|
Obecny czas: 30 Kwi 2025, 09:17
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Dawfil |
#863673 Wysłany:
26 Kwi 2025, 15:19; Temat postu: Nierówna praca silnika , szarpanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
|
Witajcie. Mam Punciaka zagazowanego . Zrobiłem nim gdzieś 120 tys km i nie było nic w nim grzebane jeśli chodzi o silnik czy też zawory. Oleje filtry wymieniane co 10 tys.km pasek rozrządu , zawieszenie wszystko jest robione gdy coś Kropka zaboli . Ostatnimi czasy słyszę jakby praca silnika podczas przyspieszania była głośniejsza , gdy puszczę gaz to silnika nie słychać . Jednak podczas puszczania gazu czasem czuć takie szarpanie 2 moze 3x potem normalnie zwalnia. Na biegu jałowym także pracuje bardzo kulturalnie. Wiem że zawory są ustawiane hydraulicznie ale może coś powinienem sprawdzić ?? 50 km przejechałem ostatnio na benzynie i po tym słychać jakby mniej rzerzil silnik podczas przyspieszania . Od dłuższego czasu jeździłem tylko na gazie nie trzymałem się serwisowko by co 10000 tys km przejechać na benzynie 100 km . Filtry gazowe co 10 tys.km są wymieniane. Jeszcze jedna opcja ta bardzo zła to skrzynia biegów. 60 tys km temu była wymieniana i ta obecna podczas zlewania oleju kumpel zauważył opiłki , a przy zmianie przeguba luzy . Aż się boje ze może oddac ducha  (
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863674 Wysłany:
26 Kwi 2025, 21:28; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika , szarpanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Właśnie o tym piszę od lat (to się obrażają), jak te Fiaty są traktowane, jak się "interesujecie" konstrukcją (czego mu trzeba), "dbacie". Wszystkie silniki 8V mają ręczną regulację zaworów (wymienne płytki)... Jak tyle lat nic nie robione, to może być za późno. Jeśli na LPG jest gorzej, to najpierw LPG ogarnąć (wszystko może być już zużyte, czy reduktor zawalony syfem, nagarami). Spaliny trzeba badać co roku i się interesować wynikiem (różnicami: benzyna - gaz) i wtedy działać jak się coś "rozjeżdża". Tradycyjnie na świece spojrzyj (jak wyglądają - z tego się czyta stan silnika, jak dobrze lub źle przebiega spalanie). Skrzynie biegów do tych gratów są przecież tanie (i jeszcze dostępne). Można wymienić na kolejną, można dać do naprawy. Także to nie problem (silnikiem i instalacją gazową się najpierw zajmij).
|
|
Góra |
|
 |
Dawfil |
#863675 Wysłany:
28 Kwi 2025, 11:31; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika , szarpanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: S
Województwo: pomorskie [G]
|
Oki . Nie wiedziałem że ma ręczna regulacje zaworów , kumpel mnie zapewniał że niczego się nie reguluje . . . Na LPG dobrze chodzi bo dzien w dzień robię 100 km nim. Trzeba go dobrze sprawdzić . Dzięki za info !
[ Dodano: 28 Kwi 2025, 10:31 ]
Koledzy a możecie dać mi namiary do kupna płytek do regulacji zaworów do mojego Punciaka z 2004 roku ?? Z dostępnością jest ciężka sprawa . I czy to prawda że jest przy tym dużo roboty bo praktycznie cały rozrząd trzeba wyjąć ??
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863679 Wysłany:
28 Kwi 2025, 22:32; Temat postu: Re: Nierówna praca silnika , szarpanie |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Rozeznanie zrobiłeś zerowe. Jak już coś znajdujesz, to są to bzdurne informacje, pomieszane wątki. Temat płytek był "ostatnio" (ostanie 6-7 lat) wałkowany na przykładzie Grande. Chociaż do P2 poradniki też o tym mówią. https://fiatpunto.com.pl/topic58838.html - płytki jeszcze są do zdobycia (tylko trzeba się postarać).
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 4 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|