|
Obecny czas: 30 Kwi 2025, 09:31
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
maciekj22 |
#863592 Wysłany:
23 Mar 2025, 16:50; Temat postu: Alfa MiTo 1.4 79 km - błąd P2014-13 "Przepustnica Gasząca" |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Maciej
Samochód: Alfa Romeo Mito
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: śląskie [S]
|
Cześć! Na wstępie przywitam się! Niestety forum alfaholików padło, a że miciak to bliźniak punciaka to stwierdziłem, że spróbuję swój problem opisać tutaj. Zakupiłem Alfę Romeo MiTo 1.4 79 km LPG 2009 r. Odgruzowuję trochę samochód, po podpięciu Mes-a kilka błędów, ale jeden - P2014-13 "Przepustnica gasząca (inf. zwrotna)" jest ciągły i nie daje się wykasować. Zanim napisałem przeglądałem wątki, ale wszystkie z tym błędem tyczyły się silnika diesla - żaden nie tyczył się benzyny. Dodatkowo autko ma ciekawą przypadłość (być może pomoże namierzyć powyższy błąd) - powyżej 3,5 tys. obrotów odcina LPG i przeskakuje na benzynę - za każdym razem. Poniżej 3,5 tys. obrotów może jeździć na LPG nawet i kilka godzin.  Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam! Maciej
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863596 Wysłany:
23 Mar 2025, 22:13; Temat postu: Re: Alfa MiTo 1.4 79 km - błąd P2014-13 "Przepustnica Gasząc |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
1. Jaki silnik na jaki rynek? Zwykłe 1,4 8V na EU (Euro 4 czy już 5)?
2. Użyj innej wersji MES, a nawet starszego FES. Piraty się łączą, ale mogą pokazywać bzdury (taki psikus od autora). Poza tym każda wersja ma nieco inaczej nazwane parametry (a później jeszcze inaczej przetłumaczone) oraz liczbę dostępnych opcji (do tego samego niby silnika).
3. Czy wybrałeś właściwą wersję, model i silnik (ECU) w programie? Bo "przypadkiem" musiałeś fotkę zrobić pod kątem, że nie widać dolnego lewego rogu (a tam jest napisane z czym się łączysz). Fotografię lepiej na forum wrzucić (jest opcja przecież).
4. Silniki rodziny FIRE są proste. Poszukaj sobie i porównaj MiTo do problemów w Grande, LPG (i kultura montażu), wypadania zapłonów, dział poradników (Zrób to sam -> Grande), świece, luzy zaworowe, rozrząd, zmienne fazy, wydech (skład spalin), ciśnienie paliwa itd. Na forum leżą podstawy pozwalające te silniki ogarnąć i utrzymać w dobrym stanie. Nie ma tam "zagadek" jak ktoś zna, potrafi nazwać każdą część na silniku (każdy czujnik itd.).
5. Komunikacja OBD2 służy do analizy danych, parametry pracy silnika (zrób fotki), a nie tylko do kasowania błędów. Po parametrach widać, czy silnik dobrze pracuje (czy parametry mają sens, np. ciśnienia i temperatury), czy jest dobrze ustawiony rozrząd, czy zmienne fazy działają (czy są zablokowane syfem, nagarem). Plus Przeglądy (czyli skład spalin i różnica na benzynie i gazie). Wtedy wszystko w temacie (auto zdiagnozowane).
6. Klapy itp. (EGRy) to mają Diesle, ale benzyniaki niektóre mogą mieć różne cuda, ale raczej tylko w 16V (tam jest dziwaczna odma oraz przesuwana klapa w kolektorze ssącym - gazownicy potrafią to przewiercić przy montażu LPG - ale ona nie jest "gasząca", więc treść błędu to bzdura, czyli wracamy do punktów 2 i 3).
7. Usterka ECU (że generuje bzdurne błędy), to ostateczność. Chociaż np. stara cewka (wymęczona na LPG) i/lub słaba "masa" w instalacji, potrafią ubić ECU (chociażby "drivery" cewek właśnie)...
Góra |
|
 |
maciekj22 |
#863597 Wysłany:
24 Mar 2025, 01:13; Temat postu: Re: Alfa MiTo 1.4 79 km - błąd P2014-13 "Przepustnica Gasząc |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Maciej
Samochód: Alfa Romeo Mito
Województwo: śląskie [S]
|
Przy Stelvio i 147 używam tej samej wersji MES i nigdy nie miałem problemów z mylnymi komunikatami - tutaj pierwszy raz. Podłączyłem się dokładnie do takiego sterownika:  Zapewne to Euro 4, bo 2009 rok produkcji. Kwestie zapłonowe wykasowałem i nie wracają, bardziej martwi mnie o co mu chodzi z tą przepustnicą zamykającą.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|