chodzi o te dzwieki w subie to sprobuj podpiac zasilanie wzmacniacza bezposrednio z akumulatora wsadzajac tam jeszcze bezpiecznik 50A moze byc nawet 60A dzwieki z suba przy odpalaniu czy wlaczeniu swiatel sa powodem spadku napiecia w instalacji stad takie objawy. Odnosnie dzwiekow przy gazowaniu to Ci niestety nic nie podpowiem u mnie wszystko gra cacy Very Happy

Twoja pierwsza próba wymuszenia pierwszeństwa może być moją ostatnią....
-=Panjavor=-
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
dziaracz
Puntoświr

Imię: arek
Dni na forum: 406
Tematy: 15

Post #158627 Wysłany: 19 Sie 2008 16:14 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to że przygasa to nic nowego. u mnie dzieje się tak samo. Żeby się nie restartowało radio bądź jakieś errory na wyświetlaczy wystarczy najpierw zapalić auto a potem włączyć radio Smile

a wogóle to czemu masz podłączone zasilanie wzmacniacza przez puszkę bezpieczników??

Zanim się zabrałem za samodzielny montaż audio trochę się naczytałem artykułów.

Np nie kłaść kabli audio wraz z zasilającymi , nie ciągnąć masy z karoserii bo wszystkie elementy są w ten sposób zasilane i powoduje to zakłócenia i takie tam różne pierdoły.

Zresztą temat odnośnie CA jest jak rzeka.

Puntomaniak

Post #158630 Wysłany: 19 Sie 2008 16:23 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

aha. tak podejrzewałem. ale RCA od radia do wzmacniacza idą razem z zasilającymi bo nie mam którędy puścić, coś będę musiał pomyśleć Smile

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat