|
Obecny czas: 30 Kwi 2025, 09:45
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
wojcio |
#92272 Wysłany:
15 Lut 2008, 23:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: okol. Przeworska Rejestracja: 12 Lut 2008, Posty: 18
|
Ja z przodu od 2,5 roku mam delphi (olejowe) i są w porządku, a z tyłu gazowe KYB i już po miesiącu użytkowania diagnosta powiedział, że są na dostateczny. Może trafiłem na jakieś pechowe. A kupowałem je po tym jak mój znajomy zachwalał że są super.
_________________ punto 1,1 SX 1997 benzyna+lpg
|
|
Góra |
|
 |
|
|
dzikidaniel |
#92516 Wysłany:
16 Lut 2008, 18:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
To jak wychodzi djagnostyka jest małowiarygodne. Na wynik mogły mieć wpływ sprężyny, poduszki, wachacze...
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
wojcio |
#92674 Wysłany:
17 Lut 2008, 00:43; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Mam nadzieję, że tak jest. Tył dopiero co zrobiony to na przeglądzie będzie chwila prawdy. 
|
|
Góra |
|
 |
mirek |
#93653 Wysłany:
18 Lut 2008, 20:43; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 16 Wrz 2007, Posty: 99
|
Panowie a co myslicie o amorkach BILSTEIN bo mam zamiar sobie kupic olejowo gazowe sa one dobre:D:D?? Mam teraz DELPHI i od nowosci stukaly tylko nie wiedzialem co to jest a teraz juz wiem i tych amorkow nie polecam:D:)
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#93675 Wysłany:
18 Lut 2008, 21:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
To poczytaj co prędzej o nich napisano  Mogą być i są jak najbadziej OK 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
ZAKRZA |
#93958 Wysłany:
19 Lut 2008, 09:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: okolice Słupska Rejestracja: 20 Lis 2007, Posty: 405
|
mirek napisał(a): ? Mam teraz DELPHI i od nowosci stukaly tylko nie wiedzialem co to jest a teraz juz wiem i tych amorkow nie polecam:DSmile
Skoro Tobie stukały to nie znaczy że innym też musza ! Uważam.że Delphi to bardzo porzadna firma i robi amortyzatory może nie najlepsze ,ale w tej klasie cenowej sa jedne z lepszych.
_________________ PUNTO MKI 1.1 -> 99 r.
|
|
Góra |
|
 |
mirek |
#94296 Wysłany:
19 Lut 2008, 20:40; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Krosno Rejestracja: 16 Wrz 2007, Posty: 99
|
nie wiem:D kazy ma inne zdanie o kazdych amorkach ale paru ludzi co znam to sie skarzylo na amotki z delphi:D ja juz drugich tych nie kupie i byc moze ze komus bd lepiej chodzic niz monroe czy kayaba ale w dzisiejszych czasach jest tak jak Ci sie uda to bd dobrze dzialac:D
|
|
Góra |
|
 |
Tezet1956 |
#94304 Wysłany:
19 Lut 2008, 21:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Beskid Wyspowy Rejestracja: 24 Paź 2007, Posty: 992
|
Najlepiej kup te, które maja najkorzystniejszą gwarancję.
_________________ Punto I 1,2 75 KM SX MPI '94
Punto II 1,2 60 KM MPI '01
Suzuki Grand Vitara 2,5 V6 144 KM '04
|
|
Góra |
|
 |
wojcio |
#150226 Wysłany:
27 Lip 2008, 17:13; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
dzikidaniel napisał(a): To jak wychodzi djagnostyka jest małowiarygodne. Na wynik mogły mieć wpływ sprężyny, poduszki, wachacze...
Miałeś rację rok temu amorki były słabe, a teraz na przeglądzie okazały się dobre.
|
|
Góra |
|
 |
petermar |
#863661 Wysłany:
11 Kwi 2025, 00:15; Temat postu: Re: Jakie wybrac amortyzatory? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Lublin Rejestracja: 13 Lip 2013, Posty: 7
|
nie wiem czy coś wniosę, u taty w Punto są z przodu Kayaba gazowe już może nawet 10 lat, i od samego założenia jest beznadziejnie, są twarde, sztywne i jak to tata mówi jeździ się jak wozem drabiniastym, zero amortyzacji, na progach zwalniających jest masakra, niestety nie chciały się zuzyć samoistnie więc jakoś nigdy nie było kasy zeby znowu zmieniać w sumie niby dobre, ale teraz padła poduszka amortyzatora więc jest pretekst to wywalić, znalazłem na allegro Delphi D2255891, już ich nieprodukują, ale jeszcze można gdzieś znaleźć resztki, piszą, że olejowe, kolega pisał, że są ok, więc zobaczymy. Natomiast na tyle teraz Magnum już ze dwa lata i na razie ok. poprzednie Denckermann wytrzymały może 2 lata i zaczeły sie sypać, wcześniej Monroe były długo, chyba to był nawet fabryczne z numerami Fiata, te były dobre. a mam pytanie jakie mogą być oryginalne z salonu Fiata? bo mam kupione z allegro z zapasów magazynowych na przód do drugiego Punta, czy one mogą być olejowe czy gazowe?
_________________ [Punto I 3d 1.2 MPI 75 '95 647 grigio steel] x2
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863662 Wysłany:
11 Kwi 2025, 11:26; Temat postu: Re: Jakie wybrac amortyzatory? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Takie tematy nie mają sensu dla cywila i to jeszcze w starych gratach pokroju Punto 1. Jeden grzyb, jakie są amory (pozostałe elementy też decydują o zachowaniu się całego zawieszenia). Wszystkie zawierają olej (inaczej była by to sprężyna gazowa, a nie amortyzator). Najwyżej wspomagany ciśnieniem. Charakterystyka pracy to kwestia marki/modelu i konstrukcji wewnętrznej, nastaw zaworków itp. A nie samego typu. Jak jest gaz, to tłoczysko samo się wysuwa (najprostszy test, obserwacja), po to są blokowane drutem/taśmą itp. na czas składowania i transportu.
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|